Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

15,12 milliárd jut közcélú foglalkoztatásra

A közcélú munkák hatékonyabb finanszírozását teszi majd lehetővé az a kormányrendelet, amelynek tervezete a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján olvasható.

Az idén, a korábbi évekhez hasonlóan 15,12 milliárd forint áll rendelkezésre a közcélú foglalkoztatáshoz, ezt kellene úgy hasznosítani, hogy a pénz minél nagyobb része kerüljön olyan önkormányzatokhoz, amelyek egész évben egyenletesen szervezik ezeket a munkákat. Továbbá olyan önkormányzatok is forráshoz jussanak, amelyek nem csupán a számukra eredetileg biztosított összeget, de annál többet is képesek e tevékenységek finanszírozására felhasználni.

Az aktív korú rendszeres szociális segélyezettek foglalkoztatása az önkormányzatok kötelező feladata. Ennek egyik meghatározó formája a közcélú munka. A közcélú foglalkoztatást az önkormányzatok a Munkaerőpiaci Alapból a központi költségvetésbe átcsoportosított összegből fedezik. A korábbi években az átcsoportosíthatóság hiánya miatt a kevesebb közcélú munkát szervező önkormányzatoknál jelentős összeg maradt meg, sok önkormányzatnál viszont forrás hiányában nem tudtak több munkát indítani.

A problémát mérsékelte, hogy 2003-tól lehetővé vált az önkormányzatok közötti átcsoportosítás, a közcélú foglalkoztatásra fel nem használt összeg foglalkoztatási célokra történő visszajuttatása. A múlt évben például az átcsoportosítható összeg - 791 millió forint - az önkormányzatok által benyújtott többletigény 76,4 százalékára volt elegendő.

A honlapon közzétett költségvetési törvény, illetve kormányrendelet tervezet szerint további átcsoportosításra adna lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az első félévben az időarányosnál kevesebb pénzt használnak fel a közcélú munkára, azok a második félévben már csökkentett forráshoz jutnának. A különbözetet viszont az egész évben egyenletesen többlet közcélú munkát szervező önkormányzatok igényelhetnék meg.

A módosítás nagyobb arányú foglalkoztatást tesz lehetővé azokon a településeken, ahol az átlagnál magasabb a rendszeres szociális segélyre jogosultak, illetve az önkormányzat által közcélú munkával foglalkoztatottak száma.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter