Megjelent: 8 éve

Szokatlan dolgot idézett elő a politikában a férfiak 40 éves nyugdíjazása

Konferenciát szervezett az Együtt a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról, amelyről pár hónap múlva népszavazás is lehet. A szakszervezetek által feltett kérdés átrendezte a megszokott pártpolitikai viszonyokat - írja az Index.

A szakszervezetek szerint úgy igazságos, ha a 40 évet lehúzó férfiak is elmehessenek nyugdíjba, úgy mint a nők.

Az Index szerint szerda délelőtt az Együtt alapítványa, a Váradi András Alapítvány által szervezett nyugdíjkonferencián egy visszafogott Fidesz-Együtt kontra Jobbik-MSZP vita zajlott le.

A Jobbik és az MSZP az évtizedes munkába belefáradt emberekre helyezi a hangsúlyt, a Fidesz és az Együtt viszont a költségvetési kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Míg Sneider Tamás, a Jobbik és a parlament alelnöke 150 milliárdos pluszkiadást emlegetett, Gulyás Gergely azt állította, hogy 2018-ig mindent összevetve 1000 milliárdba kerülne ez a lépés a magyar államnak, mert 160 ezren mennének hirtelen nyugdíjba.

Az MSZP szerint ez a lehetőség a 40 évet dolgozó férfiaknak jár, és a rendszerbe kiegészítőket is kell tenni (részmunkaidős álláslehetőségek, mentorprogram).

Az Együtt szerint a férfiak 40 éves nyugdíjazása jogos igényt vet fel, de olyanok is kihasználnák a generális szabályt, akiknek nincs rá szükségük. A nyugdíjrendszeren nem egy ilyen intézkedés segítene, hanem az egyéni számlák kiépítése, a rugalmas nyugdíjba vonulási szabályok bevezetése és az öngondoskodás elterjesztése.

A szakszervezetek novemberig gyűjthetik az aláírásokat.

Index
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk