Megjelent: 20 éve

A Munkaerő-piaci Alap első féléve

A Munkaerő-piaci Alap első féléve

Magyarország.hu
2004. augusztus 30., hétfő
Csaknem időarányos, 45,4 százalékos volt a munkanélküliek foglalkoztatási lehetőségeit javító aktív eszközök keretének első féléves felhasználása. Az erre a célra szánt több mint 50 milliárdos éves keretből eddig csaknem 23 milliárdot használtak fel.

A Munkaerő-piaci Alapból egész évre 50 milliárd 441 millió forint áll rendelkezésre a különféle aktív eszközökre, ebből az első félévben 22 milliárd 903 milliót használtak fel. A munkanélküliek járadékára, ennek társadalombiztosítási befizetéseire 54,5 százalékot költöttek el a munkaügyi központok, és az egész évre előirányzott 75 milliárd 27 millió forintból az első félévben 40 milliárd 898 millió forintot használtak fel - áll a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hétfői közleményében.

A szakképzési alaprész teljes keretének 28 százalékát használták fel az első félévben, a különféle szakképzési feladatokra pedig 3 milliárd 837 millió forint jutott. A rehabilitációs célú kifizetésekre 16 milliárd 177 millió forintot költöttek, ebből 15 milliárd 807 millió forintot a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására fizette be a központi költségvetésbe a Munkaerő-piaci Alap.

370 millió a megváltozott munkaképességűek támogatására

A munkaügyi központok az első félévben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létesítendő új munkahelyek támogatására 370 millió forintot fizettek ki. A rendelkezésre álló forrás döntő hányadát - az ez évi pályázatok elbírálása után - a második félévben használják majd fel. A Munkaerő-piaci Alapból pótolták az első félévben a felszámolás alá kerülő vállalatok bértartozásait is, ami 2 milliárd 222 millió forint volt.

Az állami foglalkoztatási szolgálat fenntartására, fejlesztésére 10 milliárd 162 millió forintot költöttek fél év alatt. Az alap költségvetésében az idén 5 milliárd 567 millió áll rendelkezésre az európai uniós-magyar társfinanszírozású programokra. A programok nagyrészt a második félévben indulnak, az első félévben főként technikai jellegű feladatokra 233 millió forintot használtak fel az éves keretből.

Az alap a közmunkaprogramokra már az év első felében átadta az egész évre előirányzott 1 milliárd 600 millió forintot. Továbbá minden évben jelentős összeget ad a központi költségvetésen keresztül az önkormányzatoknak az aktív korú, munkával nem rendelkező személyek közcélú foglalkoztatására, valamint szociális segélyezésére. Ez utóbbi célt korábban a jövedelempótló támogatás szolgálta. Egész évre 36 milliárd 282 millió forintot jelent, aminek 50 százalékát már átutalták.

A kiadások tervezésénél azzal a 245 milliárd 825 millió forinttal számoltak, amit a munkaadók, a munkavállalók különféle jogcímeken befizetnek a Munkaerő-piaci Alapba.

A munkaadói járulékból 163 milliárd 947 millió forintnyi bevételt várnak, aminek 47,9 százalékát az első hat hónapban már befizették a munkáltatók. Munkavállalói járulék címén 50 milliárd 201 millió forint bevételre számítanak, itt ugyancsak 47,9 százalékos a teljesítés az első félévben.

Egymilliárdos bevétel a felszámolás alatt álló cégek visszafieztéseiből

Számottevő bevételi forrást jelent az alapnak az ugyancsak a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás. Az éves tervezett összeg 18 milliárd 998 millió forint, a féléves teljesítés 56,4 százalékos volt.
Az alap 9 milliárd 291 millió forint bevételre számít a rehabilitációs hozzájárulásból, az első félévben ennek 35,7 százaléka folyt be.

A korábbi bérgarancia-támogatásokat a felszámolás alatt álló cégek az eljárás során visszafizetik. Ebből a visszafizetésből 2004-ben 1 milliárd forintra számít a Munkaerő-piaci Alap. Az első félév során ennek 20 százalékát fizették be.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek