Megjelent: 2 hete

A munkáltatók újabban az egészségbe fektetnek - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg

dr. Mihalik Zsuzsát, az All You Can Move alapító tulajdonosát kérdeztük az aktuális sportpiaci helyzetről és a munkáltatói gondoskodás megtérüléséről.

-- Mennyivel nőtt az elmúlt évben a fitneszbérletek ára? Ez miben befolyásolta a magyarok sportolási szokásait?

A sportlétesítmények bérletárai már a 2022-es évben elkezdtek emelkedni, melyek 2023-ra csak még tovább drágultak. A velünk szerződésben lévő 600 létesítmény 82%-a emelt árat, az emelés mértéke 15-30% között mozog. Ma már kevés budapesti fitnessteremben lehet 20 ezer forint alatt 30 alkalmas kombinált bérletet venni, vidéken valamivel olcsóbban tudnak mozogni a sportolni vágyók. Az uszodák árai viszont nagyon megemelkedtek, van, ahol 122 ezer forint a 30 alkalmas bérlet, de Budapesten jellemzően 40 - 90 ezer forintot kell fizetnie annak, aki minden nap szeretne úszni egyet. Az országban jelenleg 32 tanuszoda működik, ezekben viszont sokkal olcsóbbak a bérletek.

A sportolási szokásokat tekintve csak a saját tapasztalatainkról tudok beszélni: a korábbi években – covidos másfél évet leszámítva, amikor zárva voltak a sportlétesítmények- átlagosan heti háromszor jártak a Klubtagjaink sportolni, ez a szám, a 2023 első két hónapjában heti 4 alkalomra növekedett. Tehát elmondható, hogy aki sportol, az sűrűbben teszi, hiszen a covid nagy tanulsága: az egészség megőrzése prioritást kapott.

 

-- Mivel kecsegtet az AYCM SportPass a "hagyományos" sportbérletekkel szemben? Ez hogy néz ki számokban?

Az AYCM nagy előnye, hogy az országban közel 600 sportlétesítményben használható, mely óriási szabadságot nyújt a felhasználóknak. Mind a termek elhelyezkedésében, mind pedig a különböző sportágak tekintetében.

Ma Budapesten úszom, holnap Pécsen falat mászok, holnapután Debrecenben ping-pongozok, nyáron wake-boardozhatok a Lupán, télen pedig korizhatok a Budapest Parkban.

És hát nagyon nem elhanyagolható a mai gazdasági helyzetben, hogy velünk sokkal olcsóbb a sportolás, mint bármely más konstrukcióban, mivel nem kell minden egyes létesítményben külön jegyet vagy bérletet venni, hanem egyetlen egy havi átalánydíjért vehetek igénybe akár minden nap máshol és más jellegű sportlétesítményt, már havi 8.900 Ft-os fix díjjal.

A Klubtag saját maga választhatja ki, hogy a pénztárcájához, kedvenc mozgásformáihoz, lokációjához képest számára a 6 különböző csomagajánlatból melyik a legmegfelelőbb. A középkategóriás SportPass 14.900 forintba kerül havonta, - ezzel az országban 431 különböző sportlétesítmény látogatható- a legdrágább pedig havi 24.900 Ft.

 

-- Hogyan alakult a cégekkel kötött szerződéseitek száma az elmúlt egy évben? Növekvő vagy csökkenő dinamika figyelhető meg? Mi állhat a háttérben?

Az AYCM SportPass egy béren kívüli juttatási forma, melyet a munkáltatókon keresztül igényelhet a munkavállaló. A 2023-a év rekordévnek tűnik, a tavaly januári- februári SportPassok dupláját adtuk el az idén. Ami nagyon szembetűnő, hogy a vállalatok sokkal nagyobb hányada fizeti ki munkavállalói részére a SportPass árát, mint korábban valaha is. Tavaly az első 2 hónapban 14 ezer SportPasst. adtunk el, melynek 37%-át finanszírozta a munkáltató teljesen vagy részben. Az idén 27 ezer passt adtunk el a január-februárban, melynek immár 78%-át a munkaadók fizették ki dolgozóik számára!

Nagyon üdvözlendő a tendencia, hogy a pandémiából eredő munkavállalói igény, melynek fókuszában az egészségmegőrzés áll, meghallgatásra talált a munkáltatóknál is.

 

-- Miért érdemes vagy nem érdemes a béren kívüli juttatásként is értelmezhető fitneszbérletek/sportpass árán spórolnia a cégeknek?

Mivel egyre nagyobb érték az ember, így átalakultak a béren kívüli juttatások is.

Ma még rengetegen dolgoznak otthonról, így a munkáltatók és egyben a munkavállalók legnagyobb problémája a home office-szal együttjáró fáradtság, fásultság és kiégés érzése. Amennyiben a vállalatok és az alkalmazottak nem szervezik meg közösen az otthoni munkavégzést, akkor az veszélyeztetheti a munkavállalók fizikai és mentális egészségét. Külföldi és magyar tanulmányok is azt mutatták ki, hogy bizonyos negatív érzelmi állapotok, a magányosság, izoláció, az ingerlékenység, aggódás gyakrabban megjelennek az otthonról dolgozók esetében. Sajnos mentális zavarok, mint pl. a depresszió, szorongásos problémák felbukkanásának esélye is megnőtt az elmúlt időszakban. A munkavállalók nyomást éreznek, hogy állandó kapcsolatban legyenek kollégáikkal és vezetőikkel, mindez pedig a számítógép elé láncolja őket, így jóval kevesebbet is állnak föl, mozognak. Azonban mindezen lelki és fizikai problémákat remekül oldja a rendszeres sportolás, s mivel szinte minden sarkon van egy AYCM elfogadóhely, ezért nem is kell messzire menni a lakóhelytől a sportolni vágyóknak.

Egyébiránt 2022-ben elindítottunk egy új projektet is, a MultiSport Pass-t, mely azok számára nyújt az AYCM SportPass-hoz hasonló szolgáltatást, kik nem tudnak béren kívüli juttatásként sportolni. Várakozásainkat messze fölülmúlta ennek az új konstrukciónak a sikere.

-- Mi vár a fitnesz szektorra az idei és a jövő évben? Mire számítasz?

A szektorra vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, hiszen nem látom, hogy az All You Can Move-on kívül mekkora a látogatottságuk a sportlétesítményeknek. Amit viszont látok az az, hogy egyre nagyobb számban vásárolnak a cégek a munkavállalóik számára SportPasst, a munkahely által támogatott sport felértékelődött, hiszen ez a vállalati gondoskodás egyik megnyilvánulása is. Különösen értékelik ezt a támogatást az alkalmazottak, mivel a munkaidőn túl is érzik az anyavállalat törődését. Remélem, hogy ez a tendencia folytatódik a későbbiekben is.

-- Milyen tanácsokat adnál az edzőtermek tulajdonosainak, amivel talpon maradhatnak vagy akár növekedhetnek is a következő időszakban? Mi most a siker receptje? Mi az, amit semmiképp se csináljanak most?

Hú, ez nehéz kérdés, és nem is hiszem, hogy a tanácsadás a mi feladatunk lenne. Nagyon sok okos és sikeres üzletember dolgozik ebben a szektorban, és szerintem remekül csinálják a dolgaikat, hiszen évek óta prosperálnak, újabb és újabb termeket nyitnak, folyamatosan fejlesztenek. Mi tanácsadás helyett inkább egy kölcsönös tiszteleten alapuló jó és gyümölcsöző kapcsolatban hiszünk, talán ez is a titka, hogy mi vagyunk a „legöregebbek” a szakmában: 24-ik éve vagyunk elkötelezett híve a szabadidősport ügyének.

-- Az infláció a "mindennapi ember" megélhetését is nehezítette, mit üzennél azoknak, akik a SportPasson spórolnának, felbontanák a meglévő szerződésüket?

Én nem azt tapasztalom, hogy a SportPasson spórolnának az emberek, inkább a SportPass-szal spórolnak.

Aki többféle sportot űz, vagy több helyszínre is jár, annak biztosan sokkal jobban megéri AYCM-ot vásárolnia, mint 2 vagy 3 különböző helyre bérletet, vagy pláne napijegyet vennie. De a sportlétesítmények árainak emelkedésével, - s azzal, hogy mi minimálisan, csak 2 csomagnál emeltük 6%-kal az árainkat-, már annak is jobban megéri a mi bérletünket megvenni, aki csak egyetlen egy helyre jár.

De legplasztikusabban a szlogenünkkel tudok válaszolni: Save Your money, save Your body!

And back to Yourself!

 

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Felmérés: megéri a cégeknek a digitális átállás

A szakemberhiány a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalatok a digitális technológiák bevezetése során szembesülnek. Teljes cikk

Kutya az irodában? Nem csak jobb, de produktív légkört is teremt

A Mars saját tapasztalataival segíti a kutyabarát irodák kialakítását. Teljes cikk

A MUNKÁLTATÓK ÚJABBAN AZ EGÉSZSÉGBE FEKTETNEK - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg

dr. Mihalik Zsuzsát, az All You Can Move alapító tulajdonosát kérdeztük az aktuális sportpiaci helyzetről és a munkáltatói gondoskodás megtérüléséről. Teljes cikk