Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

15,12 milliárd jut közcélú foglalkoztatásra

A közcélú munkák hatékonyabb finanszírozását teszi majd lehetővé az a kormányrendelet, amelynek tervezete a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján olvasható.

Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan 15,12 milliárd forint áll rendelkezésre a közcélú foglalkoztatáshoz, ezt kellene úgy hasznosítani, hogy a pénz minél nagyobb része kerüljön olyan önkormányzatokhoz, amelyek egész évben egyenletesen szervezik ezeket a munkákat. Továbbá olyan önkormányzatok is forráshoz jussanak, amelyek nem csupán a számukra eredetileg biztosított összeget, de annál többet is képesek e tevékenységek finanszírozására felhasználni.

Az aktív korú rendszeres szociális segélyezettek foglalkoztatása az önkormányzatok kötelező feladata. Ennek egyik meghatározó formája a közcélú munka. A közcélú foglalkoztatást az önkormányzatok a Munkaerőpiaci Alapból a központi költségvetésbe átcsoportosított összegből fedezik. A korábbi években az átcsoportosíthatóság hiánya miatt a kevesebb közcélú munkát szervező önkormányzatoknál jelentős összeg maradt meg, sok önkormányzatnál viszont forrás hiányában nem tudtak több munkát indítani.

A problémát mérsékelte, hogy 2003-tól lehetővé vált az önkormányzatok közötti átcsoportosítás, a közcélú foglalkoztatásra fel nem használt összeg foglalkoztatási célokra történő visszajuttatása. A múlt évben például az átcsoportosítható összeg - 791 millió forint - az önkormányzatok által benyújtott többletigény 76,4 százalékára volt elegendő.

A honlapon közzétett költségvetési törvény, illetve kormányrendelet tervezet szerint további átcsoportosításra adna lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az első félévben az időarányosnál kevesebb pénzt használnak fel a közcélú munkára, azok a második félévben már csökkentett forráshoz jutnának. A különbözetet viszont az egész évben egyenletesen többlet közcélú munkát szervező önkormányzatok igényelhetnék meg.

A módosítás nagyobb arányú foglalkoztatást tesz lehetővé azokon a településeken, ahol az átlagnál magasabb a rendszeres szociális segélyre jogosultak, illetve az önkormányzat által közcélú munkával foglalkoztatottak száma.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter