kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Támogatnák a munkaadók a dolgozók pénzügyi részvételét a vállalatokban

Még kevéssé elterjedtek a közép-kelet-európai régióban a munkavállalók pénzügyi részvételét célzó programok, azonban mind a vállalatok, mind a dolgozók nagy része támogatná ezek széleskörű bevezetését - derül ki az MGYOSZ sajtóközleményéből, mely nemzetközi felmérésének eredményeiről számol be.

A projektben résztvevő hat ország munkaadói szervezete közös nyilatkozatban, nemzetközi összefogásban áll ki e juttatási rendszerek szélesebb körű bevezetésének ügye mellett.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) felmérést készített, hogy feltérképezze, milyen a megítélése Közép-Kelet-Európában a juttatási rendszer azon formájának, mely a munkavállalók pénzügyi szerepvállalásán alapul (Employee Financial Participation - EFP). Az eredményeket egy nemzetközi konferencia keretében mutatta be szeptember 24-én Budapesten.

Az Európai Unió társfinanszírozásában, valamint a Deloitte Zrt. szakmai támogatásával megvalósult "TOBEQU 3" (Towards a Better Quality of Financial Participation) projekt azt a két, hasonló témakörben végzett projektet követte, amelyek 2005-2007 folyamán a programok jogi szabályozásának jobb megismeréséhez járultak hozzá.

"Felmérésünk eredményeiből jól látható, hogy hazánkban, illetve régiónkban még kevéssé aknázták ki a társaságok a munkavállalói pénzügyi részvételi programok előnyeit a dolgozói motiváció erősítése érdekében", hangsúlyozta a konferencián Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke. "A munkavállalók hangsúlyosabb bevonása a vállalat pénzügyi eredményeibe hosszú távon biztosíthatja a vállalkozások versenyképességét."

A hat ország munkaadói és munkavállalói szövetségeinek együttműködésében megvalósult projekt eredményei az Európai Bizottság tapasztalatait is alátámasztották. Eleni Dapergola, az EB Foglalkoztatási Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának szakértője elmondta: "Jelenleg a pénzügyi részvételi programok és az azok elterjedését célzó törekvések igen változatosak az Európai Unión belül. Az egyes programok között tapasztalható eltérések jelentős gátat szabhatnak a nemzetközi munkavállalói pénzügyi részvételi programok bevezetésének és kiterjesztésének. Ugyanakkor, ez a sokszínűség elősegítheti, hogy a különböző munkavállalói pénzügyi részvételi rendszerek a nemzeti és a vállalati igényekhez a legjobban igazodjanak. A két prioritás közötti egyensúly megteremtése az Európai Bizottság feladata az előttünk álló években."

A nagyobb motivációt és erősebb lojalitást elősegítő juttatási rendszerek szélesebb körű bevezetésének lehetőségeiről Futó Péter elmondta: "A BUSINESSEUROPE álláspontja szerint az uniós nemzeti adórendszerek jobb koordinációja szükséges ahhoz, hogy az akadályok megszűnjenek.

Ezt segítené, ha az Unió egyik tagállamában bevezetett, adókedvezményekben részesülő programok a többi tagállamban is adókedvezményekre jogosítanák a résztvevőket. Így a vállalkozások a vállalati kultúrának megfelelő munkavállalói részvételi programokat tudnának kialakítani."

Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. Adóosztályának vezetője elmondta: A TOBEQU 3 projekt remek lehetőséget teremtett arra, hogy azonosíthassuk azokat az igényeket, amelyeket a munkaadók és a munkavállalók egy optimális ösztönző, pénzügyi részvételi programmal szemben támasztanak.

Fontos kiemelni, hogy a munkavállalók nagy része tekintettel van az éppen aktuális üzleti környezetre, a munkáltató iránti lojalitás ugyanis nem feltétlenül pénzkérdés. Jelen globális gazdasági helyzetben a többség elfogadja, hogy a lehetőségek korlátozottak, főként, ha a munkáltató hosszú távon is motiváló jövőképet kínál.

E hosszú távú jövőkép körültekintő tervezéssel, a juttatási lehetőségek kiaknázásával jelenleg is biztosítható: kisebb költséggel nagyobb értékű és a munkavállalói ösztönzés tekintetében is költséghatékony juttatási formák alakíthatók ki.

A felmérésben résztvevő projektpartnerek (azaz az MGYOSZ, illetve a szlovák, szlovén, lett, román, valamint bolgár Szövetségek) a feltárt akadályok leküzdésére közös állásfoglalást alkottak. A közös nyilatkozat értelmében a társszervezetek olyan főbb elvárásokat fogalmaztak meg, mint:

 • A munkavállalói pénzügyi részvételi programokban mind a munkaadók, mind a munkavállalók részvételének önkéntesnek kell lennie.
 • A munkavállalók tulajdonszerzését és a hosszabb távú eredménymegosztási programokat adókedvezményekkel ajánlott támogatni.
 • A munkavállalói pénzügyi részvételt övező jogi szabályozásnak lehetőséget kell adnia mind az értékpapír-, mind a készpénzjuttatásra, annak érdekében, hogy minden méretű és jogi formában működő vállalkozásnak, így a kis- és közepes vállalkozások számára is lehetővé tegye a munkavállalói pénzügyi részvétel megvalósítását.
 • Az adózási és más adminisztratív terheket csökkenteni és a lehető legnagyobb mértékben egyszerűsíteni szükséges.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

  A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

  Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

  A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

  Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

  Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk