Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Humánusan is ki lehet rúgni a dolgozót

El lehet bocsátani valakit úgy, hogy ne keserű szájízzel távozzon a cégtől? A szakértők egyetértettek abban, hogy ez nem lehetséges. Ugyanakkor hozzátették: bizonyos íratlan szabályok betartásával elérhető, hogy a dolgozó ne élete egyik legrosszabb pillanataként élje meg a beszélgetést.

Elbocsátásakor ugyanolyan odafigyeléssel kell viseltetni a dolgozó iránt, mint megérkezésekor. A humánusság elsődleges szempont. Több okból is tanácsos minél emberibb módon véghezvinni a kirúgásokat. A kegyetlen elbocsátás körülményei ugyanis könnyen kiszivároghatnak. A kollégák ezt követően demotiváltakká válhatnak, a vállalat által kiszemelt szakemberek pedig visszautasíthatják a cégtől jövő ajánlatokat. Ki akarna egy olyan szervezetnél dolgozni, ahol embertelenül bánnak a munkatársakkal?

Indokoljuk meg részletesen
A tapasztalatok szerint a korrekt, őszinte indoklással záródó elbocsátást könnyebben elfogadják a dolgozók. Épp ezért tanácsos részletesen ismertetni a kirúgás okait. Hivatkozni lehet például a korábbi teljesítményértékelésekkor kitűzött célokra, amelyeket végül nem ért el. Egyszerűbb egyébként a helyzet, ha nem az illető személye vagy teljesítménye vezetett a történtekhez, hanem a cég gazdasági helyzete miatt kerül sor az elbocsátásra. Ilyenkor a munkatársak megértőbbek, ám ekkor is be kell őket avatni a részletekbe.

Személyesen közöljük
Soha ne e-mailben, vagy épp telefonon közöljük az elbocsátást. Meglepő, de akad példa mindkettőre. Fontos tehát elmondani, hogy mindig egy személyes beszélgetésen szükséges elmondani a döntést. Ilyenkor tanácsos legalább fél órát szánni a dolgozóra. A beszélgetésen nem ildomos belefojtani a szót az elbocsátottba: hagyni kell, hogy elmondja véleményét. Ez is segít a jó kapcsolat további fenntartásában.

Minél hamarabb mondjuk meg
Az elbocsátás különösen kegyetlen tud lenni, ha váratlanul érkezik. Az emberek egy része ilyenkor sokkot kaphat, és több nap is szükséges ahhoz, hogy talpra álljanak. Ezért fontos, hogy - a tényleges munkamegszüntetéshez képest - minél előbb közöljük a döntést. Pozitív benyomást kelt, ha nem egy nappal, hanem - amennyiben lehetséges - már két-három héttel az utolsó munkanapját megelőzően értesítjük a dolgozót. Így egyébként az álláskeresésre, és az elbocsátással járó egyéb problémák kezelésére is lesz ideje.

Outplacement: külsős szolgáltatás
A kíméletes elbocsátás legjobb módja az outplacement. Az outplacement lényege, hogy a vállalat megbíz egy outplacementtel foglalkozó céget, akik az elbocsátottakat segítik az álláskeresésben, elsajátíttatják velük a technikákat, beavatják őket az interjúzás rejtelmeibe. Ez a módszer bár nem nevezhető költséghatékonynak, nagyban elősegíti viszont a vállalat pozitív megítélését. Javítja a cég hírnevét és a munkahelyi légkört is. Nagy számú létszámleépítések esetében alkalmazása mindenképp ajánlott.

Összeállításunkban segítségünkre volt Szabó Anita, az Erste Bank HR-managere, illetve Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. ügyvezető partnere.


Oroszi Babett

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk

18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk

Több dolgozót is elbocsátottak a Nemzeti Táncszínházból

A Magyar Hang információi szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy... Teljes cikk