A Munkaerő-piaci Alap első féléve"/>
Megjelent: 16 éve

A Munkaerő-piaci Alap első féléve

A Munkaerő-piaci Alap első féléve

Magyarország.hu
2004. augusztus 30., hétfő
Csaknem időarányos, 45,4 százalékos volt a munkanélküliek foglalkoztatási lehetőségeit javító aktív eszközök keretének első féléves felhasználása. Az erre a célra szánt több mint 50 milliárdos éves keretből eddig csaknem 23 milliárdot használtak fel.

A Munkaerő-piaci Alapból egész évre 50 milliárd 441 millió forint áll rendelkezésre a különféle aktív eszközökre, ebből az első félévben 22 milliárd 903 milliót használtak fel. A munkanélküliek járadékára, ennek társadalombiztosítási befizetéseire 54,5 százalékot költöttek el a munkaügyi központok, és az egész évre előirányzott 75 milliárd 27 millió forintból az első félévben 40 milliárd 898 millió forintot használtak fel - áll a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hétfői közleményében.

A szakképzési alaprész teljes keretének 28 százalékát használták fel az első félévben, a különféle szakképzési feladatokra pedig 3 milliárd 837 millió forint jutott. A rehabilitációs célú kifizetésekre 16 milliárd 177 millió forintot költöttek, ebből 15 milliárd 807 millió forintot a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására fizette be a központi költségvetésbe a Munkaerő-piaci Alap.

370 millió a megváltozott munkaképességűek támogatására

A munkaügyi központok az első félévben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létesítendő új munkahelyek támogatására 370 millió forintot fizettek ki. A rendelkezésre álló forrás döntő hányadát - az ez évi pályázatok elbírálása után - a második félévben használják majd fel. A Munkaerő-piaci Alapból pótolták az első félévben a felszámolás alá kerülő vállalatok bértartozásait is, ami 2 milliárd 222 millió forint volt.

Az állami foglalkoztatási szolgálat fenntartására, fejlesztésére 10 milliárd 162 millió forintot költöttek fél év alatt. Az alap költségvetésében az idén 5 milliárd 567 millió áll rendelkezésre az európai uniós-magyar társfinanszírozású programokra. A programok nagyrészt a második félévben indulnak, az első félévben főként technikai jellegű feladatokra 233 millió forintot használtak fel az éves keretből.

Az alap a közmunkaprogramokra már az év első felében átadta az egész évre előirányzott 1 milliárd 600 millió forintot. Továbbá minden évben jelentős összeget ad a központi költségvetésen keresztül az önkormányzatoknak az aktív korú, munkával nem rendelkező személyek közcélú foglalkoztatására, valamint szociális segélyezésére. Ez utóbbi célt korábban a jövedelempótló támogatás szolgálta. Egész évre 36 milliárd 282 millió forintot jelent, aminek 50 százalékát már átutalták.

A kiadások tervezésénél azzal a 245 milliárd 825 millió forinttal számoltak, amit a munkaadók, a munkavállalók különféle jogcímeken befizetnek a Munkaerő-piaci Alapba.

A munkaadói járulékból 163 milliárd 947 millió forintnyi bevételt várnak, aminek 47,9 százalékát az első hat hónapban már befizették a munkáltatók. Munkavállalói járulék címén 50 milliárd 201 millió forint bevételre számítanak, itt ugyancsak 47,9 százalékos a teljesítés az első félévben.

Egymilliárdos bevétel a felszámolás alatt álló cégek visszafieztéseiből

Számottevő bevételi forrást jelent az alapnak az ugyancsak a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás. Az éves tervezett összeg 18 milliárd 998 millió forint, a féléves teljesítés 56,4 százalékos volt.
Az alap 9 milliárd 291 millió forint bevételre számít a rehabilitációs hozzájárulásból, az első félévben ennek 35,7 százaléka folyt be.

A korábbi bérgarancia-támogatásokat a felszámolás alatt álló cégek az eljárás során visszafizetik. Ebből a visszafizetésből 2004-ben 1 milliárd forintra számít a Munkaerő-piaci Alap. Az első félév során ennek 20 százalékát fizették be.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek