Megjelent: 13 éve

6,4 százalékkal csökkent a reálkereset januárban

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007 januárjában átlagosan 2 millió 777 ezer volt. A költségvetési szférában januárban 753 ezren dolgoztak. A versenyszférában mintegy 1 millió 952 ezerre nőtt a létszám.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 209 400 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 163 200 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 329 700 forint volt, ez az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő egyhavi külön juttatást is tartalmazza. Januárban a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 10,4 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 5,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ez nemzetgazdasági szinten 7,1 százalékos növekedést jelent.

A nettó keresetek átlagosan 0,9 százalékkal, a versenyszférában 3,2 százalékkal emelkedtek, míg a költségvetési érdekkörben 0,5 százalékkal csökkentek. A januári reálkereset - a fogyasztóiár-index 7,8 százalékos növekedése mellett - 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék januári további emelése erősen visszafogta a nettó kereset változását. A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 125 300 forintot tett ki (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 86 600, a szellemi foglalkozásúaké 168 700 forintot). A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 217 300 forintra nőtt, 7,1 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A munkajövedelem kereseten felüli része 2007. januárban átlagosan 3,6 százalékos volt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter