kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

A diákmunka tanítja meg a fiatalokat a pénzzel bánni

Hostess, turisztikai referens és animátor - a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

images

images

“Akkoriban jött ki az első MP3-as discman és nagyon akartam egy olyat. Elmentem árufeltöltőnek az egyik áruházlánchoz, hogy összeszedjem rá a pénzt. Az első nap végén azt hittem, nem bírom ki, leszakadnak a lábaim. De végigcsináltam, mert akartam azt a lejátszót. A hónap végére megtanultam, hogy a pénznek igenis van szaga, mégpedig izzadtság” - mesélte a MŰISZ egyik diákmunkása Másody Szabolcsnak, az iskolaszövetkezet munkatársának, aki szerint a diákmunka révén a fiatalok megtanulnak a pénzzel bánni.


Pénzügyi ismeretek nélkül munkát vállalni?



„A 18 év alatti fiatalok sokszor nincsenek tisztában a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakkal, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magabiztosan léphessenek ki a munkaerőpiacra. Ez abban gyökerezhet, hogy jellemzően nem része az iskolai tananyagnak a pénz világa. Ezért rendezzük meg immár hét éve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket. Ha pedig már ismereteikkel felvértezve vállalnak diákmunkát, nemcsak zsebpénzüket, hanem az általuk keresett pénz értékét is jobban fogják érteni és becsülni” - tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki szerint nagyfokú pénzügyi tudatosságra vall, ha a fiatal már tizenéves korában szeretne munkát vállalni.
diákmunka



Mennyit lehet keresni?



A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg, bruttó 733 forintóránként. A legtöbb iskolaszövetkezetnél a minimálbéres pozíció esetében nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással, általában bruttó 750 és 800 forint közötti órabért lehet keresni. A hétvégi munkavégzést pótlék illet, így akár 50 vagy 100 százalékkal több bérrel lehet kalkulálni. Amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat, akár 1200 forintos bruttó bér is elérhető óránként. Szakmai munkák esetén az alapbér már bruttó 1100 forinttól indul. Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az órabér 1500 és 2000 forint között mozog” - mondta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.


Betanított munkától a komoly tudást igénylőig



„Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, pénztáros, raktáros, gyorséttermi pozíciók” - tette hozzá a szövetkezet vezetője. Bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciók betöltéséhez. Szakmai munkák esetén kifejezetten előfeltétel valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete, ilyen pozíciók például a HR asszisztens, marketing asszisztens, pénzügyi asszisztens. Van, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy már a diák évei alatt elkezdje a karrierje építését, vannak olyanok is, akik ugyan komoly tanulmányokat folytatnak, de szeretnek kikapcsolódni munka közben, így egy bolti kisegítői vagy rendezvényes munkát választanak. Olyan, hogy slágermunka nincs” - mondja a szakember.

Farkas Margit, a PannonDiák Iskolaszövetkezet üzletfejlesztési vezetője szerint az elmúlt években egyre tudatosabbak a diákok, fontos lett számukra, hogy szakmai tapasztalatot is szerezzenek, nem csak a pénzkereseti lehetőség motiválja őket. Egyre gyakrabban keresnek olyan lehetőséget, ahol esetleg iskola befejezése után főállásban is dolgozhatnak. Egyértelmű előnnyel indul az a diák a munkaerőpiacon, aki korábban már dolgozott, hiszen a diák megtanult időben beérni a munkába, azonosult egy adott munkahelyi klímával.

Hasonló a tapasztalat a MŰISZ-nél is: vannak a nagyon tudatos munkavállalók, ők vagy a napi megélhetésük finanszírozása, vagy a későbbi karrierépítés miatt vállalnak munkát. „Olyanok is előfordulnak, akik csak buliból, ismerkedés céljából keresik a munkalehetőségeket. Nekik más a munkához való hozzáállása is. A tudatosabb diákokról általában az is elmondható, hogy tisztában vannak a jogaikkal a munka világában is, de legtöbb diáknál hiányzik ez a tájékozottság. Ezért is hoztuk létre Joginfó oldalunkat, hogy segítsük őket az ismeretek bővítésében” - mondta Másody Szabolcs.
diákmunka



Vajon mire költik?



Az euDIÁKOK tavaly végzett egy kutatást, amiben a fiatalok motivációs faktorait mérték fel, ez azt is megmutatta, hogy mire költik a megkeresett jövedelmet. Hat nagyobb kategória különült el: ruha, utazás, szórakozás (mozi, koncert, fesztivál), könyv, elektronikai termékek, megtakarítás, emellett többen megnevezték célként a szülők tehermentesítését is.

A PannonDiák Iskolaszövetkezet üzletfejlesztési vezetője szerint az év közben is folyamatosan munkát vállaló diákok általában önfenntartás céljából vállalnak munkát, albérletre, tandíjra gyűjtenek. Azok a fiatalok, akik csak nyári időszakban dolgoznak, jellemzően nyaralásra, zsebpénz kiegészítés miatt dolgoznak.

K&H információ
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk