>
Megjelent: 3 éve

A diákmunka tanítja meg a fiatalokat a pénzzel bánni

Hostess, turisztikai referens és animátor - a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

images

images

“Akkoriban jött ki az első MP3-as discman és nagyon akartam egy olyat. Elmentem árufeltöltőnek az egyik áruházlánchoz, hogy összeszedjem rá a pénzt. Az első nap végén azt hittem, nem bírom ki, leszakadnak a lábaim. De végigcsináltam, mert akartam azt a lejátszót. A hónap végére megtanultam, hogy a pénznek igenis van szaga, mégpedig izzadtság” - mesélte a MŰISZ egyik diákmunkása Másody Szabolcsnak, az iskolaszövetkezet munkatársának, aki szerint a diákmunka révén a fiatalok megtanulnak a pénzzel bánni.


Pénzügyi ismeretek nélkül munkát vállalni?„A 18 év alatti fiatalok sokszor nincsenek tisztában a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakkal, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magabiztosan léphessenek ki a munkaerőpiacra. Ez abban gyökerezhet, hogy jellemzően nem része az iskolai tananyagnak a pénz világa. Ezért rendezzük meg immár hét éve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket. Ha pedig már ismereteikkel felvértezve vállalnak diákmunkát, nemcsak zsebpénzüket, hanem az általuk keresett pénz értékét is jobban fogják érteni és becsülni” - tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki szerint nagyfokú pénzügyi tudatosságra vall, ha a fiatal már tizenéves korában szeretne munkát vállalni.
diákmunkaMennyit lehet keresni?A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg, bruttó 733 forintóránként. A legtöbb iskolaszövetkezetnél a minimálbéres pozíció esetében nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással, általában bruttó 750 és 800 forint közötti órabért lehet keresni. A hétvégi munkavégzést pótlék illet, így akár 50 vagy 100 százalékkal több bérrel lehet kalkulálni. Amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat, akár 1200 forintos bruttó bér is elérhető óránként. Szakmai munkák esetén az alapbér már bruttó 1100 forinttól indul. Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az órabér 1500 és 2000 forint között mozog” - mondta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.


Betanított munkától a komoly tudást igénylőig„Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, pénztáros, raktáros, gyorséttermi pozíciók” - tette hozzá a szövetkezet vezetője. Bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciók betöltéséhez. Szakmai munkák esetén kifejezetten előfeltétel valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete, ilyen pozíciók például a HR asszisztens, marketing asszisztens, pénzügyi asszisztens. Van, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy már a diák évei alatt elkezdje a karrierje építését, vannak olyanok is, akik ugyan komoly tanulmányokat folytatnak, de szeretnek kikapcsolódni munka közben, így egy bolti kisegítői vagy rendezvényes munkát választanak. Olyan, hogy slágermunka nincs” - mondja a szakember.

Farkas Margit, a PannonDiák Iskolaszövetkezet üzletfejlesztési vezetője szerint az elmúlt években egyre tudatosabbak a diákok, fontos lett számukra, hogy szakmai tapasztalatot is szerezzenek, nem csak a pénzkereseti lehetőség motiválja őket. Egyre gyakrabban keresnek olyan lehetőséget, ahol esetleg iskola befejezése után főállásban is dolgozhatnak. Egyértelmű előnnyel indul az a diák a munkaerőpiacon, aki korábban már dolgozott, hiszen a diák megtanult időben beérni a munkába, azonosult egy adott munkahelyi klímával.

Hasonló a tapasztalat a MŰISZ-nél is: vannak a nagyon tudatos munkavállalók, ők vagy a napi megélhetésük finanszírozása, vagy a későbbi karrierépítés miatt vállalnak munkát. „Olyanok is előfordulnak, akik csak buliból, ismerkedés céljából keresik a munkalehetőségeket. Nekik más a munkához való hozzáállása is. A tudatosabb diákokról általában az is elmondható, hogy tisztában vannak a jogaikkal a munka világában is, de legtöbb diáknál hiányzik ez a tájékozottság. Ezért is hoztuk létre Joginfó oldalunkat, hogy segítsük őket az ismeretek bővítésében” - mondta Másody Szabolcs.
diákmunkaVajon mire költik?Az euDIÁKOK tavaly végzett egy kutatást, amiben a fiatalok motivációs faktorait mérték fel, ez azt is megmutatta, hogy mire költik a megkeresett jövedelmet. Hat nagyobb kategória különült el: ruha, utazás, szórakozás (mozi, koncert, fesztivál), könyv, elektronikai termékek, megtakarítás, emellett többen megnevezték célként a szülők tehermentesítését is.

A PannonDiák Iskolaszövetkezet üzletfejlesztési vezetője szerint az év közben is folyamatosan munkát vállaló diákok általában önfenntartás céljából vállalnak munkát, albérletre, tandíjra gyűjtenek. Azok a fiatalok, akik csak nyári időszakban dolgoznak, jellemzően nyaralásra, zsebpénz kiegészítés miatt dolgoznak.

K&H információ
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A cégeknek és a fiataloknak is megéri: egyre több gyakornokot foglalkoztatnak diákszövetkezeten keresztül

A gyakornoki programban dolgozók 15-20%-kal többet kereshetnek, és a vírushelyzet is kevésbé érinti őket. Teljes cikk

Karantén után: több ezer diákot várnak nyári munkára

A bruttó órabérek átalagosan 1300-1500 forint körül alakulnak, de egy-egy kiemelt szaktudást igénylő pozícióban akár bruttó 2000 forint feletti... Teljes cikk

Rekordot dönthet idén a diákhitelt igénylők száma

A Diákhitel 1-et ebben az évben már mintegy 60 százalékkal igényelték többen, mint tavaly ilyenkor. A Diákhitel Központ mind az új igénylők... Teljes cikk