Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Ügyeletbe bújtatva akarnak spórolni és létszámot csökkenteni

Hiába hozott a közelmúltban az Európai Bíróság precedensértékű döntéseket a munkaidővel, s ennek részeként az ügyeleti idővel kapcsolatosan, a magyar kormány továbbra is negligálja ezeket a döntéseket - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

images

A szakszervezeti vezető szerint a kormány az egészségügyben és más közüzemi ágazatokban, ahol folyamatos a munkarend, ügyeletbe bújtatott munkavállalással próbál létszámot megtakarítani. Ennek a célnak a jegyében alkották meg az önként vállalt túlmunka kategóriáját, s ennek a törekvésnek a jegyében nyújtotta be a kormány sürgősséggel a parlamentnek azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint a munkaadók a munkaidőkeret meghatározásánál a jelenlegi két hónap helyett négy, illetve hat hónapot vehetnének figyelembe. Magyarán a Munka Törvénykönyvében meghatározott maximális munkaidőkeretet, amit két hónapos ciklusban sem léphettek túl egyetlen munkavállalónál sem, a mostani rendelkezések ki akarják tolni fél évre.

- Az európai fórumok egyértelműen leszögezték, hogy a munkavállalóknak csak kétféle idő létezik, munkaidő és pihenőidő, és az ügyelet teljes munkaidőnek számít - tette hozzá Borsik János. - A magyar kormány mégsem tágít attól, hogy az ügyeleti időt aktív és inaktív részre bontsa, hogy ezeket eltérően díjazhassa. Az ügyeletbe bújtatott munkával a munkaügyi szabályozás részben létszámot, részben pénzt akar spórolni és mindezt a munkavállalók bőrére - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter