Változhat az orvosok státusa "/>
Megjelent: 12 éve

Változhat az orvosok státusa

Mikola István szerint nagy árat kell fizetni az egészségbiztosítás nyereségessé tételéért, és nem biztosított a szegények ellátása, míg Horváth Ágnes büszke az az eddigi reformokra. A miniszter az orvosok fizetésén egyelőre nem, a státusán azonban változtatna- ez redült ki a Corvinus Egyetemen megrendezett Tárcatükör-beszélgetésen.

Horváth Ágnes az utóbbi egy év legjelentősebb eredményének a gyógyszerpiac átalakítását nevezte meg. -Büszke vagyok a vizitdíj bevezetésére, a jövő nagy kihívása pedig a biztosítási rendszer átalakítása. Az elkövetkező héten terveink szerint bekerül az Országgyűlés elé a törvénytervezet. Jelenleg ez a legnagyobb kihívás, életem legnagyobb kihívása - fogalmazott a miniszter.

Mikola István ezzel szemben úgy vélte, semmilyen eredmény nem mutatkozott az elmúlt évben. Azt viszont elismerte, hogy a közteherviselés rendjének megszorítása olyan eredmény, melyet neki sem sikerült elérnie. -Az egészségügyi ellátórendszert finanszírozó járulékalapnak az ügyében valóban lépések történtek- mondta bevezetőjében.

Mikola szerint a pénzre hajtanak

A reformot Mikola azt egy fiskális pénzügyi szemléletből fakadó átalakításnak titulálta. -A logikát nem, csak a végcélt látom. Ez pedig az egészségbiztosítás 1500-1600 milliárd forintos pénzalapja feletti befolyás megszerzés, és ennek az alapnak a privatizálása - mondta az ellenzéki szakpolitikus.
Mikola érvei között felsorolta a Fidesz egészségpolitikai tervének legfontosabb elemeit, azaz a területi népegészségügyi trendekre alapozott egészségpolitikát, valamint azt, hogy figyelembe vennék a térségi népegészségügyi trendeket (a születésszámot, halálozási mutatót, csecsemőhalandósági mutatókat), és ez alapján terveznének. Horváth Ágnes abban egyetértett Mikola Istvánnal, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe kell venni, a miniszter azonban a hangsúlyt a minőség és a hozzáférés mellett a fenntarthatóságra helyezi.

Mikola szerint nagy árat fizettünk a nyereségért

- Először tudja egészségügyi miniszter elmondani, hogy az egészségügyi alap nem pénznyelő, stabilizálódott a helyzete- érvelt Horváth Ágnes. Mint elmondta, mindez a vizitdíjnak, a gyógyszerpiac újraszabályozásának, a gyógyszergyárak között beindított árversenynek, a kórházi kapacitások csökkentésének, a megszüntetett kapacitások helyett a források átcsoportosításának (járó-, és szakbeteg ellátás) köszönhető. -De ezt a stabilitást fent is kell tartani, a reform folytatása erről szól- tette hozzá.

Mikola szerint viszont az, hogy az egészségügyi bevétel meghaladja a kiadásokat nem más, mint öntömjénezés, hiszen, ha nem adok enni a gyerekeimnek, akkor a háztartás lehet nyereséges. Mint elmondta, az 53 milliárd plusz a kasszában borzalmas áron került oda. -A betegek 10-15 százaléka nem váltja ki a receptjét, a vizitdíj miatt nem megy orvoshoz, ezért én ezzel nem dicsekednék- tette hozzá.

Változtatnának az orvosok státusán

Mikola szerint a megoldás a szabad szellemi foglalkozású szakorvosi rendszer lenne. Itt az orvos szerződéses jogviszonyba lép a szolgáltató intézménnyel, és a kamarával előre egyeztetett és jogszabályban kihirdetett díjtételekkel számol el. Mikola István szerint a teljesítmény szerinti díjazást kéne szorgalmazni.

Horváth Ágnes a szabadfoglalkozással egyetértett, de nem ebben a formában. Mint mondta, az MSZP szeretné, ha megszűnne az orvosok közalkalmazotti röghöz kötöttsége, ami az orvos és a szolgáltató közti szabad szerződést tenné lehetővé.

Az alacsony bérekből következő orvoskivándorlás kérdésében sem voltak közös nevezőn a politikusok. Horváth Ágnes szerint ugyanis mindez az unióval együtt járó nyitottság, ám Mikola István szerint az orvoslás közéleti szerepvállalás, és nem lehet úgy gyógyítani, hogy nem ismerjük a környezetet, kultúrát, nyelvet. A fideszes politikus szerint ráadásul komoly probléma, hogy olyan helyeken, ahol nincs posta, iskola, vasút, fiatalok, oda nem megy értelmiségi ember dolgozni.

A hatékonyságból lesz a profit?

A biztosítókkal kapcsolatban Mikola István ismét kifejtette véleményét, hogy a magánbiztosítóknál nincs szolidaritás. Horváth Ágnes szerint viszont világtörténelmi kezdeményezést próbálnak létrehozni. - Nem amerikai rendszert akarunk. Ott nem kötelező a biztosítás. Nálunk ez kötelező. És a rászorúloknak fizessen az állam járulékként - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért éri meg a biztosítóknak befektetni, Horváth úgy válaszolt, hogy a rendszerben lévő hatékonysági többlet a garancia. Mikola azonban nem látja biztosítottnak a két és fél millió öngondoskodásra képtelen szegénynek az ellátását. A miniszter viszont hangsúlyozta: legalább két millió embernek emelték a juttatását és vannak olyanok, akik mentesek.
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hárman kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Három közgazdász, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd... Teljes cikk

A keveset és a sokat keresőket is fenyegeti a kiégés

A WHO szerint a kiégés a kezeletlen és krónikus munkahelyi stressz eredménye. Kutatások szerint minél kevésbé hozhat valaki a saját munkáját... Teljes cikk

Vádat emeltek egy hódmezővásárhelyi tanár ellen

Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád... Teljes cikk