Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Szili Katalin háromkulcsos szja-t ígér

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) 16 százalékos adókulcs megtartása mellett háromkulcsos adórendszert vezetne be. Erről Szili Katalin, a KTI elnöke beszélt országjáró körútjának keddi, székesfehérvári állomásán.

A KTI elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek öt százalékkal adóznának, míg a tehetősebbeknek 20 százalékos kulcsot vezetnének be, „ezzel is kifejezve a társadalom összértékeihez való hozzájárulást”. Ezzel párhuzamosan bevezetnék a garantált alapnyugdíjat, mert „a kényszervállalkozóknak és a közmunkásoknak alig lesz nyugdíja, ezért a közösségnek kell gondoskodni róluk”.

Jelezte, hogy a sokgyermekes édesanyákat is hasonló módon támogatnák, mivel otthon végzett munkájukhoz semmilyen támogatást nem kapnak, jelentős nyugdíjra sem számíthatnak pedig „ők is hozzájárultak a társadalmi értékközösséghez”.

Szili Katalin 12 pontos programjuk főbb elemei közül kiemelte a parlament második kamarájának létrehozását, amely „egyszeri halasztó hatályú vétójoggal biztosítaná a civil párbeszédet” az érdekképviseleti szervezetek, szakmai kamarák, nemzetiségek, egyházak, önkormányzati szövetségek, köztestületek számára. Hozzátette: a parlamenti képviselők esetén bevezetnék a visszahívhatóságot, illetve köteleznék őket a mandátum megszerzésekor és megszűnésekor készített vagyonvizsgálatra és annak nyilvánosságra hozására.

A pártfinanszírozást az szja 1+1 százalékhoz hasonlóan „egy harmadik százalék bevezetésével” oldanák meg.

Az elnök a devizahitelekkel kapcsolatban elmondta: az Alkotmánybíróság hétfői döntését figyelembe véve törvényalkotásra lenne szükség, de szerinte erre a következő 4-5 hónapban nincs esély. Úgy vélte, hogy a devizahitelezés nem kampánytéma, hanem össztársadalmi kérdés, amiben nem lehet hónapokat várni.

Fejér megyében az 1-es, székesfehérvári választókerületben Óber Lászlót indítja a KTI. A 40 éves, igazgatásszervezői diplomával rendelkező jelölt korábban volt a székesfehérvári képviselő-testület tagja.

A 2-es körzetben Szebek Mihály indul, aki egyéni vállalkozóként autóvillamossági műhelyt üzemeltet fiával közösen.

A 3-as választókerületben a 43 éves, négy gyermeket nevelő Birtalan Mihály indul, aki jelenleg alkalmazott, de korábban volt közmunkás is.

A 4-es körzetben Szabó Sándor a KTI jelöltje. A 44 éves gépjármű technikus több mint húsz éve dogozik autóbuszsofőrként és járművezető szakoktatóként. Alapítója a Mozgalom az Autó- és Fogyasztási Hitelesekért szervezetnek.

Az 5-ös választókerületben Márton Andrea indul. Az enyingi születésű agrárgazdasági mérnök jelenleg is tagja annak a szociáldemokrata pártnak, amely csatlakozott a KTI-hez.

A HR Portal folyamatosan beszámol a választásokon induló pártok foglalkoztatással kapcsolatos ígéreteiről. Az Együtt PM kilenc hónapig adna munkanélküli segélyt. A DK kétkulcsos adót hozna. Az LMP növelné a minimálbért. Az SZMPP, Schmuck Andor pártja azt szertné, ha minden családban lenne legalább egy kereső. A Munkáspárt pedig a munkásokért van.

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és a Jobbik nem válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire. Az MSZP terveiről közleményt adott ki, ebben százezres nettó minimálbért ígért.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter