kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

A munkáltatók újabban az egészségbe fektetnek - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg

dr. Mihalik Zsuzsát, az All You Can Move alapító tulajdonosát kérdeztük az aktuális sportpiaci helyzetről és a munkáltatói gondoskodás megtérüléséről.

A munkáltatók újabban az egészségbe fektetnek - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg-

-- Mennyivel nőtt az elmúlt évben a fitneszbérletek ára? Ez miben befolyásolta a magyarok sportolási szokásait?

A sportlétesítmények bérletárai már a 2022-es évben elkezdtek emelkedni, melyek 2023-ra csak még tovább drágultak. A velünk szerződésben lévő 600 létesítmény 82%-a emelt árat, az emelés mértéke 15-30% között mozog. Ma már kevés budapesti fitnessteremben lehet 20 ezer forint alatt 30 alkalmas kombinált bérletet venni, vidéken valamivel olcsóbban tudnak mozogni a sportolni vágyók. Az uszodák árai viszont nagyon megemelkedtek, van, ahol 122 ezer forint a 30 alkalmas bérlet, de Budapesten jellemzően 40 - 90 ezer forintot kell fizetnie annak, aki minden nap szeretne úszni egyet. Az országban jelenleg 32 tanuszoda működik, ezekben viszont sokkal olcsóbbak a bérletek.

A sportolási szokásokat tekintve csak a saját tapasztalatainkról tudok beszélni: a korábbi években – covidos másfél évet leszámítva, amikor zárva voltak a sportlétesítmények- átlagosan heti háromszor jártak a Klubtagjaink sportolni, ez a szám, a 2023 első két hónapjában heti 4 alkalomra növekedett. Tehát elmondható, hogy aki sportol, az sűrűbben teszi, hiszen a covid nagy tanulsága: az egészség megőrzése prioritást kapott.

 

-- Mivel kecsegtet az AYCM SportPass a "hagyományos" sportbérletekkel szemben? Ez hogy néz ki számokban?

Az AYCM nagy előnye, hogy az országban közel 600 sportlétesítményben használható, mely óriási szabadságot nyújt a felhasználóknak. Mind a termek elhelyezkedésében, mind pedig a különböző sportágak tekintetében.

Ma Budapesten úszom, holnap Pécsen falat mászok, holnapután Debrecenben ping-pongozok, nyáron wake-boardozhatok a Lupán, télen pedig korizhatok a Budapest Parkban.

És hát nagyon nem elhanyagolható a mai gazdasági helyzetben, hogy velünk sokkal olcsóbb a sportolás, mint bármely más konstrukcióban, mivel nem kell minden egyes létesítményben külön jegyet vagy bérletet venni, hanem egyetlen egy havi átalánydíjért vehetek igénybe akár minden nap máshol és más jellegű sportlétesítményt, már havi 8.900 Ft-os fix díjjal.

A Klubtag saját maga választhatja ki, hogy a pénztárcájához, kedvenc mozgásformáihoz, lokációjához képest számára a 6 különböző csomagajánlatból melyik a legmegfelelőbb. A középkategóriás SportPass 14.900 forintba kerül havonta, - ezzel az országban 431 különböző sportlétesítmény látogatható- a legdrágább pedig havi 24.900 Ft.

 

-- Hogyan alakult a cégekkel kötött szerződéseitek száma az elmúlt egy évben? Növekvő vagy csökkenő dinamika figyelhető meg? Mi állhat a háttérben?

Az AYCM SportPass egy béren kívüli juttatási forma, melyet a munkáltatókon keresztül igényelhet a munkavállaló. A 2023-a év rekordévnek tűnik, a tavaly januári- februári SportPassok dupláját adtuk el az idén. Ami nagyon szembetűnő, hogy a vállalatok sokkal nagyobb hányada fizeti ki munkavállalói részére a SportPass árát, mint korábban valaha is. Tavaly az első 2 hónapban 14 ezer SportPasst. adtunk el, melynek 37%-át finanszírozta a munkáltató teljesen vagy részben. Az idén 27 ezer passt adtunk el a január-februárban, melynek immár 78%-át a munkaadók fizették ki dolgozóik számára!

Nagyon üdvözlendő a tendencia, hogy a pandémiából eredő munkavállalói igény, melynek fókuszában az egészségmegőrzés áll, meghallgatásra talált a munkáltatóknál is.

 

-- Miért érdemes vagy nem érdemes a béren kívüli juttatásként is értelmezhető fitneszbérletek/sportpass árán spórolnia a cégeknek?

Mivel egyre nagyobb érték az ember, így átalakultak a béren kívüli juttatások is.

Ma még rengetegen dolgoznak otthonról, így a munkáltatók és egyben a munkavállalók legnagyobb problémája a home office-szal együttjáró fáradtság, fásultság és kiégés érzése. Amennyiben a vállalatok és az alkalmazottak nem szervezik meg közösen az otthoni munkavégzést, akkor az veszélyeztetheti a munkavállalók fizikai és mentális egészségét. Külföldi és magyar tanulmányok is azt mutatták ki, hogy bizonyos negatív érzelmi állapotok, a magányosság, izoláció, az ingerlékenység, aggódás gyakrabban megjelennek az otthonról dolgozók esetében. Sajnos mentális zavarok, mint pl. a depresszió, szorongásos problémák felbukkanásának esélye is megnőtt az elmúlt időszakban. A munkavállalók nyomást éreznek, hogy állandó kapcsolatban legyenek kollégáikkal és vezetőikkel, mindez pedig a számítógép elé láncolja őket, így jóval kevesebbet is állnak föl, mozognak. Azonban mindezen lelki és fizikai problémákat remekül oldja a rendszeres sportolás, s mivel szinte minden sarkon van egy AYCM elfogadóhely, ezért nem is kell messzire menni a lakóhelytől a sportolni vágyóknak.

Egyébiránt 2022-ben elindítottunk egy új projektet is, a MultiSport Pass-t, mely azok számára nyújt az AYCM SportPass-hoz hasonló szolgáltatást, kik nem tudnak béren kívüli juttatásként sportolni. Várakozásainkat messze fölülmúlta ennek az új konstrukciónak a sikere.

-- Mi vár a fitnesz szektorra az idei és a jövő évben? Mire számítasz?

A szektorra vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, hiszen nem látom, hogy az All You Can Move-on kívül mekkora a látogatottságuk a sportlétesítményeknek. Amit viszont látok az az, hogy egyre nagyobb számban vásárolnak a cégek a munkavállalóik számára SportPasst, a munkahely által támogatott sport felértékelődött, hiszen ez a vállalati gondoskodás egyik megnyilvánulása is. Különösen értékelik ezt a támogatást az alkalmazottak, mivel a munkaidőn túl is érzik az anyavállalat törődését. Remélem, hogy ez a tendencia folytatódik a későbbiekben is.

-- Milyen tanácsokat adnál az edzőtermek tulajdonosainak, amivel talpon maradhatnak vagy akár növekedhetnek is a következő időszakban? Mi most a siker receptje? Mi az, amit semmiképp se csináljanak most?

Hú, ez nehéz kérdés, és nem is hiszem, hogy a tanácsadás a mi feladatunk lenne. Nagyon sok okos és sikeres üzletember dolgozik ebben a szektorban, és szerintem remekül csinálják a dolgaikat, hiszen évek óta prosperálnak, újabb és újabb termeket nyitnak, folyamatosan fejlesztenek. Mi tanácsadás helyett inkább egy kölcsönös tiszteleten alapuló jó és gyümölcsöző kapcsolatban hiszünk, talán ez is a titka, hogy mi vagyunk a „legöregebbek” a szakmában: 24-ik éve vagyunk elkötelezett híve a szabadidősport ügyének.

-- Az infláció a "mindennapi ember" megélhetését is nehezítette, mit üzennél azoknak, akik a SportPasson spórolnának, felbontanák a meglévő szerződésüket?

Én nem azt tapasztalom, hogy a SportPasson spórolnának az emberek, inkább a SportPass-szal spórolnak.

Aki többféle sportot űz, vagy több helyszínre is jár, annak biztosan sokkal jobban megéri AYCM-ot vásárolnia, mint 2 vagy 3 különböző helyre bérletet, vagy pláne napijegyet vennie. De a sportlétesítmények árainak emelkedésével, - s azzal, hogy mi minimálisan, csak 2 csomagnál emeltük 6%-kal az árainkat-, már annak is jobban megéri a mi bérletünket megvenni, aki csak egyetlen egy helyre jár.

De legplasztikusabban a szlogenünkkel tudok válaszolni: Save Your money, save Your body!

And back to Yourself!

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk