Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 11 éve

Szigorú horvát törvény: tiltja a vasárnapi munkát és korlátozza a nyitvatartási időt

A jövő januárjban lép életbe az üzletek nyitva tartását korlátozó horvát törvény, amely megtiltja a vasárnapi munkát, és korlátozza hétfőtől szombatig az esti zárás időpontját is. Az üzletek nyitvatartási idejéről azután sem csillapodik a vita Horvátországban, hogy a kormány rendeletmódosítással lehetővé tette éjfélig az árusítást .

Az egyes szakszervezetek és a munkaadók, valamint a turizmusban érdekeltek által is kritizált szabályozás értelmében 21 órakor be kellene zárni a boltokat.

A túlzottnak tartott korlátozás kapcsán kirobbant vita megoldására a horvát kormány próbált megoldást találni azzal, hogy a helyi önkormányzatokra bízta a nyitvatartási idő kiterjesztésének lehetőségét. A csütörtökön életbe lépett rendeletmódosítás értelmében reggel 6 óránál előbb nem nyithatnak ki a boltok, és ha az adott önkormányzat erre lehetőséget ad, 21 óra helyett éjfélig tarthat a bevásárlás.

A horvát gazdasági és politikai sajtó széles teret ad a nyitvatartási időről szóló vitáknak. A munkaadók, a szakszervezetek, a kamarák és az önkormányzatok vezetőivel a kormány hosszasan egyeztetett a módosítást megelőzően - a vasárnapi munkaszünet miatt az egyház is érintett a polémiában -, de nem sikerült nyugvópontra jutnia a tárgyalásoknak.

A munkaadók és a turisztikai iparág érdekeltjei szerint fontos a tágabb nyitvatartási idő biztosítása, hiszen a tengerparti turisták késő este is az utcákat járják. A szakszervezetek is megosztottak, mert a munkavállalók jogait féltve egyesek egyetértenek a korlátozással, mások viszont a jövedelemkiesést és a munkahelyek elvesztését látják a rövidebb munkaidő miatt.
A vitában nemrég a kormányfő is megszólalt, Ivo Sanader ugyanis arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy tartsák be a törvényeket és a kollektív szerződéseket az éjszakára járó munkabérek kapcsán.

Miután a most megjelent rendeletmódosítással sem sikerült pontot tenni a vita végére, a kormány újabb egyeztető fórum keretében próbálja egy asztalhoz ültetni az érdekelteket. A szkeptikusok azonban megjegyzik, hogy ha 11 év alatt nem tudtak kompromisszumos megoldásra jutni, aligha sikerülhet mindez egy-két hónapon belül.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Márciusban 13,7 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában

A nettó átlagbér értéke elérte a 3075 lejt (209 400 forint), ami 4,8 százalékkal volt magasabb az előző havi, februári nettó átlagbérhez képest.... Teljes cikk

Áprilisban 2,7 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban

Csehországban a munkanélküliségi ráta áprilisban 2,7 százalékra csökkent a márciusi 3 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken... Teljes cikk

A német kormány elkötelezett az EU-n kívülről származó képzett munkavállalók bevándorlása mellett

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter az úgynevezett harmadik országokból - az EU-n kívülről - származó képzett munkavállalók... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár