Megjelent: 14 éve

Tömeges elbocsátások várhatók Nagy-Britanniában

A várakozások szerint félmillió állás szűnik meg 2009 végéig az Egyesült Királyságban, ezzel a munkanélküliek száma eléri a 2,25 millió főt. A kormányzat az elbocsátások és az elhelyezkedés párhuzamos megkönnyítésével elhúzódó nehézségekre készül.

A nyolcvanas évekkel ellentétben, amikor London környékét és a dél-keleti partvidéket jóval kevésbé érintette a munkanélküliség, most jóval egyenletesebb lesz ennek földrajzi eloszlása az országon belül. A kormányzat a következő években jelentős növekedést vár a munkanélküliségi mutatókban, amit szociálpolitikai, munkajogi és szakképzési intézkedésekkel igyekeznek enyhíteni.

Október 18-tól kezdve egyszerűsödtek az elbocsátás és a munkába állás szabályai, valamint ügymenete is. A munkanélküli segély igénylőinek immár csak egyetlen kérelemre lesz szükségük, hogy jelezzék támogatási igényüket, vagy, hogy sikeres elhelyezkedésüket - ígérte Purnell. Korábban bizonyos esetekben akár 28 levélváltásra is szükség volt, mire a helyi önkormányzat, az adóhivatal és a munkaügyi központ bürokráciáján átjutott az állampolgár. A kormány az egyszerűsítéstől azt várja, hogy könnyebb lesz rövid távú munkát vállalni, népszerűbb lesz a (legális) alkalmi munka.


Nem ismétlődik meg a múltA munkáspárti politikus elmondta, nem szeretnék megismételni a konzervatívok nyolcvanas években elkövetett hibáit. Állítása szerint nem akarják "büntetni" az embereket, ha nem találnak munkát, és megfosztani az állástalanokat az újrakezdéshez szükséges támogatástól. Purnell szerint biztosítani kell, hogy senki se veszítse el véglegesen a kapcsolatot a munkaerőpiaccal. A politikus szólt a hetvenes évektől kezdve rokkantnyugdíjassá nyilvánított mintegy egymillió emberről is, elutasítva járandóságuk megkurtításának gondolatát. Ugyanakkor a kormányzat nem enged abból az alapelvből, hogy a segély csak az aktív munkakeresőknek jár.

Nagyon bizonytalan időket élünk, emberemlékezet óta a legbizonytalanabbakat. Az emberek aggódva beszélnek állásuk elvesztéséről, ez pedig egy éve még nem így volt. Erre csak azt felelhetjük, hogy a pénzpiaci események következményeitől függetlenül biztosítjuk nekik a szükséges segítséget - fogalmaz Purnell.

Azonban mindennek ára van. A Költségvetési Tanulmányok Központja (Institute for Fiscal Studies) számításai szerint a munkanélküliség a költségvetésnek 1,1 milliárd fontjába kerül, amihez hozzáadódik a jóléti kiadások 3,3 milliárd fontos emelkedése is. Purnell szerint azonban ezek kigazdálkodása a pénzügyi, és nem a munkaügyi tárca feladata lesz.

Human Rent Press
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek