Megjelent: 3 éve

6 év gyes után 62 nap szabadság jár?

2010.10.01-en jöttem el a munkahelyemről és 2011.05.23-án megszületett a kisfiam, 2013.11.27-én meg kislányom született és folyamatos munkaviszonyban vagyok a mai napig. A munkáltatóm szerint 62 nap szabadság jár a 6 évre, én egy kicsit keveslem. Ki lehetne-e számolni, hogy összesen mennyi szabadság járna nekem? 1982-ben születtem.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a munkában töltött idő után járó alapszabadság mértéke 20 nap, amely a munkavállaló életkorától, illetve az Ön esetében a gyermekeinek számától függően kiegészül ún. pótszabadsággal, amely az alapszabadság mértékét növeli.

„A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz
munkanap pótszabadság jár.”

„A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság jár.”

A szabadság mértékének megállapítására irányadó szabályok szerint a hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár először, amelyben a fent megjelölt életkort betölti. A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti. A szülési szabadság tartama egybefüggő 24 hét (6 hónap), amelyet munkában töltött időnek kell tekinteni.

Ugyanakkor felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a munkavállaló által a gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - igénybe vett szabadság fizetés nélküli szabadságnak minősül, ami azt jelenti, hogy Ön a fizetés nélküli szabadság időtartamára szabadságra nem jogosult.

A fentiek és a rendelkezésünkre álló információ alapján az alábbi számítást végeztük az Önnek járó szabadság mértékének megállapítása érdekében.

1. A 2011. évben - feltéve, hogy 2010-ben az Önnek járó valamennyi szabadságot igénybe vette - az első gyermeke megszületésétől számított szülési szabadság idejére járó arányos szabadságot kell megállapítani, amely a következőképpen alakul: Önt 2011-ben, az életkora és a gyermeke után a teljes évre 24 nap szabadság illette volna, ebből arányosan egy hónapra 2 nap jut, a 2 napot pedig annyival kell megszorozni, ahány hónapot Ön 2011-ben dolgozott, beleértve a 6 hónap szülési szabadságot is, így 2011-ben Önnek 22 nap szabadság járt.

2. 2012-ben Önt továbbra is évi 24 nap szabadság illette volna, feltételeztük azonban, hogy Ön igénybe vette a gyermek gondozása céljából járó fizetés nélküli szabadságot, amely alapján 2012-ben Ön szabadságra nem volt jogosult.

3. 2013-ban Ön betöltötte a 31. életévét, amely alapján 3 nap pótszabadság jár, valamint a két gyermeke után további 4 pótszabadság, így 2013-ban Önnek a teljes évre 27 nap szabadság járt volna, ebből kell arányosan kiszámolni az Önnek járó szabadságot. Feltételeztük továbbra is, hogy Ön az első gyermeke születésétől fizetés nélküli szabadságon volt, tehát 2013-ban csak a második gyermeke születése után járó szülési szabadság időtartamát vettük figyelembe a szabadság kiszámítása során. A 2013. november 27-én született gyermeke után a decemberi hónapra járó szabadság mértéke 2,25 nap (a teljes évre járó 27 nap szabadságot elosztottuk 12-vel).

4. 2014-ben a szülési szabadságból fennmaradó 5 hónapra járó szabadságot vettük alapul, amelynek mértéke 11,25 nap (egy hónapra 2,25 nap járt, ezt az értéket szoroztuk 5-tel). Feltételeztük itt is, hogy Ön 2014-ben a szülési szabadság után fizetés nélküli szabadságot vett igénybe.

5. 2015-ben szintén abból a feltevésből indultunk ki, hogy Ön a második gyermeke 3 éves koráig történő gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vett igénybe, így erre az évre szabadságot nem állapítottunk meg.

6. 2016-ban - feltéve, hogy Ön visszaállt munkaállományba - Önnek az életkorából adódóan már 4 nap pótszabadság, illetve gyermekei után szintén 4 nap pótszabadság jár, tehát összesen 28 nap szabadság illeti meg.

7. Az évekre lebontott arányos szabadságok, valamint a 2016. évi szabadság alapján Önnek a 6 évre összesen 63 és egy fél nap szabadság jár.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe, így előfordulhat, hogy a munkáltatója által ismert körülmények okánál fogva a 62 nap szabadság helyesen került megállapításra.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Van-e lehetőségem szolgálati idő megállapítása ellen fellépni?

Folyamatban van a "honvédségi és egyéb" szolgálati-munkaidőm fellebbezési eljárása. Amikor ennek "eredménye lesz" - 2019. november 16-óta folyik -... Teljes cikk

Mennyit kereshetek nyugdíj mellett?

Közalkalmazottként dolgoztam, 2020. január elsejétől igénybe vettem a nők 40 éves nyugdíját. A munkáltatóm 2020.01.03-án fizette ki - illetve... Teljes cikk

Meddig kell megkapnom a fizetésem, ha kiléptem a munkahelyről?

Január 10-én felmondtam, január 31-el ki is jelentettek. A kilépő papírokat február 4-én megkaptam, de fizetésem töredékét február 10-én egyéb... Teljes cikk