Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tömegesen vonulnak nyugdíjba a lengyel katonák

Tömegesen kérik nyugdíjaztatásukat a lengyel hadsereg hivatásos tagjai, mivel tartanak a jövő évben életbe lépő nyugdíjreformtól, és aggódnak a katonai szolgálat stabilitásának hiánya miatt - írta hétfőn a Rzeczpospolita.

A lengyel napilap nem hivatalos értesülései szerint idén április végéig már mintegy 3 ezer hivatásos katona kérte nyugdíjaztatását, a tavalyi év egészében pedig számuk elérte a 6 és fél ezret, ami a legmagasabb érték a 90-es évek óta.

Felpanaszolják, hogy a külföldi missziókból visszatérve egyáltalán nem biztosított a hazai állásuk, ráadásul nincs lehetőség előremenetelre. Különösen érvényes ez a tiszthelyettesekre. Ezért a legtapasztaltabb katonák - különleges egységek kommandósai, pilóták, búvárok, ejtőernyősök vagy utászok - a külföldi misszióból hazatérve távozni akarnak a szolgálatból.

Májusban valóságos lavinája indult meg a nyugdíjazási kérelmeknek. Ennek oka, hogy a katonák számára féléves felmondási idő van érvényben, ezért már most kérik a nyugdíjaztatást, hogy a várhatóan a jövő év januárjában életbe lépő nyugdíjreform előtt távozhassanak a szolgálatból.

A jelenlegi szabályok szerint a katonák már 15 év szolgálati idő után, életkoruktól függetlenül korkedvezményes nyugdíjba mehetnek, és a nyugdíjuk összege az utolsó fizetés 45 százalékának felel meg. A kormány által javasolt reform értelmében legkorábban 25 évi szolgálat és csak 55. életévük betöltése után mehetnének nyugdíjba. A katonák érdekvédelmi szervezete azonban 20 évi szolgálati időhöz és az 50. életév betöltéséhez kötné a nyugdíjaztatást. A tárgyalások folyamatban vannak.

Ahhoz, hogy a hivatásosok teljes nyugdíjat, vagyis utolsó fizetésük 75 százalékát kapják meg, jelenleg több mint 28 évig kell szolgálniuk. Ezt az időt csökkenteni, illetve a nyugdíj összegét növelni lehet a különböző pótlékokkal, amelyeket a kommandósok, búvárok, pilóták, utászok és ejtőernyősök, valamint a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonák kaphatnak. A kormány jövő év január elsejétől azonban a felére akarja csökkenteni ezeknek a pótlékoknak a többségét, ráadásul azt szeretné, hogy a nyugdíjnövekmény ne haladja meg a pótlékok összegének 10 százalékát - írta a Rzeczpospolita.


  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter