Megjelent: 9 éve

Versenyképesség vagy szociális jogok - mi a munkajogi szabályozás dolga?

Ahhoz, hogy a jóléti állam hosszútávon fenntartható legyen az kell, hogy sokan dolgoznak, magas szintű termelékenységgel, ebből az állam sokat vonjon el adók formájában és ezt visszaossza szociális ellátásokban. Ha ezek közül az egyik megbicsaklik, akkor fenntarthatatlanná válik a rendszer - mondja Gyulavári Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

images

A nagy kérdés az, hogy versenyképesség és/vagy szociális jogok? Egyszerre a kettőt nem lehet szolgálni, valamiféle egyensúlyt kell megtalálni, ez a munkajogi szabályozás dolga - hangsúlyozta Gyulavári Tamás a Magyar Rádió műsorában. Amikor arról beszélünk, hogy versenyképessé kell válnia a magyar gazdaságnak, akkor arról van szó, hogy a termelők költségei milyen magasak legyenek - a munkajog pedig drága dolog. Amikor a kormány azt a célt tűzi ki, hogy rugalmasabb legyen a foglalkoztatás, csökkenjenek a termelőknek a költségei, ez óhatatlanul azt jelenti, hogy meg kell nyirbálni a munkavállalói jogokat. De meddig lehet elmenni a versenyképesség oldalán? - teszi föl a kérdést a munkajogász. Emlékeztetett rá, hogy példaként gyakran emlegetett Szlovákiában nagyjából minden ötödik munkavállaló rendszeresen dolgozik vasárnaponként.

Szerinte ezért jól látja a politika, hogy a foglalkoztatottak számát növelni kell, de kétséges, hogy ez sikerülhet-e egyik pillanatról a másikra. A rendszerváltás után ugyanis sokan kerültek ki a munkaerőpiacról és olyan sokáig voltak távol, hogy őket nem lehet egyik percről a másikra visszahozni. A szociális ellátások megvonásával rá lehet őket kényszeríteni, hogy térjenek vissza a munkaerőpiacra, de arra is szükség van, hogy a gazdaság adjon nekik munkát. Ha ezek az emberek egy-két évig nagy tömegben nem jutnak munkához, és nem lesz jövedelmük, az nagyon komoly szociális konfliktust eredményez - figyelmeztetett Gyulavári Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

Magyar Rádió
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter