Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

15,12 milliárd jut közcélú foglalkoztatásra

A közcélú munkák hatékonyabb finanszírozását teszi majd lehetővé az a kormányrendelet, amelynek tervezete a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján olvasható.

Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan 15,12 milliárd forint áll rendelkezésre a közcélú foglalkoztatáshoz, ezt kellene úgy hasznosítani, hogy a pénz minél nagyobb része kerüljön olyan önkormányzatokhoz, amelyek egész évben egyenletesen szervezik ezeket a munkákat. Továbbá olyan önkormányzatok is forráshoz jussanak, amelyek nem csupán a számukra eredetileg biztosított összeget, de annál többet is képesek e tevékenységek finanszírozására felhasználni.

Az aktív korú rendszeres szociális segélyezettek foglalkoztatása az önkormányzatok kötelező feladata. Ennek egyik meghatározó formája a közcélú munka. A közcélú foglalkoztatást az önkormányzatok a Munkaerőpiaci Alapból a központi költségvetésbe átcsoportosított összegből fedezik. A korábbi években az átcsoportosíthatóság hiánya miatt a kevesebb közcélú munkát szervező önkormányzatoknál jelentős összeg maradt meg, sok önkormányzatnál viszont forrás hiányában nem tudtak több munkát indítani.

A problémát mérsékelte, hogy 2003-tól lehetővé vált az önkormányzatok közötti átcsoportosítás, a közcélú foglalkoztatásra fel nem használt összeg foglalkoztatási célokra történő visszajuttatása. A múlt évben például az átcsoportosítható összeg - 791 millió forint - az önkormányzatok által benyújtott többletigény 76,4 százalékára volt elegendő.

A honlapon közzétett költségvetési törvény, illetve kormányrendelet tervezet szerint további átcsoportosításra adna lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az első félévben az időarányosnál kevesebb pénzt használnak fel a közcélú munkára, azok a második félévben már csökkentett forráshoz jutnának. A különbözetet viszont az egész évben egyenletesen többlet közcélú munkát szervező önkormányzatok igényelhetnék meg.

A módosítás nagyobb arányú foglalkoztatást tesz lehetővé azokon a településeken, ahol az átlagnál magasabb a rendszeres szociális segélyre jogosultak, illetve az önkormányzat által közcélú munkával foglalkoztatottak száma.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter