Megjelent: 9 éve

Új ösztönző rendszer a háziorvosoknak

Egy új rendelet értelmében több szempontból és több vélemény alapján értékelik a háziorvosokat áprilistól. Az eddigi havi 100 millió helyett 250 millió forintot osztanak szét a jól teljesítő családorvosok között.

Az egészségügyi államtitkárság szerint úgy próbálják ösztönözni az orvosokat a hatékonyabb betegellátásra, hogy közben az egészségbiztosító kasszája se ürüljön ki. Szócska Miklós államtitkár azt mondta: áprilistól 2,5 milliárd forinttal többet fordítanak a háziorvosok plusz díjazására.

Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfőorvos úgy látja: a plusz összeg még arra sem elegendő, hogy új munkatársat vegyenek fel egy praxisba.

A felnőtt háziorvosokat tizenöt, a gyerek háziorvosokat hat szempont alapján vizsgálja a rendszer. Rossz pontnak számít például, ha valaki túl sok antibiotikumot ír fel, vagy túl sok beteget utal tovább szakrendelésre. Ugyancsak rosszabb helyre kerül a ranglistán az a doktor, aki a drágább orvosságokat választja. Jó pont viszont, ha sok védőoltást ad be.

Az államtitkárság szerint az ösztönző rendszerrel magasabb színvonalú lehet a betegellátás.

MR1 Kossuth Rádió
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter