Törvénysértő cégek az interneten"/>
Megjelent: 15 éve

Törvénysértő cégek az interneten

Hat cég olvasható a Liga Szakszervezetek Fekete Könyvnek elkeresztelt listáján, mely a munkavállalók jogait megsértők adatait tartalmazza. A cégek azt állítják, a Liga többször tévedett.

Hat cég már olvasható a Liga Szakszervezetek Fekete Könyv elnevezésű internetes listáján, amelyen a munkavállalók jogait megsértő cégek szerepelnek. A listát folyamatosan töltik fel, egyelőre a Magyar Suzuki Rt., a szombathelyi gépjármű-elektronikával foglalkozó Delphi Packard Kft., a hasonló profilú, szintén szombathelyi, repülőgépekkel foglalkozó Aeroplex, a székesfehérvári Philips Kft., a Villszöv Rt. valamint a Nitrogénművek Rt. szerepel a jogsértők között.

A Liga Szakszervezetek most még csak azoknak a cégeknek az adatait hozta nyilvánosságra, amelyek bizonyíthatóan jogsértő magatartást tanúsítottak a munkavállalókkal szemben, mondta Schnider Marianna, a Liga jogi szakértője a FigyelőNetnek. A lista azonban nem végleges, az oldalt folyamatosan töltik, és a publikálási szempontok kidolgozása is folyamatban van.

A FigyelőNet utánajárt a listán említett ügyeknek: a munkáltatók és a Liga egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, amelyeket nehéz ellenőrizni, hiszen a magyar jogrend szerint csak az ítélethirdetés nyilvános, később azonban csak az érintett felek férhetnek hozzá az ítélethez. A Villszöv Rt. kifogásait azonban a Liga elismerte.

Egyértelmű eset

A pétfürdői Nitrogénművek Rt.-nél tavaly négy üzemi tanácstagot bocsátottak el rendkívüli felmondással. A munkáltató arra hivatkozott, hogy az érdekvédők megsértették a társaság jó hírnevét és gazdasági érdekeit azzal, hogy az üzemi tanács és a vállalat közötti jogvitában keletkezett peranyagokat megismertették egy harmadik féllel. Az ügy nagy port kavart. Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter több fórumon is elítélte a munkáltató tettét, amelyet szégyenletesnek és felháborítónak titulált.

Nem nyilatkozik a Suzuki

A honlap szerint a jogsértésekben éllovas Suzuki tizenhárom dolgozó esetében átlépte a rendkívüli foglalkoztatásra vonatkozó, éves szinten kétszáz órában maximált időkeretet, a szabálytalan ciklusú termelés során a törvényes három nap helyett, havi hét nap szabadnapot adott ki 2111 főnek, több mint négyszáz fő esetében nem adta ki a 2004. évi szabadságot, és végül tizenkilenc főnél pénzben váltotta meg a szabadságot. A Suzuki Rt. személyzeti igazgatóját, Dr. Izsák Györgyöt lapunk két napja nem tudja elérni.

A szakszervezet elismeri a tévedést

Az internetes listán az áll, hogy a Villszöv Rt. jogellenes rendkívüli felmondással vált meg három szakszervezeti tisztségviselőtől, ami miatt mindhárom esetben elmarasztalta a munkáltatót a bíróság. Tóth Tibor, a Villszöv Rt. elnöke a FigyelőNet megkeresésére a feketelistáról úgy nyilatkozott: sajnálattal és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a feketelistában olyan adatok láthatnak napvilágot, amelyek nem fedik a valóságot. A társaság jogásza lapunknak elmondta, hogy a bíróság egy esetben marasztalta el őket, a másik két ügyben pedig a szakszervezet visszavonta keresetét.

A Liga Szakszervezetek jogászai elismerték, tévedés történt: a Villszöv Rt. vezetőinek van igazuk, vagyis csupán egy, és nem három esetben ítélt ellenük a bíróság. „Természetesen korrigálni fogjuk a honlapunkon megjelent állításunkat" – mondta el a FigyelőNetnek a Liga Szakszervezetek jogásza, aki szerint elírásról lehet szó.

Kinek van igaza?

A többi három cég közül kettő szintén kifogásolja a Fekete Könyv tartalmát, a Liga azonban kitart a lista mellett. Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. kommunikációs vezetője kijelentette, hogy a Philips-szel szemben ugyan folyamatban van egy jogi eljárás, de eddig két, a cégre nézve kedvező ítélet született az ügyben. Blazsevácz Péter elmondása szerint az anyag a legfelsőbb bíróság (LB) előtt van, de döntés csak március elején várható.

A Liga könyve ezzel szemben tényként kezeli, hogy az LB a céggel szembeni elmarasztaló döntést hozott. Schnider Marianna a Liga részéről az FN kérdésére azt a válaszolta, hogy ők személyesen győződtek meg: született jogerős bírói döntés. Az egymásnak ellentmondó állításokat nehéz ellenőrizni, mivel nem nyilvános, hogy az LB éppen milyen ügyekkel foglalkozik. A Liga Szakszervezetek jogásza felajánlotta, hogy a jogerős bírói döntésről született dokumentumot eljuttatja szerkesztőségünknek.

Az Aeroplex számlájára a Fekete Könyv három jogellenes rendkívüli felmondást ró fel. Orbán László, a cég humánpolitika igazgatója 2003. január elseje óta dolgozik az Aeroplexnél, azóta, mint lapunkat tájékoztatta, hat-hét munkaügyi pere volt ugyan a cégnek, melyek közül néhányat el is veszített, de ezek egyike sem rendkívüli felmondással kapcsolatos, hanem végkielégítésről és egyéb kifizetésekről folyt a vita. Az említett időszakban mindössze egy rendkívüli felmondás történt, de az érintett nem perelt, tehát bírósági határozat sem született. A Liga Szakszervezetek jogászának tájékoztatása szerint egy esetben bíróság előtti egyezséget kötöttek, a mási két ügyben azonban elmarasztalta az Aeroplexet a bíróság.

A Delphi Packard Kft. munkatársa szerint a róluk írtak nem fedik a valóságot. A szakszervezet szerint a Delphi jogellenes rendkívüli felmondással vált meg egy szakszervezeti tisztségviselőtől tavaly, 2002-ben és 2003-ban több alkalommal is előfordult ez az eset. Mivel a Delphi Packard HR-igazgatója szabadságát tölti, csak jövő héten tudnak nyilatkozni az ügyről, így egyelőre nem tudni, hogy pontosan mivel nem értenek egyet.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter