Megjelent: 12 éve

Tilos a dohányosokat álláshirdetésben diszkriminálni

Korhatár, dohányzás, nemi kitétel. Ezek a leggyakoribb diszkriminatív elvárások az álláshirdetésekben a munkaadók részéről. Akad olyan munkaadó, aki a jelentkezők csillagjegyét, és alkoholfogyasztási szokásait is kiköti. Mi szabályos és mi indokolható?

A diszkriminációgyanús álláshirdetések első csoportjába az életkori kikötések szerepelnek. A munkaadók legtöbbször a 35 és a 40 éves életkort adják meg felső korhatárként. Egy pesti kereskedő cég 35 év alatti titkárnőt keresett. Egy csepeli iroda szintén a fiatalabb korosztályt favorizálja, kizárólag 25-35 év közötti, érettségizett nők jöhetnek szóba a meghirdetett adminisztratív munkakörre. Egy eladót kereső horgászbolt valamivel engedékenyebb: erre a pozícióra még 40 évesként is lehet jelentkezni, felette viszont már nem. A recepcióst kereső egyik gokartcsarnok ugyan nem köt ki életkort az álláshirdetésben, mindenesetre leszögezi: fiatal nők jelentkezését várja. Ám hiba lenne feltételezni, hogy kizárólag a köztudatban többnyire női munkahelyként elterjedt adminisztratív pozíciókban szempont az életkor. Egy debreceni cég szintén 35 éves felső korhatárral keresett autószerelőt a minap. Egy bejárónőt kereső budai család is 25-40 év közötti jelentkezőt látna szívesen.

Gyulavári Tamás munkajogász, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tanácsadói testületének tagja elmondta, az Egyenlő Bánásmódról szóló 2003./CXXV-ös törvény 8. szakasza kimondja, hogy védett tulajdonságai alapján - így például neme, életkora, egyéb helyzete - miatt senki nem diszkriminálható. A munkaadó csak akkor bújhat ki a szankciók alól, ha bebizonyítja, a munkakör természete, jellege vagy nehézsége miatt az idősebb korosztály azt nem tudja elvégezni. Ám a szakember azt mondja: az említett hirdetések egyértelműen diszkriminatívak.

Tilos a dohányos pályázók kizárása

Az álláshirdetések másik problémás csoportját a dohányosok kizárása alkotja. Egy vidéki cukrászat, egy sofőrt kereső cég, egy férfiruházat eladásával foglalkozó, valamint egy értékesítői csapatot toborzó cég nemdohányzó munkaerőt szeretne. Ezt a feltételt egy titkárnőt kereső cég ráadásul azzal fejelte meg, hogy kikötötte: kos, bak vagy nyilas jegyű jelölteket látna szívesen a meghirdetett pozícióban.

Vannak ravaszul fogalmazó munkaadók is. Egy szoftverfejlesztő cég például "nemdohányzó munkahely" jeligével tette közzé álláshirdetését. Egy másik cég "nemdohányzó csapatába" keresett munkatársat. Gyulavári Tamás megjegyezte, a munkáltató csupán a munkahelyen tilthatja meg alkalmazottai számára jogosan a dohányzást. A pályázónak a dohányzás miatt esélyt sem adó cég ezzel szemben megsérti az egyenlő bánásmód elvét és diszkriminál. "A kizárólag nemdohányzó alkalmazottak iránti igény csak akkor lehet indokolt, ha kifejezetten dohányzásellenes egészségügyi projekt, kampány megvalósítására keresnek alkalmazottakat. Egyébként nem megalapozott, diszkriminációnak minősül, éppúgy, mint a jelöltek között csillagjegy alapján válogató munkaadó magatartása." A "nemdohányzó munkahely" jelige határesetnek számít.

Józan életű kőművest kerestek

Akadt olyan munkaadó is, aki a jelentkezők nemét vagy alkoholfogyasztási szokásait is firtatta az álláshirdetésben. Egy kistarcsai tanyára női munkaerőt kerestek a baromfi mellé, míg egy másik munkaadó "józan életű" kőműves jelentkezését várta. A munkajogász szeront a nemi hovatartozás megszabása diszkriminatív, a józan életmód követelménye nem az, amennyiben a munka jellege azt megköveteli. Az építőipar pedig veszélyessége miatt épp ezek közé tartozik.

Csinos pultos lányt felvesznek

A diszkrimináció másik enyhébb, de a gyakorlatban nagyon is létező formája a külcsín. Egy személy- és vagyonőröket alkalmazó cég például 180 centiméter körüli testmagassággal keresett alkalmazottakat, egy szórakozóhely szintén csinos pultos lányt, míg egy üzletember angol és némettudása mellett rendkívül csinos személyi asszisztens után kutatott. A szakember úgy látja: az ilyen esetek megítélése gyakran jogi szempontból sem egységes, határesetnek minősül. Aki egyébként hátrányos megkülönböztetést tapasztal, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál tehet bejelentést.

Takács Gabriella


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter