kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Vita volt a Férfiak 40-ről

Vitanapot tartott az Országgyűlés a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről. A vitát a Jobbik kezdeményezte, a kormány azonban a nap végére úgy értékelte, hogy semmilyen javaslattal nem tudták alátámasztani a kezdeményezést.

Hatórás vitát követően ért véget kedden este a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről szóló politikai vitanap. A Jobbikos képviselők azt hangoztatták, hogy nem kötelező nyugdíjazásról lenne szó, hanem annak a lehetőségnek a megadásáról a férfiak számára is, amiben a nők már részesülnek. A képviselők többek közt azt hozták fel indokként, hogy a férfiak is, ha szeretnének több időt tölthessenek az unokáikkal, hiszen a várható élettartamuk is rövidebb, mint a nőké.

A kormány képviselői szerint olyan ellenzéki képviselők hozzák most elő ezt a javaslatot, akik annak idején a nők számára nem támogatták ezt a lehetőséget, valamint a vita végére nem látták érvekkel kellően alátámasztottnak a kezdeményezést.

A részletek: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vitaindítójában részletesen beszélt a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának programjáról, amelyet - emlékeztetett - 2010-ben szavazott meg az Országgyűlés, ám akkor sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatta. Az érintett ellenzéki képviselőket név szerint is felsorolta.

Közölte: a kedvezményt eddig 181 ezer nő vette igénybe, átlagosan 59 éves korban, 41 év szolgálati idő után. A nőkre vonatkozó program - mondta - fontos családpolitikai lépés, a családon belüli felelősségvállalás jó példája, a generációk közötti szolidaritás jelenik meg benne, hiszen az érintett nyugdíjba vonulók részt vállalhatnak unokáik nevelésében és idős szüleik gondozásában.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára expozéjában a férfiakra vonatkozó jobbikos indítványt úgy minősítette: a javaslat benyújtásának körülményei nagyon zavarosak, "éppannyira, mint az a párt, amelyik benyújtotta". Felidézte: a Jobbik a 2010-es választási programjában még azt ígérte, hogy a gyermeket nevelő nőknek nyugdíjkorkedvezményt biztosítana. Ezzel szemben a parlamenti voksoláson nem szavazták meg a jobbikosok a nők 40 programot - tette hozzá, megjegyezve, hogy Vona Gábor pártelnök "annyira nem vette komolyan a saját programjukban szereplő javaslatokat, hogy meg sem jelent". "Ha a Jobbikon múlik, akkor a nők ma nem mehetnének 40 év munka után nyugdíjba" - értékelte.


Jobbik: 160 milliárdba sem kerülne a rendszer bevezetéseSneider Tamás, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, a rendszer számításaik szerint 160 milliárd forintba sem kerülne, de nem azonnal, hanem négy éven keresztül akarják bevezetni, az első évben mintegy 35 milliárd forintba kerülne. Ezt a szociális hozzájárulási adóból befolyó többletből lehetne finanszírozni.

Hozzátette: az a Fidesz vádaskodik, amely a választási ígéretétől eltérő törvényjavaslatot nyújtott be a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról, ezzel hazudtak, ezért tartózkodott a Jobbik a szavazáson.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka azt is kérdezte, hogy vajon a Jobbik mennyire gondolja komolyan ezt a javaslatot, mennyi ideig tart majd ki a véleményük?

Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka azzal kezdte a felszólalását, hogy kifejtette: a Fidesz nyugdíjpolitikája miatt beszélnek most a javaslatról, mert kormányra kerülésük után az alaptörvényben olyan intézkedéseket töröltek, amelyek korábbi jogosultságokat biztosítottak. Emiatt az alaptörvényben az öregségi nyugdíjon kívül semmilyen ellátásnak nincs alkotmányos védelme, tehát törvénnyel elvehető, mértéke csökkenthető, vagy kifizetése felfüggeszthető. A másik fő probléma Korózs Lajos szerint az, hogy a Fidesz átmenet nélkül megszüntetett minden korhatár alatti ellátást és ezzel több százezer ember egzisztenciáját veszélyeztette.

Soltész Miklós (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy komolytalan és felelőtlen a Jobbik kezdeményezése. Komolytalan, mert nem szavazták meg a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét. Felelőtlen, mert a javaslat veszélyezteti a nyugdíjrendszert. Feltette a kérdést: a várható kifizetések mellett számoltak-e a munkát felhagyók miatt csökkenő közteherviseléssel, a szakemberhiánnyal, annak gazdasági kárával?

Schmuck Erzsébet (LMP) felszólalásában kifejtette: a Jobbik javaslata ebben a formában felborítaná a nyugdíjkassza egyensúlyát és fenntarthatatlan lenne, az ellentételezést csak jelentős járulékkieséssel és a nyugdíjkiadás emelkedésével járna. A Nők 40 program 2011 óta 800 milliárd forintba került, többe, mint a kormány tervezte.

Számításaik szerint a Férfiak 40 már az első évben is 150-200 milliárd forintba kerülne, 6,6 százalékkal növekednének a nyugdíjkiadások, ezt csak járulékemeléssel, vagy nyugdíjcsökkentéssel lehetne ellentételezni. Szerintük a korkedvezmény rendszerének módosított formában való visszavezetésére lenne szükség, és nem csak lehetővé kéne tenni, de támogatni kellene a nyugdíj melletti munkavállalást.

Rétvári Bence zárszavában úgy fogalmazott, jelenleg is folyamatosan javulnak a nyugdíj előtt állók kilátásai, amit az is mutat, hogy rekordot döntött a foglalkoztatottság mértéke, a bérek pedig folyamatosan emelkednek.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek