Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Több mint 120 embert elbocsát a Falco Zrt.

Több mint 120 embert elbocsát a forgácslapgyártással foglalkozó szombathelyi székhelyű Falco Zrt.

A Falco Zrt. tulajdonosa, a nemzetközi Kronospan cégcsoport ausztriai központja pénteken közleményben jelentette be, hogy miután következetesen a piaci igényekhez szabja árukínálatát, ennek megfelelően valamennyi telephelyén költségtakarékossági lépéseket tesz.

"A magyarországi Falco üzemben, Szombathelyen a faforgácslap gyártása átmenetileg leállításra kerül, csakúgy, mint Szlovákia keleti felén található presovi üzemben is. A Romániában, Sebesen működő gyár is ideiglenesen kapacitást von ki a piacról azáltal, hogy forgácslap és MDF-lap gyártósorait váltakozva működteti" - írták a közleményben.

Szombathelyen és Presovban, a piaci helyzet miatt a cégek kénytelenek összesen 250 dolgozótól megválni. A kitűzött költségtakarékossági programokat valamennyi telephelyen következetesen végrehajtják. A jelenlegi piaci helyzetből való kilábalás érdekében a cégcsoport az értékesítés területén is jelentős törekvéseket tesz. Ezt egyfelől a termékkör bővítésével, szolgáltatások optimalizálásával, másfelől újonnan fejlesztett termékek piaci bevezetésével kívánja megvalósítani.

A megkezdett beruházások Lengyelországban, Szerbiában és Romániában a tervek szerint folytatódnak - áll a cégcsoport közleményében. A Falco Zrt. vezérigazgatója Vecsey Dénes február elején már jelezte, hogy a szombathelyi gyár felére kénytelen csökkenteni termelését, és ehhez kívánja igazítani dolgozói létszámát is. Hangsúlyozta: a Kronospan cég ragaszkodik a szombathelyi gyárhoz. A cégcsoport számára a gyár stratégiai okok miatt fontos, a regionális piac biztosítása érdekében.

Szavai szerint a múlt évben - elsősorban a minőségbiztosítás és környezetvédelem területén - végrehajtott 6 milliárd forintos beruházás is ezt a tényt igazolja. Az MTI értesülése szerint a tervezett létszámcsökkentés eredetileg 180 embert érintett volna a szombathelyi gyárban. Az érintett dolgozók néhány napja tudták meg, hogy személy szerint kiket bocsátanak el. A felmondóleveleket az érintett dolgozók egy hónap múlva kapják kézhez. A részletekről még folynak a tárgyalások a munkaügyi szervezettel, a felmondási időre járó bért és a törvényesen járó végkielégítéseket azonban mindenkinek kifizetik.

A Falco Zrt.-nél foglalkoztatottak száma a munkaügyi központnál is bejelentett csoportos létszámleépítés után 200 alá csökken. 2007-ben még 470 embert foglalkoztattak a társaságnál.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter