Megjelent: 3 hónapja

A mesterséges intelligencia előbb veszi majd el a fehérgallérosok munkáját, mint gondoltuk volna

Újdonságnak tűnhet, hogy a mesterséges intelligencia (AI) a tudásalapú munkaköröket is átveheti, pedig a háttérben ez a folyamat már régóta zajlik. Az AI-kollégák már itt vannak és az eddig biztonságosnak hitt kreatív munkakörökre is veszélyt jelenthetnek. Szakértők szerint muszáj lesz beleszólni abba, hogy az egyes iparágakban miként vezetik be a mesterséges intelligenciát.

A mesterséges intelligencia előbb veszi majd el a fehérgallérosok munkáját-

A gyártás területén már természetesnek vesszük, hogy robotok mellett dolgozik az emberi munkaerő. A tudásalapú munkafolyamatok AI-val való helyettesítése viszont előbb itt lesz, mint gondoltuk volna – állítja a bbc.com cikke.

2023 elején az OpenAI a ChatGPT-vel egy új korszakot nyitott meg - egy olyan korszakot, amelyben a mesterséges intelligencia alkalmazása a vágyálomból valóssá, kézenfoghatóvá vált a munkavállalók számára. A tét nagy: a Goldman Sachs áprilisi jelentése szerint a ChatGPT és más hasonló generatív AI-eszközök akár 7%-kal is növelhetik a globális GDP-t, miközben 300 millió teljes munkaidős munkavállalót helyettesítenek.

Azt lehetett hinni, hogy a gyorséttermekben hamburgert készítő robotok vagy a fejlett ipari gyártóberendezések jelentik majd a mesterséges intelligencia okozta munkahely-megszűnések első nagy hullámát. A generatív mesterséges intelligencia eszközeinek fénysebességű fejlődése azonban azt jelentheti, hogy a "biztonságosnak" hitt tudásalapú munkahelyek gyorsabban veszélybe kerülhetnek, mint azt a munkavállalók gondolták. Ide tartoznak a kreatív munkakörök is, amelyekről sokan azt feltételezték, hogy nehezen automatizálhatók, például a marketing, a zenei produkció és a grafikai tervezés területén.

A Brookings Institution kutatói szerint a magasabb szintű szakmai pozíciókban dolgozó emberek azok a munkavállalók, akiket leginkább fenyeget a mesterséges intelligencia általi helyettesítés veszélye.

Ez azért van így, mert a generatív mesterséges intelligencia eszközei és technológiái képesek, vagy hamarosan képesek lesznek sok olyan feladatot elvégezni, amelyeket az elmúlt években a magasan képzett emberekre bíztak: például marketingtervek, keresési stratégiák összeállítása és még sok más.

December elején az Artisan AI - egy San Franciscó-i székhelyű startup, melyet a 22 éves, brit Jaspar Carmichael-Jack alapított - bemutatta első "Artisan" nevű, mesterséges intelligenciával működő digitális munkását. Úgy tervezték, hogy integrálódjon az emberi csapatokba, és gyakorlati értelemben is a csoportok tagjává váljon.

Bár az Artisan AI azt tervezi, hogy a következő év során több "Artisan" is piacra kerül, az első, "Ava" egy értékesítő (sales rep) munkáját fogja automatizálni, ami jelentős előrelépést jelent a chatbotokhoz és a hasonló már piacon lévő AI-eszközökhöz képest.

Carmichael-Jack szerint "olyan, mintha lenne egy értékesítési szoftverünk beépített ügyfélkapcsolati vezetővel - javaslatokat tehet, kampányokat szerkeszthet, csatlakozhat a megbeszélésekhez és jegyzetelhet." A cél az, hogy az Artisanok közvetlenül az emberek mellett dolgozzanak, legyen közöttük kohézió, és háruljon az unalmas munka az Artisanra, akinek nincsenek érzései azzal kapcsolatban, hogy valami unalmas vagy nehéz.

Carmichael-Jack szerint az Artisans autonóm módon, a háttérben, kevés vagy semmilyen közreműködéssel képes működni. Így az Artisans egy szervezet csapatához csatlakozva jelentősen növelheti a termelékenységet. A technológia máris felkeltette a befektetők figyelmét. A gond az, hogy a politikai döntéshozók pár lépéssel mindig le vannak maradva.

Erik Brynjolfsson, a Stanford Egyetem professzora és a Stanford Digital Economy Lab igazgatója szerint bár az AI már is nagymértékben felforgatja a munka világát, "még mindig a kezdeteknél tartunk". "Én inkább azon a véleményen vagyok, hogy még semmit sem láttunk - ez még csak az első hulláma" a mesterséges intelligencia gazdaság-felforgató hatásának. Kérdés azonban, hogy ez a fejlődés milyen emberi áldozatokkal jár majd különösen a munkahelyek elvesztése tekintetében.

Mark Muro, a Brooking Institution kutatója hangsúlyozza, hogy a fizikai automatizálás kiszámíthatóbb volt. A középosztály köreihez tartozó fehérgalléros irodai dolgozók jövőjét azonban óriási bizonytalanság övezi. A technológia egy rejtélyes fekete doboz, nem tudjuk pontosan, mit hoz a jövő. Az, hogy a mesterséges intelligencia technológiái csökkentik-e a fehérgalléros munkaerőt, végső soron társadalmi döntés lesz. Muro szerint muszáj, hogy a munkavállalók beleszólhassanak abba, hogy az egyes iparágakban hogyan vezetik be és használják a mesterséges intelligenciát.

Ennek egyik példája a Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) és a hollywoodi stúdiók között létrejött megállapodás, amely korlátokat szab a mesterséges intelligencia film- és televíziós produkciókban való használatára. A kérdés az, hogy más iparágak is kodifikálnak-e hasonló rendelkezéseket a munkavállalók megélhetésének megőrzése érdekében.

Még Carmichael-Jack is egyetért azzal, hogy szükség lesz valamilyen tervre vagy felügyeletre arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia miként terjed tovább az új iparágakban. "Szabályozásra lesz szükségünk" - mondja, még akkor is, ha ez rövid távon megnehezíti a mesterséges intelligencia fejlesztését. "Elkerülhetetlenül el fogunk jutni egy olyan pontra, amikor az AI az emberi munka nagy részét feleslegessé teszi, és ez egy fájdalmas időszak lesz".

fotó: freepik

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen... Teljes cikk

Mesterséges intelligencia 2024-ben: Öt trend, amit a munkavállalóknak tudniuk kell

A mesterséges intelligencia idén még nagyobb hatást fog gyakorolni többek között a munkaerő-felvételi folyamatban az előítéletesség, a befogadás,... Teljes cikk