Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 10 éve

Szigorú horvát törvény: tiltja a vasárnapi munkát és korlátozza a nyitvatartási időt

A jövő januárjban lép életbe az üzletek nyitva tartását korlátozó horvát törvény, amely megtiltja a vasárnapi munkát, és korlátozza hétfőtől szombatig az esti zárás időpontját is. Az üzletek nyitvatartási idejéről azután sem csillapodik a vita Horvátországban, hogy a kormány rendeletmódosítással lehetővé tette éjfélig az árusítást .

Az egyes szakszervezetek és a munkaadók, valamint a turizmusban érdekeltek által is kritizált szabályozás értelmében 21 órakor be kellene zárni a boltokat.

A túlzottnak tartott korlátozás kapcsán kirobbant vita megoldására a horvát kormány próbált megoldást találni azzal, hogy a helyi önkormányzatokra bízta a nyitvatartási idő kiterjesztésének lehetőségét. A csütörtökön életbe lépett rendeletmódosítás értelmében reggel 6 óránál előbb nem nyithatnak ki a boltok, és ha az adott önkormányzat erre lehetőséget ad, 21 óra helyett éjfélig tarthat a bevásárlás.

A horvát gazdasági és politikai sajtó széles teret ad a nyitvatartási időről szóló vitáknak. A munkaadók, a szakszervezetek, a kamarák és az önkormányzatok vezetőivel a kormány hosszasan egyeztetett a módosítást megelőzően - a vasárnapi munkaszünet miatt az egyház is érintett a polémiában -, de nem sikerült nyugvópontra jutnia a tárgyalásoknak.

A munkaadók és a turisztikai iparág érdekeltjei szerint fontos a tágabb nyitvatartási idő biztosítása, hiszen a tengerparti turisták késő este is az utcákat járják. A szakszervezetek is megosztottak, mert a munkavállalók jogait féltve egyesek egyetértenek a korlátozással, mások viszont a jövedelemkiesést és a munkahelyek elvesztését látják a rövidebb munkaidő miatt.
A vitában nemrég a kormányfő is megszólalt, Ivo Sanader ugyanis arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy tartsák be a törvényeket és a kollektív szerződéseket az éjszakára járó munkabérek kapcsán.

Miután a most megjelent rendeletmódosítással sem sikerült pontot tenni a vita végére, a kormány újabb egyeztető fórum keretében próbálja egy asztalhoz ültetni az érdekelteket. A szkeptikusok azonban megjegyzik, hogy ha 11 év alatt nem tudtak kompromisszumos megoldásra jutni, aligha sikerülhet mindez egy-két hónapon belül.
Follow hrportal_hu on Twitter

A munkahelyükön alszanak a dolgozók Kínában

Kínában a technológiai cégek elképesztő gyorsasággal fejlődnek, toborzásban gyakran nem tudják tartani a lépést, így a dolgozókra komoly teher nehezedik. Az alkalmazott akkor és ott alszanak, ahol épp idejük van, tudnak: az asztalnál, munkahelyi emeletes ágyon, kempingágyon, írja a Business Insider.tovább..

  További cikkek
  Munkába állt Vanda, az első magyar üzleti asszisztens

  A Telekom telefonos ügyfélszolgálatán a hagyományos nyomógombos menürendszert nyáron virtuális üzleti asszisztens váltotta fel. Teljes cikk

  Orbán Viktor szerint a kormány a munkások oldalán áll

  A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - jelentette ki a miniszterelnök az Országházban... Teljes cikk

  Továbbra is hevesen vitáznak a túlóratörvényről a Parlamentben

  Nem csillapodtak az indulatok a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítását kezdeményező... Teljes cikk

  Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

  Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

  Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

  Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár