Megjelent: 4 éve

Tanárként Dániában – egy kint élő magyar tapasztalatai

Fabricius Beáta egy tízezer fős dán városban (Vejen) él családjával. Itthon pedagógusként dolgozott. Külföldi boldogulása érdekében helyben is szerzett pedagógusdiplomát. A HelloKarrier-nek többek között arról beszélt, miben más a dán oktatás, milyen buktatók várnak a kiérkező magyarokra és mennyi pénzből lehet kijönni egy hónapban.    

Fabricius Beáta egy tízezer fős dán városban (Vejen) él családjával. Itthon pedagógusként dolgozott. Külföldi boldogulása érdekében helyben is szerzett pedagógusdiplomát. A HelloKarrier-nek többek között arról beszélt, miben más a dán oktatás, milyen buktatók várnak a kiérkező magyarokra és mennyi pénzből lehet kijönni egy hónapban.    

Beátát a szerelem vitte Dániába. Amely tartósnak bizonyult: házasság lett belőle. A pedagógus így lassan a harmadik évtizedet tölti az észak-európai országban. ”A férjemmel még Magyarországon, egy közös ismerősünk által jöttem össze. Eleinte csak németül tudtunk kommunikálni. Miután hozzámentem és Dániába költöztünk, hamar egyértelművé vált  számomra: ha tényleg itt akarok élni és dolgozni, bizony alaposan meg kell tanulnom a nyelvet.”

Kint is el kellet végeznie a pedagógiai főiskolát

Ez nem is váratott magára sokáig, mert gyorsan haladt. A pedagógusi munkával azonban még várnia kellett. ”Magyarországon földrajz - rajz szakosként végeztem. Ám mivel akkoriban a diplomám nem passzolt a dán rendszerbe, itt kint is elvégeztem a koldingi pedagógiai főiskolát. (Pedagógusdiplomája annyiban rendhagyónak számít, hogy feljogosítja őt  a bölcsődei, az óvodai, az iskolai, a felnőttképzési,  az idősgondozói  munkára -  de még a fogyatékkal  élő gyermekekkel foglalkozásra is.)

Fabricius Beáta: Magasszintű dántudás is kell annak, aki a szakmájában szeretne boldogulni és hosszú távra tervez.

Beáta kint napközizéssel kezdte a pályát. ”Most főként szociális készségfejlesztéssel foglalkozom, amelyet egy dán kollégámmal közösen végzünk. Tartottam már mozgásórát, tanítottam a gyerekeknek vallástan keretében kereszténység-történetet és történelmet is. Sőt volt, hogy a főzésoktatás is az én feladatom volt. A világ konyhái - így például az afrikai és az indiai - mellett a magyarba is tudtam némi betekintést nyújtani a paprika és a makói hagyma révén. Az utóbbiról még videót is néztünk, amelyben a dán sztárcukrász épp hagymatortát sütött belőle. A gyerekek imádták.”

Rugalmasak az iskolai osztályok

Beáta azt is hozzátette: a dániai oktatási rendszer hazai szemmel talán picit szokatlan. Például a komplex rendszer miatt teljesen megszokott, hogy egy 24-25 fős osztályban, másfél órás tanórák keretében az 5-9 éves korosztályból tevődik össze az osztály. A rendszer csak a matek és a dántudásban differenciál korosztályok szerint.

A problémamegoldásra nevel az oktatás

Emellett nagyon gyakorlatcentrikus is. ”Itt kiskoruktól kezdve a csapatmunkára, a gyakorlatiasságra és a problémamegoldásra nevelik a tanulókat. Még a feladatokat is így kapják: általában  4-5 tanuló kap közösen 1-1 problémát,  megoldani.” Amit egy kicsit talán a rendszer gyengéjének érez: a lexikális tudás hiánya.”Itt senkit nem lep meg, ha egy diák sose hallott például Victor Hugóról vagy Tolsztojról.”

A dánokat ugyanakkor jó kollégáknak tartja. ”Derűsek, lazák, jó humorérzékük van és nagyra értékelik a kemény munkát.”  Ugyanakkor el is várják másoktól.

Külföldiként még többet kell letenni az asztalra

”Itt gyakorlott, rutinos pedagógusként is nagyon komolyan kell venni a dolgokat és precízen fel kell készülni minden egyes órára. Azért is, mert a kultúra is azt közvetíti: mindennek ára van. A pénzért pedig nagyon keményen meg kell dolgozni.” Egy szintnél pedig nem engedik jobban a bizalmukba férkőzni a külföldieket. Persze kedvesek és segítőkészek. Viszont kimondatlanul is a levegőben van: aki külföldi, az mindig az is marad.

Büszkeségre nevelik a gyermekeket, nincs Mama Hotel

A dánok mindemellett a nemzeti önérzetre is nagyon adnak. Akárcsak az önállóságra. ”A gyermekekbe már egész pici koruktól kezdve azt táplálják: büszkének kell lenniük, hogy egy nagyszerű közösség részei. Így már a születésnapi tortájukra is kerül dán zászló.” De a nemzeti ünnepek vagy akár a temetések alkalmával is rendre előkerülnek a lobogók.  A gyermekeiket is szeretik: de egyáltalán nem a Mama Hotel hívei. ”A családonként 2-3 gyerek itt teljesen megszokottnak számít - és alig várják, hogy 18 évesen elhagyják a családi fészket. Ez még az oktatási rendszerben is tükröződik: az egyetemek nem is folyósítanak ösztöndíjat a még otthon élő diákoknak.”

Ebbe a csapdába esnek a magyar kivándorlók

Beáta azért azt se rejti véka alá: rendszeresen találkozik Dániában kelet-európai - leginkább erdélyi vagy magyarországi magyarokkal - akik jobbára tanulni vagy ”szerencsét próbálni” érkeztek az országba. Ugyanakkor rengeteget panaszkodnak, hol a munkára, hol a körülményekre. ”Sokan ott hibáznak, hogy nem számolnak vele: a saját pénznemükre átváltott, majdani kinti keresethez dániai árak is társulnak majd.

A másik gyakori buktató: hogy a kijövetel karrier-visszalépéssel is járhat. ”Sokan kötnek olyan kompromisszumot, hogy gyorsan kitanulnak egy, itt keresett szakmát a pénz miatt. Például idősgondozónak állnak olyanok is, akik a saját hazájukban ettől teljesen eltérő területeken dolgoztak. És aztán nem érzik jól benne magukat, mert nem nekik való. Nem véletlenül szoktam javasolni: csak az induljon útnak, aki képes megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.”   

500 ezer forintnyi dán korona kell a havi megélhetéshez

Beáta férjével jelenleg saját házban él. Ennek fenntartása átlagosan havi 6 ezer koronába (240 ezer forint) kerül. De ha ehelyett egyszobás ingatlant bérelnének frekventált helyen vagy a fővárosi régióban, már a bérleti díj mozogna havi 5-6 ezer (200-240 ezer forint) korona körül. /Kevésbé felkapott helyen már 3-4 ezer koronáért (120-160 ezer forint) is lehet egyszobás ingatlant bérelni. De ebben az árkategóriában az ingatlan terén kell kompromisszumokat kötni - például a lakóépület alsó szintjén van a közös zuhanyzó. /  Étkezésre átgondolt költekezéssel is legalább havi 3-4 ezer eurót kell fordítani. A közlekedés szintén nem olcsó: Beáta ma már autóval közlekedik. Ám a tömegközlekedés ára miatt sokan inkább a kerékpározást választják.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk

Facebook