kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Több európai ország is szigorítana - mit jelenthet ez a külföldön dolgozó magyaroknak?

Az európai parlamenti választások előtt több országban is felerősödtek a külföldről érkező munkavállalók helyzetének nehezítését, juttatásainak korlátozását szorgalmazó hangok, írja a Napi.hu. Vajon mennyire csak a kötelező politikai fordulatokról, vagy valós szándékokról van szó? Miközben a szabad munkavállalás az Unió egyik alappillére.

A britek már többször is megnyilvánultak a munkavállalás korlátozásának témájában, a legutóbb éppen népszavazás döntött a juttatások jövedelemhez kötéséről.

Úgy tűnik, hogy a májusi európai parlamenti választások előtt erősödik az unióellenes hangulat Nyugat-Európa vezető politikusaiban. David Cameron brit miniszterelnök élharcosa az uniós integrációt fellazító kezdeményezéseknek.

Cameron szerint újra kell gondolni a szabad munkaerő-áramlás jogát - azaz lehetővé kell tenni a tagországoknak, hogy korlátozzák az országukba érkező vendégmunkások számát és jogait -, továbbá vissza kell vonni nemzeti hatáskörbe a Brüsszelnek átadott döntési jogkörök jelentős részét.

A brit kormányfő megígérte a szavazóknak, hogy ha a konzervatív párt hatalmon marad a következő parlamenti választáson, akkor 2017-ben népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Németországban a CSU tett közzé olyan programot, ami szintén szorgalmazná bizonyos brüsszeli hatáskörök visszavételét, valamint ők is megpendítették a külföldi vendégmunkások szociális juttatásainak korlátozását.

A holland kormány 54 pontot tartalmazó listán sorolja, milyen jogköröket tartana nemzeti hatáskörben. A holland külügyminiszter Frans Timmermans arról beszélt, hogy a nemzeti parlamenteknek nagyobb befolyást kellene kapniuk az uniós döntéshozatalban. Eközben az Európai Bizottság (EB) hatáskörét szűkíteni kellene.

Franciaország kormánya az EU működését tenné hatékonyabbá. José Manuel Barroso, az EB elnöke is azt mondta a múlt héten, hogy Európának nem kell beleütnie az orrát olyasmibe, amihez nincs köze.

Az elhúzódó gazdasági válság jelentősen hozzájárul az euroszkeptikus hangok felerősödéséhez. Ugyanakkor kevesen kockáztatnák meg, hogy addig elmenjenek, mint David Cameron, hogy népszavazást tartsanak az uniós tagságról.

Napi.hu
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A munkát terhelő adók csökkentéséért tüntettek, a közalkalmazottak pedig sztrájkba is kezdtek a szomszédban

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét... Teljes cikk

Bocsánatot kért a Baidu PR-vezetője a túlhajszoltság dicsőítéséért

Qu Jing megtorlással fenyegette meg azokat a beosztottakat, akik panaszt tettek a vezetésére. Teljes cikk

Meddig élünk? - mutatjuk, hogy változott az országonként várható élettartam az EU-ban

Az Európai Unió tagállamainak adatait összesítve 2023-ban a születéskor várható élettartam átlagosan 81,5 év volt, ami 2022-hez képest 0,9 évvel... Teljes cikk