kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 13 éve

A kisebb vállalkozásoknál könnyebb elhelyezkedni Zalában

Zalában a foglalkoztatás mélypontra, míg a munkanélküliség csúcspontra jutott 2010-ben, de gazdasági mutatóit tekintve hazánk többi megyéjéhez viszonyítva a középmezőnyben van. Leginkább a mikro, kis- és középvállalkozások tudják felszívni a helyi munkaerőt, a magasan képzettek könnyebben találnak munkát, szakmunkásokból pedig itt is hiány van - tudtuk meg a munkaügyi központ igazgatójától.

Mit mutatnak a legfrissebb munkaerő-piaci adatok?

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának legutóbbi munkaerő-piaci felmérése szerint 2011. februárjában 19.608 munkanélkülit tartottak nyilván Zala megyében, ez az adat 14,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A ráta 2008-ig folyamatosan kedvezőbb volt az országosnál, de a válság a megyét erőteljesebben érintette, így 2009 óta a zalai munkanélküliségi ráta az országos felett van. Magasnak bizonyul ez az érték a Nyugat-dunántúli régió másik két megyéjéhez képest (Vas megye, 9,9 százalék; Győr-Moson-Sopron megye 7,5 százalék), alacsonyabb viszont a Dél-dunántúli régió mutatóinál.

A megyében 2010. augusztusától 2011. januárjáig nőtt a munkanélküliek száma. Borsos József, a megye munkaügyi központjának igazgatója portálunknak elmondta, a zalai munkaerőpiac igen érzékeny a szezonális hatásokra, a regisztrált álláskeresők száma ugyanis nagyban függ az építőipar, az idegenforgalom, és a mezőgazdaság foglalkoztatási igényeitől.


Forrás: Zala Megyei Munkaügyi Központ












(Nagyításhoz kattintson a képre)

Az őszi emelkedés hátterében általában a pályakezdők munkába állása áll, az igazgató szerint ugyanakkor friss trend az, hogy 2010. decemberétől csökkenő tendenciát mutat az adott hónapok előző évi adott hónaphoz viszonyított munkanélküliségi mutatója. Februárban a nyilvántartott álláskeresők száma a januári adathoz képest mintegy félezer fővel csökkent, ami az évnek e hónapjában szokatlan, az elmúlt húsz évben mindössze háromszor fordult elő, de akkor is inkább stagnálásnak nevezhetően. A mostani 19.608 fős létszám a januárinál 2,5 százalékkal, a tavaly februárinál 5 százalékkal kevesebb, és ez a csökkenés az egész megyére jellemző volt - tudtuk meg a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától.

A munkaerő-piaci adatok kedvező februári alakulásában, a munkaerőigényekre vonatkozó adatok szerint nagy szerepe van a gazdálkodó szervezetek élénkülő munkaerő-keresletének és a beindult közfoglalkoztatásnak. Februárban - az előző havinál közel százzal több -, mintegy 1,7 ezer állásbejelentés történt a megye munkaügyi kirendeltségein, így az előző hónapról áthúzódókkal együtt 2,7 ezer állás állt rendelkezésre. A bejelentett álláshelyekből a januári mintegy száz fő után februárban már félezret meghaladó volt a közfoglalkoztatás létszámigénye is.

A megye legnagyobb foglalkoztatói

Borsos József szerint a megye álláskeresői nagyobb eséllyel helyezkednek el mikro-, kis- és középvállalkozásoknál. Nem tipikus a megyében az egyszeri több száz fős elhelyezkedés, de a csoportos elbocsátás sem. Ez nem jelenti azt, hogy nem is fordulnak elő ilyen esetek - mondja az igazgató, aki a kivételek között említi a Zalahús, a Zalabaromfi, és a Goldsun esetét.

A megye legnagyobb foglalkoztatója a zalaegerszegi székhelyű Flextronics Kft., mely 7050 embernek ad munkát, a foglalkoztatottak fele azonban kölcsönzött munkaerő. 1585 fő dolgozik a Zala Megyei Kórházban, és 1250 alkalmazottja van a Gartner Intertrans közúti szolgáltató cégnek, amely szintén a megyeszékhelyen található. 962 főt foglalkoztat a Zala Volán Zrt., és 480-an dolgoznak a megye jó hírét öregbítő Zalakerámiánál.



Forrás: Zala Megyei Munkaügyi Központ



(Nagyításhoz kattintson a képre)

Nagykanizsa legnagyobb foglalkoztatója a GE Hungary Kft., 2093 saját embere van, 600 fő pedig bérelt munkaerőként dolgozik. A vállalat 2009-ben jelentette be átszervezési programját, melynek eredményeként Nagykanizsán 707, Zalaegerszegen pedig 45 munkahely szűnik meg 2011-ben a GE Fényforrás üzletág egységeiben. Hétfői lapszámában adta hírül a Napi Gazdaság, hogy az elbocsátások április második felében kezdődnek meg. A legfrissebb hírek szerint a szakszervezeti vezetőknek sikerült megállapodniuk a vállalattal abban, hogy az elbocsátott dolgozók átlagosan 3-5 hónapos felmondási idővel távozhassanak a cégtől, így a folyamat várhatóan szeptember végére fejeződik be.

A legnagyobb foglalkoztatók sorát folytatva, jelenleg 776 alkalmazottja van a Rotary Fúrási Zrt.-nek, és 765 embernek ad munkát a Kanizsai Dorottya Kórház. A DKG EAST Olaj- és Gázipari Berendezéseket Gyártó Zrt. 619, a Dynamic Technologies Hungary Gyártó és Kereskedelmi Kft. pedig 597 fős kerettel működik. A Hévízgyógyfürdő Kht.-nál 535-en, a keszthelyi Z+D Kft.-nél pedig 429-en dolgoznak. 336 embert foglalkoztat az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltető (VÜZ) Kft., 230-at a Hotel Carbona Rt., és 180-at a Jobb Kenyér Kft.

Letenyén az Owi Zala Bt. - amely az egyik legjelentősebb termék-előállító a magyarországi furnér és rétegelt lemez piacon - 117 főnek, a borsfai Natur Holz Technik pedig 80 főnek biztosít megélhetést. Tótszerdahelyen 60 alkalmazottja van a Varga Szárnyas Kft.-nek, illetve 45 embert foglalkoztat Budai Attila Becsehelyen - tudtuk meg a munkaügyi központtól.

Zala megye ipari termelése a 2009. évi 13-14 százalékos visszaesés után 8,5 százalékkal nőtt 2010-ben. Ez kissé elmarad az országos növekedés dinamikájától, Budapesten és 10 megyében volt ennél erőteljesebb bővülés. Az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) - a legutóbbi ismert, 2008. évi területi adatok szerint - 2202 ezer forint, a megyék közti rangsorban ezzel Zala megye a hetedik helyre került.

Elhelyezkedési esélyek

Borsos József szerint az elhelyezkedési esélyeket a megyében összetett tényezők befolyásolják. Minél képzettebb valaki, annál jobb kilátásokkal bír, a szakmunkás munkaerőhiány miatt pedig a megfelelő szakmai végzettség sokat számít.

Megfigyelhető, hogy az utazási költségek, a kedvezőtlen infrastrukturális adottságok hátrányosan érintik a vidéken élők elhelyezkedési esélyeit, ez különösen érződik az aprófalvas Zala megyében. A foglalkoztatási körzetközpontok, melyek lehetnek megyeszékhelyek is, megfelelő munkalehetőséget jelentenek az ott élők számára. Zalaegerszeg foglalkoztatási struktúrája jelentősen átalakult az elmúlt években. Termelő, feldolgozó üzemek szűntek meg és a szolgáltatási szektor szerep erősödött - mondja az igazgató.

Az álláskeresők aránya jelentős eltéréseket mutat a megyében. Keszthely, Lenti, és Zalaegerszeg térségében tartósan alacsonyabb a munkanélküliségi ráta az átlagosnál, míg Nagykanizsa körzetében az átlagot kissé meghaladó. Hosszú ideje Letenye térségében a legnagyobb a munkanélküliség, de Zalaszentgrót körzetében is jóval átlag feletti.

Magyarországon a 45 évesnél idősebbek elhelyezkedési esélyei kedvezőtlenek, ez részben összefügg az esetlegesen meglévő képzettségbeli hiánnyal is. Zalában a lakosság korösszetétele kissé eltér az országostól, a 15 éven aluliak aránya 1,7 százalékkal alacsonyabb, a 64 éven felülieké közel ugyanannyival magasabb a megyében - hívja fel a figyelmet Borsos József. A megyében az inaktívak száma a 2009. évi 66.9 ezerről 71,6 ezerre nőtt, tehát egy év alatt csaknem 5 ezer fővel emelkedett. (Az aktivitási ráta azt mutatja, hogy a munkaképes korú népesség mekkora aránya akar munkát vállalni, akik közülük nem kapnak munkát, azok a munkanélküliek.) Borsos József elmondta, ez a sajnálatos tendencia egyértelműen a lakosság elöregedésének számlájára írható.

A munkaügyi központ legutóbbi negyedéves felmérése arra is kíváncsi volt, hogy milyen tapasztalatai vannak a munkáltatóknak a pályakezdőkkel, és milyen hozzáállást mutatnak feléjük. Az eredmények szerint a zalai munkáltatók pályakezdőkkel kapcsolatos megítélése összességében kedvező, és az egyes kérdéseket tekintve nem sokat változott az egy évvel korábbihoz képest.

A munkaerőhiány Zalában is érezhető

Borsos József úgy véli, általánosságban elmondható, hogy az építőipar, a fémfeldolgozás, és az egészségügy területei igényelnének nagy arányban szakképzett munkaerőt. Ez a kérdéskör ugyanakkor nem szűkíthető le a megye határaira, de az igazgató véleménye szerint még csak nem is országspecifikus jellegű. Sok esetben elmondható ugyanis, hogy az EU tagországokban is ezekkel a hiányszakmákkal lehet találkozni.

Nem jellemző a részmunkaidős foglalkoztatás

2010-ben a munkaügyi szervezethez bejelentett álláshelyek 76 százaléka határozatlan időtartamra szólt. A támogatott álláshelyek 78 százaléka, a nem támogatottaknak 10 százaléka volt határozott időtartamú. Nem jellemző ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás - mutatják az adatok -, a bejelentett állások 97 százaléka teljes munkaidős volt. Változás 2011. februárjában történt, a közfoglalkoztatás miatt megugrott ugyanis a részmunkaidős kereslet aránya, mely összességében 13 százalék, a támogatott álláshelyeknél pedig 36 százalék volt.

Zala megyében a közfoglalkoztatási elemek mindegyike (rövid idejű, hosszabb idejű, országos, vállalkozások által foglalkoztatott bérpótló juttatás, értékteremtő) megtalálható. Legnagyobb súllyal a rövid idejű foglalkoztatás lehetősége bír. A tervek szerint minimálisan körülbelül 5.500 fő bevonása és legalább 1 milliárd forint felhasználása várható a közmunkaprogram keretében.

Jellemző-e a fiatalok elvándorlása a megyéből?

A munkaügyi központ igazgatója szerint kritikus változásokat nem mutatnak a fiatalok elvándorlási kedvét vizsgáló adatok. A központ a munkatapasztalat lehetőségének megszerzésében tud segítséget nyújtani a pályakezdőknek, de Borsos József elmondta, a fiatalok itthon tartására irányulnak egyes önkormányzati ösztöndíjprogramok is. A kérdésre, miszerint érezhető lesz-e a határ menti megyében a májusi munkaerő-piaci nyitás, az igazgató úgy nyilatkozott, semmilyen érdemi változást nem várnak.


Forrás: Zala Megyei Munkaügyi Központ





(Nagyításhoz kattintson a képre)

"A tendenciák azt mutatják, hogy nem várható tömeges külföldre áramlás a munkavállalók körében, aki menni akart, az el is ment. A nyitás elsősorban azokat a külföldön foglalkoztató magyar munkáltatókat érinti hátrányosan, akik eddig az osztrák bérek alatt fizették ki dolgozóikat. Így a külföldön dolgozók létszámában még visszesést is okozhat, hogy Ausztria komoly ellenőrzéseket vezet be az olcsó munkaerő kiküszöbölése érdekében. A magyar munkaerőpiacnak továbbra is azzal a kihívással kell majd szembenéznie, hogy a "legjobbak" fognak elmenni" - nyilatkozott az igazgató.

Munkaerő-piaci előrejelzés 2011-re

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja január elején egy kérdőívet juttatott el közel 300 munkáltatóhoz, hogy képet kapjon a megye munkaerőpiacának rövid távú változásairól. A reprezentatív munkáltatói körben végzett felmérés eredménye szerint 2011 első negyedévében a foglalkoztatottak számában megyei szinten 8-900 fős, 2,3 százalékos bővülés várható. A munkáltatók egy évre szóló előrejelzése szerint pedig 400 fővel, 1,2 százalékkal nőhet az alkalmazottak létszáma.

A korábbi megkérdezésekkor 2008 végéig kivétel nélkül minden alkalommal növelési szándékot jeleztek a munkáltatók egy évre előrevetítve. A 2009-es felméréseknél viszont már ezzel ellentétben, éves viszonylatban a foglalkoztatottak számának mérséklődésével, esetenként stagnálással számoltak a cégek. 2010-ben ismét pozitívra fordultak a várakozások, a pénzügyi és gazdasági válság 2009-ben bekövetkezett, foglalkoztatást érintő negatív hatásaitól már nem tartottak a megkérdezett vállalatok. A 2011. évi első felmérésben is optimisták a munkáltatók a létszámváltozásukat illetően, éves szinten pontosan akkora arányú bővülést terveznek összességében, mint egy évvel korábban.

A megye körzeteit, kirendeltségeit tekintve az éves szintű létszámvárakozásokat illetően már vegyesebb a kép. Lenti és Zalaegerszeg térségében bővülés, Keszthely és Nagykanizsa térségében mérséklődés, míg Letenye és Zalaszentgrót térségében gyakorlatilag stagnálás várható.

Nemzetgazdasági áganként természetesen eltérés van a megkérdezett munkáltatóknál a tervezett változások mértékében és esetenként az irányában. Az utóbbinál jelentkező bővülési szándék gyakorlatilag munkaerő-kölcsönző cégek főként feldolgozóiparba történő keresletét takarja. Ugyanakkor 2 százalékot meghaladó mértékben csökkenhet a foglalkoztatás a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és a villamos-energia, gáz-, gőzellátás területén.

A legnagyobb foglalkoztatási súlyú feldolgozóiparban ezúttal 0,2 százalékos, 40 fős a tervezett létszámnövelés. A feldolgozóiparon belül legtöbbeket foglalkoztató villamosgép, műszer gyártása területén a korábbi felmérésekre jellemző jelentős bővítési szándékkal szemben 400 fős, (4 százalékos) visszaesés következhet be. A feldolgozóipar összes többi ágazatában stagnálás vagy bővülés várható. Az élelmiszer, ital, dohány gyártása valamint a járműgyártás területén 8-9 százalékkal is nőhet a foglalkoztatottak száma 2011 végéig - derül ki a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának előrejelzéseiből.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk