Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 7 éve

A bevételeket is csökkenti a szakemberhiány

images

Kínában nyilatkoztak legnagyobb valószínűséggel úgy a cégvezetők, hogy egyszerűen nem találnak megfelelő szakembereket, és ez negatív hatással van a vállalatuk előmenetelére. Oroszországban kötik a legtöbben a munkaerőhiányhoz a cég bevételeinek elmaradását. Az Egyesült Államokban a képzett munkaerőt hiányolók leginkább a termelékenység csökkenésére panaszkodtak. A japán vezetők a vállalat növekedésének elmaradását kötötték a jelenséghez a CareerBuilder nevű HR-tanácsadó cég online felmérése szerint.

A 2012 novemberében lefolytatott felmérésben több mint hatezer HR-szakember vett részt a világon a legnagyobb GDP-vel rendelkező tíz országból.

A CareerBuilder ügyvezetője, Matt Ferguson elmondta, a magasan képzett munkavállalót igénylő állások betöltetlensége káros hatással van a teljes cég teljesítményére és a gazdasági növekedésre, és hátráltatja az alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek létrehozását is.

"A nagyobb gazdaságok érzik ezt a hatást a technológia, az egészségügy, a gyártás és más kulcsterületeken egyaránt. A tanulmány hangsúlyozza, mennyire fontos összefognia a kormányzatnak, a privát szektornak és az oktatási intézményeknek a dolgozók felkészítése, átképzése céljából, hogy élhessenek a foglalkoztatottságot és a gazdasági növekedést előremozdító lehetőségekkel.

Infografikánkban is látszik, hogy az úgynevezett BRIC országok, Brazília, Oroszország, India és Kína ütköznek a legnagyobb nehézségbe, amikor képzett dolgozót keresnek. A cégek több mint fele állította, hogy jelenleg van olyan pozíciója, amelyre nem talál megfelelő jelöltet. Ugyanakkor ugyanezen országok vállalatainak korábbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy ők szeretnék a legtöbb új, állandó alkalmazottat felvenni 2013-ban.

Arról is megkérdezték a cégeket, hogy volt-e negatív hatása annak, hogy tartósan nem találnak munkaerőt. A BRIC országokon kívül Franciaország és Olaszország vállalatai panaszkodtak leginkább a károkra, mint például kevésbé hatékony működés, alacsonyabb minőségű munkavégzés, rosszabb morál és nagyobb fluktuáció. A legtöbben azonban a termelékenység hanyatlásáról, bevételkiesésről és az üzlet növekedésének stagnálásáról számoltak be.

A legnehezebben betölthető pozíciók országonként eltérnek. (A tanácsadó cég közleménye országonként a három legjelentősebbet sorolta fel.) A legtöbb cég a mérnöki és informatikai területen nem talál elegendő képzett szakembert. Az Egyesült Államokban és Európában a sales-es pozíciók is sokáig várnak üresen. Indiában, Kínában és Japánban a kutatás-fejlesztés területére a legnehezebb elegendő szakembert találni. A gyártás iparágban Brazíliában, Oroszországban és Európában hasonló a helyzet.


  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter