Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

A HR-es, aki átlát a falakon

Van egy iroda, ahol a vezetők székét gyakran elfoglalják a kollégák, de ez nem marad titokban, mert a HR-es mindent látni az üvegfalakon át - Lerch Zoltánnal, a Schneider Electric országos HR igazgatójával beszélgettünk.

Az energiamenedzsmenttel és automatizálással foglalkozó, francia központú Schneider Electricnek négy gyára és egy logisztikai központja van Magyarországon a Váci úti központi irodaépület mellett. Az egységek dolgozóinak mindennapi dolgait egy-egy HR business partner irányítja, Lerch Zoltán országos HR igazgató a kereskedelmi egység HR business partnere egyben.

„Szeretem ezt az irodát” - mondta lapunknak Lerch Zoltán, ami különleges hangsúlyt kap, mert a Magyarországon 1951 óta jelen lévő Schneider Electric budapesti központja egyben referenciairodának is számít: a vállalat saját megoldásai találhatók meg benne. A bemutatóiroda-koncepciónak 350 dolgozójuk látja előnyét, mert például szűrt és előmelegített levegőt juttatnak be az irodába (erről lásd keretes írásunkat).

A Nordic Light irodaépület gépészeti automatikája kezeli a hűtés-fűtést, a frisslevegő-ellátást, valamint az esővíz elvezetését és újrahasznosítását felügyelő berendezéseket. Az irodaterek gépészeti rendszereinek kisegítő energiaellátását az épület tetején elhelyezett napelemek biztosítják. A garázsszinten elhelyezett elektromos töltővel pedig villanyautóikat tölthetik fel a járműtulajdonosok.

A saját okosirodával a munkavállalók mellett a munkáltató is jól jár: a Schneider Electric számításai szerint 30 százalékos energia-megtakarítást ér el épületautomatizálási megoldásainak alkalmazásával.


Nyitott irodákA HR vezető a magas színvonalú hűtésnél, fűtésnél és energiagazdálkodásnál is fontosabbnak tartja az open office elrendezést. Transzparens az iroda, ami szerinte illik a cég működéséhez is. „Az üvegfalakon át látom a teljes irodát, egészen az utcákig” - mondta a HR Portálnak Lerch Zoltán.

Schneider ElectricLerch Zoltán háttérben üvegfalakkal

A kollégák meghatározott időt töltenek az íróasztaluknál, ezért soha nincs zsúfoltság érzet. „A HR és a pénzügy munkatársai állandóan bent vannak, de az értékesítők például csak munkaidejük 20-30 százalékát töltik az irodában” - mondta Lerch Zoltán.

Egyedi vívmánynak tartja, hogy az összes vezetői iroda nyitott lett. Amikor az adott vezető nem használja a saját irodáját, akkor tárgyalóként funkcionál, bárki számára. „Megkértük a vezetőket, hogy munkájuk végeztével tegyék szabaddá az asztalaikat. Mivel döntő többségük villamosmérnök, és szeretik a rendet, nyitottak voltak erre. Így nem kellett túl sok tárgyalót létrehoznunk” - mondta a HR vezető.

Well-being program


A vállalati jólét (well-being) program fontos szerepet kap a Schneider Electric HR stratégiájában.

A budapesti központ 350 munkatársa:

  • rendszeresen kap friss gyümölcsöt
  • kirándulásokat szerveznek számukra (pl. barlangásznak)
  • masszőr jár a központi irodába
  • felmérik a dolgozók igényeit a HR vonatkozású kérdésekben


A 850 gyári dolgozónak rendezett programok közé tartozik:

  • a majális és a dolgozói nap
  • utóbbi keretében a dolgozók bevihetik gyerekeiket a munkahelyükre, hogy lássák, hogyan dolgoznak.2017-ben fő stratégiai pont az employer branding építéseLerch Zoltán HR vezető elmondta, hogy a rengeteg belső információ eljuttatásához nem elegendő minden esetben az elektronikus kommunikációs felület (intranet) és az e-mailezés, ezért előfordul, hogy kiplakátolják a fontos híreket: „A munkavállalói elégedettség mérésre emlékeztető roll-up-ot készíttetett az egyik gyárunk, hogy a munkába érkezők találkozzanak ezzel a lehetőséggel” - mondta Lerch Zoltán.

(Egyre több helyről hallunk arról, hogy nem hagyják el a már jól bevált megoldásokat, vagy újakat keresnek. Egy biztosító HR vezetője arról számolt be lapunknak, hogy kézzelfoghatóvá kellett tenniük a saját dolgozóiknak szánt vállalati juttatásokról, kedvezményekről szóló tájékoztatást.)

A tavalyi munkavállalói elégedettség mérés 71 százalékos eredményével elégedett volt a Schneider Electric, és folytatják az ez irányú munkát: „2017-ben fő stratégiai pont az employer branding építése. Ha ernyőként képzeljük el, akkor ez alá teszünk be sok HR tevékenységet” - mondta el Lerch Zoltán.

A vállalat 2017-es HR stratégiájának fontos része, hogy személyre szabott tréningeket indítanak, és folytatják mentorprogramjukat, melyben minden felsővezetőjük részt vesz. Lerch szerint a mentorok szívesen bekapcsolódtak ebbe, és gyorsan kiderült, hogy hasznos visszajelzések érkeznek a kezdő munkavállalóktól. A találkozások gyakoriságát nem szabályozzák, egy alkalom viszont általában maximum 1,5 órás, így nem megy a munka rovására.

Schneider ElectricA Schneider Electric referenciairodája

Az irodai környezetben dolgozók számára igyekeznek biztosítani a munka-magánélet egyensúlyát rugalmas munkaidővel, pl. távmunkával. Sportolási lehetőségek közül is választhatnak dolgozóik.

A Schneider Electric globális célkitűzésének megfelelően magyarországi munkavállalóik 42 százaléka nő. Lerch Zoltán szerint ez nagy kihívást jelent, mert elsősorban férfi munkaerőt igénybe vevő gyártótevékenységet végeznek, viszont szerencséjükre központi irodájukban és szolgáltató központjukban biztosítani tudják, hogy meglegyen az előírt arány.

A Nordic Light irodaépületében lévő „okosiroda” jellemzői:

Közös dolgozói terek fényerő-szabályozása: a dolgozói terek 6 asztalonkénti zónákra vannak bontva. Minden zónában külön történik a jelenlét-érzékelés, a fényerőmérés és fényerő-szabályozás (redőnymozgatással és a mennyezeti világítás vezérlésével).

Levegőminőség-érzékelők: mérik a helyiségek CO2-szintjét és a páratartalmat, és szükség esetén beavatkoznak a klíma átforgatásával.

Közös dolgozói terek hőmérséklet-szabályozása: 10-15 asztalonként termosztáttal vezérelt hőmérséklet-szabályozás. A termosztátok mellett elhelyezett nyomógombokkal lehetőség van az automatikus fény- és hőszabályozás felülbírálására, kézi működtetéssel.

A jelenlét-érzékelés és időprogram alapú működésnek köszönhetően az iroda együtt él a dolgozókkal: napközben energiahatékony módon biztosítja a magas szintű komfort-élményt, éjszaka és hétvégén pedig alvó állapotba kerülve jelentős energiát takarít meg a világítás lekapcsolásával és a hőmérsékletszint készenléti üzemmódba helyezésével.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Stratégiai HR feladat: összeérjen a minőség és a mennyiség - tévhitek a KPI-okkal kapcsolatban

Ma már talán nem vitakérdés, hogy amit lehet, mérni kell, hiszen így lehet megalapozott döntést hozni. Sőt olyan tényezőket is mérhetővé lehet... Teljes cikk

Így hat az infláció a HR-re

Rég nem látott magasságokban az inflációs adatok. Ennek hatása pedig óhatatlanul begyűrűzik a bérigényeken keresztül a munkaerőpiacra, így HR... Teljes cikk

Óvatosan az irodai beléptetőrendszereken alapuló munkaidő-nyilvántartással!

A Covid-19 jelentős változást hozott az irodahasználati szokásokban, aminek következtében hosszabb távon egyre nagyobb teret hódíthat a hibrid... Teljes cikk