Megjelent: 4 éve

Tóth Andrea, az IKEA Industry Sopron HR igazgatója

Tóth Andrea a HR tevékenységét a Flextronics HR osztályán kezdte. Több multinacionális vállalatnál dolgozott, mire az IKEA Industry soproni gyárának HR vezetőjévé vált.

Tóth Andrea Kárpátalján született magyar ajkú közösségben. Diplomáját a méltán híres Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán szerezte.

Pályáját a gyermekjóléti szolgálatban kezdte, családgondozóként - küzdelmes időszak volt, de máig bevésődött tudást adott neki.

Pályaelhagyóként a versenyszférában folytatta karrierjét. HR tevékenységét a Flextronics HR osztályán kezdte.

Andrea ezt az időszakot a HR "hőskorának" nevezi - ellátták a feladatokat, rendszerszemlélet nélkül. A szakmát a fizikai munkaerő toborzásával kezdte. Öt év után, mai fogalmazásban, HR Business Partnerként hagyta el a vállalatot.

A GE-hez már konkrétan azért csatlakozott, mert hallott a rendszerekről, folyamatokról, szabályzatokról. A GE nagyon korán elhozta az országba a HR alapvető rendszereit.


Villám-kérdés-válasz

- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Tóth Andrea: Személyes beszélgetés.

- Belső vagy külső tréning?
Tóth Andrea: Mindkettő.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Tóth Andrea:Mindhárommal.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Tóth Andrea:Témától - információ megosztás konferencia-megbeszélések, egyébként mindig személyes megbeszélés.

- Irodai munka ülve vagy állva?
Tóth Andrea: Ülve, de sokat jövök-megyek a gyáron belül.

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Tóth Andrea:Házon belüli megoldás minimális kiszervezéssel.

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Tóth Andrea: Promóciók - előre lépés biztosítása, külső toborzás.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Tóth Andrea: Feladattól függ - mindkettőnek helye és ideje van.

- Főzés vagy étterem?
Tóth Andrea:Főzés otthon.

- Könyv vagy e-book?
Tóth Andrea:Guttenberg Galaxis, kizárólag könyv.
A következő állomás a Vodafone volt - a Műszaki és Fejlesztési, a Sales és Marketing, később a Customer Service szervezeteinek a HR Partnere volt, mellette HR kontrollinggal is foglalkozott. Valamint Magyarországot képviselte egy nemzetközi tehetséggondozó projektben - a mai napig van eredménye.

Ezt követően a Gibbs Die Casting Kft. adott lehetőséget, hogy belépjen az autóipar világába. Eleinte csak azt vette észre, hogy gyors a reagálás, majd azt, hogy sok a vevői audit, majd azt, hogy ezeket nem lehet "megúszni" - mindent tudni kell, főleg azt, hogy a HR és az EHS (felelőse volt az EHS működtetéséért is), hogyan kapcsolódik a gyártáshoz, s ebből miként nőheti ki magát stratégiai partnerré.

A gyárigazgató, akivel közel négy évet dolgozott együtt, elindította a vezetővé válás útján, megtanította arra, hogy ki kell tartani és elfogadni a változásokat, élni kell vele és kihasználni a fejlődés érdekében.

"Rasovszky Miklósnak köszönhetem, hogy ma "kész" HR-es vagyok, továbbá, hogy a Corvinus-on hallgatója voltam a humánmenedzsment szaknak, valamint megtanultam coachee-ként olyan változásokat előidézni a szervezetben, melynek a turbulenciája elindította a változásokat a szervezetben. A HR képes elindítani és kezelni egy szervezeti változást, képes csapatot kovácsolni a szervezet minden szintjén. Közben belső auditor is lettem (TÜV Rheinland), belekóstoltam a LEAN filozófiájába, amit egyre inkább a magaménak érzek, mert hatékonyan beépíthető a mindennapi életbe is, minden ember napi rutinjában benne van, csak nem címkézi, viszont a gyártásban elengedhetetlen a LEAN szemlélet." - mondta Tóth Andrea.

Az alumínium öntészet után a Philips-nek dolgozott, ahol fő feladata a fejlesztő mérnök csapat felépítése, a külföldi menedzsment tagok magyar vezetőkre cserélése, az SAP bevezetése volt. Majd a Philips bejelentette, hogy kivonul az országból.

Komfortzónán kívüli helyzetek következtek: dolgozott az autóiparban a Gestamp-nak (OEM), ahol az EHS ismereteimet, tapasztalataimat bővíthette.

"Minden tapasztalatom és szakmai élményem meghatározza a jelenlegi munkámat, amit ma az IKEA Industry soproni gyárának HR vezetőjeként végzek. Az IKEÁ-nak ez a gyára annyira speciális, hogy megunhatatlan a komplexitása, a kihívásai miatt. Sopron munkaerőpiaca olyan adottság, amely erős versenyhelyzetez teremt - közel van Ausztria, illetve a környékbeli cégek is elszívják a munkaerőt. Ezzel a helyzettel csak gyors, proaktív, vonzó megoldásokkal lehet versenyben maradni. Ehhez ad segítséget az IKEA fejlett, előremutató HR politikája" - magyarázta Tóth Andrea.

Miként a szakember kifejtette: összetett, mozgalmas a HR-osztály minden egyes napja - a legnagyobb hangsúlyt a szervezetfejlesztés, a vezetők fejlesztése, a munkatársak bevonása kapja.

Andrea hitvallása: megérteni az embereket (miért jár dolgozni, hogyan akar fejlődni, milyen lehetőségei vannak), biztonságot teremteni számukra, irányt adni, utat mutatni, meghívni egy "utazásra", fejlődésre.

Immár több évtizede, hogy nem néz tv-t - olvas minden nap 1-2 órát. Rajong a természetért, a természetességért, a környezetvédelemért.

Andrea gyönyörű környezetben él együtt, többgenerációs családban, hat bársonytalpúval, akik menhelyről és az utcáról költöztek hozzájuk.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR... Teljes cikk

Márton Katalin, a Praktiker HR igazgatója

Márton Katalin idén év elején lett a Praktiker HR vezetője, aki vallja, hogy dolgozni élmény. Hisz a szívvel-lélekkel-hittel végzett munkában és a... Teljes cikk

Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk