Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Több pénz kell az oktatásra és kutatásfejlesztésre

Európa visszaszerezheti vezető pozícióját a nemzetközi gazdaságban a Businesseurope szerint. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a tartós növekedés megindításához uniós és nemzeti szinten is elkerülhetetlennek tartja a ráfordítások növelését az oktatás, illetve a kutatás-fejlesztés-innováció területén.

images

images

A BUSINESSEUROPE által kitűzött célok megvalósulásával 2019-ig az uniós tagállamok GDP-je akár átlagosan 5 százalékos növekedést is elérhet, ami nagyságrendileg 1,250 euró többletet jelent minden európai állampolgárnak egy évben.

Az európai parlamenti választások kapcsán készítette el javaslatait a BUSINESSEUROPE, a 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő brüsszeli szervezet, – melynek hazai tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.

A BUSINESSEUROPE évenként kiadott gazdasági jelentése, a Reform Barometer szerint idén az Európai Bizottság által javasolt reformoknak mindössze 23 százalékát hajtották végre a tagállamok, ami jelentősen csökkentheti az EU versenyképességét. Az EU globális teljesítményét vizsgáló jelentés alapján idén az EU teljes adóterhe 50 százalékkal több, mint az Egyesült Államoké, és 30 százalékkal magasabb, mint Japáné. Eközben az átlagos adóék az alacsony jövedelmű dolgozók körében százalékkal magasabb, mint az említett két országban.

Egyre csökken a kutatás-fejlesztési beruházások mértéke és az EU részesedése a nemzetközi szabadalmi bejelentésekből. A vállalkozások indításának adminisztratív követelményei ugyanakkor háromszor annyi terhet jelentenek az EU-ban, mint a konkurens fejlett gazdaságokban.

A Businesseurope szerint, amennyiben az általa kitűzött változásokat 2019-ig végrehajtják, van kilátás a növekedésre. A javaslat a szükséges változások között említi az energiaárak versenyképessé tételét, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról szóló célok összehangolását a reális és végrehajtható klímapolitikai célokkal. Az EU kutatásra fordított befektetésének el kell érnie a GDP 3 százalékát, s az EU-nak élen kell járnia a digitális forradalomban, mivel ez alapvetően átalakítja a gyártási és szolgáltatói ágazatot.

Mindehhez az európai termékeket, szolgáltatásokat ki kell juttatni a globális piacra, csökkenteni kell az adó- és szabályozási terheket, képzett munkaerőre és mobilis, keresletet-kínálatot összehangoló munkaerőpiacra is szükség van. Csökkenteni kell a fiatalok munkanélküliségét.

Az Európai Uniót a következő 5 évben a vállalkozások számára úgy kell ismertté tenni, mint a világ legjobb befektetési környezete. Ehhez egységesebb befektetési környezettel és megnövekedett fogyasztói kereslettel kell támogatni a kkv-kat és a start-upokat. Valamint csökkenteni kell a vállalkozási költségeket, amely jelenleg az Egyesült Államok vállalkozási költségeinek a duplája.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter