Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szigorú horvát törvény: tiltja a vasárnapi munkát és korlátozza a nyitvatartási időt

A jövő januárjban lép életbe az üzletek nyitva tartását korlátozó horvát törvény, amely megtiltja a vasárnapi munkát, és korlátozza hétfőtől szombatig az esti zárás időpontját is. Az üzletek nyitvatartási idejéről azután sem csillapodik a vita Horvátországban, hogy a kormány rendeletmódosítással lehetővé tette éjfélig az árusítást .

Az egyes szakszervezetek és a munkaadók, valamint a turizmusban érdekeltek által is kritizált szabályozás értelmében 21 órakor be kellene zárni a boltokat.

A túlzottnak tartott korlátozás kapcsán kirobbant vita megoldására a horvát kormány próbált megoldást találni azzal, hogy a helyi önkormányzatokra bízta a nyitvatartási idő kiterjesztésének lehetőségét. A csütörtökön életbe lépett rendeletmódosítás értelmében reggel 6 óránál előbb nem nyithatnak ki a boltok, és ha az adott önkormányzat erre lehetőséget ad, 21 óra helyett éjfélig tarthat a bevásárlás.

A horvát gazdasági és politikai sajtó széles teret ad a nyitvatartási időről szóló vitáknak. A munkaadók, a szakszervezetek, a kamarák és az önkormányzatok vezetőivel a kormány hosszasan egyeztetett a módosítást megelőzően - a vasárnapi munkaszünet miatt az egyház is érintett a polémiában -, de nem sikerült nyugvópontra jutnia a tárgyalásoknak.

A munkaadók és a turisztikai iparág érdekeltjei szerint fontos a tágabb nyitvatartási idő biztosítása, hiszen a tengerparti turisták késő este is az utcákat járják. A szakszervezetek is megosztottak, mert a munkavállalók jogait féltve egyesek egyetértenek a korlátozással, mások viszont a jövedelemkiesést és a munkahelyek elvesztését látják a rövidebb munkaidő miatt.
A vitában nemrég a kormányfő is megszólalt, Ivo Sanader ugyanis arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy tartsák be a törvényeket és a kollektív szerződéseket az éjszakára járó munkabérek kapcsán.

Miután a most megjelent rendeletmódosítással sem sikerült pontot tenni a vita végére, a kormány újabb egyeztető fórum keretében próbálja egy asztalhoz ültetni az érdekelteket. A szkeptikusok azonban megjegyzik, hogy ha 11 év alatt nem tudtak kompromisszumos megoldásra jutni, aligha sikerülhet mindez egy-két hónapon belül.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a nagy-britanniai munkavállaláshoz 2021-től

Nagy-Britanniában meg akarják szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől. Teljes cikk

Mártírként említik a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat Kínában

Eddig több mint háromezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Kínában. Teljes cikk

Egyre súlyosabb a mozdonyvezetőhiány Németországban

Beteg-, és idősápolókat is előbb találnak Németországban, mint mozdonyvezetőket. Teljes cikk