Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Kényszerhelyzet: 420 fős leépítés Pécsett

420 embert küldene el oktatási és művelődési intézményekből a pécsi önkormányzat. Az érdekképviseletek tiltakoznak, és általános sztrájkot helyeznek kilátásba.

A színháztól 26, míg a Pannon Filharmonikusoktól 111 embert akarnak elbocsátani, de a többi művelődési intézmény és könyvtár is drasztikus lépésekre kényszerül - írja a radio.hu.

A legrosszabb helyzetben az oktatás van: 300 pedagógus kerülhet az utcára. Mindezt Pécs alpolgármestere, Tóth Bertalan azzal indokolta, hogy a központi óraszámemelés, illetve a gyerekek létszámának folyamatos csökkenése miatt a tanárok 11 százaléka feleslegessé válik.

Ezt a szakszervezet nem fogadja el, elsősorban az oktatás minőségének romlása mellett újabb elbocsátásokat eredményező megszigorításokra számítanak. Nagy Erzsébet, a Pedagógus Dolgozók Szakszervezetének helyi ügyvivője kijelentette: az intézményekben tervezett pluszoknak a megszüntetését, amelyeket eddig a város finanszírozott, illetve a létszámcsökkentést követően további intézmények bezárását, összevonását helyezik kilátásba. Amennyiben nem tudnak megállapodni, úgy a közszféra egészét érintő, általános sztrájkot szerveznek.

A város kész tovább tárgyalni, de Pécs kényszerhelyzetben van, a költségvetés a tét - mondta az alpolgármester.

Amennyiben a közgyűlés a jövő héten elfogadja a 420 fős leépítést, erre a tavasszal sor kerül.
Follow hrportal_hu on Twitter