Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hónapja

A rövidebb, fenntartható szabadságokban hiszek - Dr. Béres Eszter, Mercedes-Benz Hungária

Nem a nagy elvonulásokban, hanem a fenntartható több, rövidebb kikapcsolódásban és a work-life balance-ban hisz. “Stressz mindig van és lesz, ezt nem tudjuk befolyásolni, azt viszont igen, hogy miként hat ránk” - vallja. Vész sms működik a vezetőség körében szabadság alatt, ha ég a ház. A Mercedes-Benz budapesti irodájában heti két nap mobil munkavégzés és desk sharing működik ősztől, ha a járvány megengedi. Dr. Béres Eszter HR vezetővel beszélgettünk.

- Hogyan töltődik fel, nyaral a HR vezető, milyen tevékenységek kapcsolják ki?

Számomra a nagy pihenések helyett inkább a fenntartható, többször rövidebb kikapcsolódás az ideális. A nyáron 3-4 napot voltam távol, amit aktívan töltöttem. Számomra a feltöltődést a természet, a mozgás jelenti, és szeretek akkor nyugodtan dolgozni, amikor mások szabadságon vannak.

A hétköznapokban is törekszem az egészséges work-life balance-ra, fenntartani egy jóleső, vállalható szintet, és ehhez szükség van tudatosságra. Szerencsére közel lakom a természethez, így ki tudok menni akár napközben is sétálni, sportolni. Ha otthon dolgozom, esetenként tíz percre kimegyek futni vagy előfordul, hogy séta közben folytatok megbeszélést.

- Mennyire tudja elengedni a céges ügyeket a pihenés alatt, mi erre a technikája?

Nehezen. Ezen meditációval próbálok javítani, mert arra már rájöttem, hogy stressz mindig van és lesz, ezt nem tudjuk befolyásolni, azt viszont igen, hogy miként hat ránk, ezért fontos, hogyan kezeljük. Ez azonban komoly önismereti munkát jelent, és nem megy egyik napról a másikra. 

Egy másik tudatos dolog, hogy van külön céges és privát telefonom, és amikor nem dolgozom, akkor nem nézegetem a bentit. Mert ha megnézem, akkor belekerülök egy spirálba, hogy válaszolni kellene… A legfontosabb pedig, hogy van egy jó csapat, amely lehetővé teszi, hogy el tudjak menni, mert tudják kezelni a feladatokat, ha arra van szükség. A cég vezetői is tiszteletben tartják a pihenést, csak akkor hívnak, ha ég a ház. Van egy megállapodásunk, hogy ha mindenképpen el kell, hogy érjenek, akkor vész SMS-t küldenek. Én is tiszteletben tartom, ha a kollégáim pihennek, töltődnek. Ennek kulcsa a kölcsönösség, a partnerség és a bizalom.

- Mire számít a következő időszakban? Önöknél már korábban is működött atipikus munkavégzés, ugye? Erről beszélt egy konferencián korábban. 

A pandémia előtt bevezettük a mobil munkavégzést a Mercedes-Benz Hungária budapesti irodájában. (A mobil munkavégzés sem nem távmunka, sem nem home office. A munkavállaló dönti el, hogy honnan szeretne dolgozni, kiválaszthatja a munkavégzés helyét, ami még nagyobb szabadságot ad. Ez a közvetlen felettes jóváhagyásával kezdetben heti egy nap volt.) Így a pandémia idején az otthoni munkavégzésre való átállás nem ért minket teljesen készületlenül. 

A terv a jövőre nézve is egy hibrid megoldás, két nap mobil munkavégzés és három nap irodai munka egy héten. Úgy érzékeljük, hogy a kollégák igénylik a személyes érintkezéseket, hogy a felettesekkel is meglegyen a közvetlen kapcsolat. Szeretik ezt a vegyes megoldást, úgyhogy próbálgatjuk majd ezt a köztes utat, amennyiben a vírushelyzet megengedi. 

Szeptembertől bevezetjük a desk sharinget is, vagyis kevesebb asztal lesz, mint kolléga, vetésforgóban fogjuk használni a munkaállomásokat, úgyhogy ez is újdonság lesz ősszel. Izgalmas időszaknak nézünk elébe. 

- A kollégákat megkérdezték ezekről az átalakításokról?

Igen, egy projektcsapat segítségével, a kollégák bevonásával csináltuk meg az iroda átalakítását. Közösségi tereket, projekt területeket, barátságosabb munkaállomásokat alakítottunk ki. Két-három hónapig tesztelni fogjuk a használatot, aztán pedig majd visszamérünk. 

- Milyen szervezeti és vezetői tapasztalatokat szerzett az elmúlt időszakban, amelyeket úgy gondolja, hosszabb távon is jól tud majd hasznosítani? 

Hozzászoktunk az elmúlt időszakban a változásokhoz, a kollégák profi módon megfeleltek a kihívásoknak. Így nincs bennünk félelem vagy aggály akkor sem, ha esetleg lesz negyedik hullám. Az átállás korábban is gyorsan megtörtént, az üzletmenet zavartalan volt, és az értékesítés töretlen. A leállások ellenére rekord mennyiségű eladással zártuk a tavalyi évet, és nem kellett senkit a pandémia miatt elbocsátani. 

- Segítették a kollégákat a változások kezelésében, az alkalmazkodásban? 

A tréningjeink átkerültek az online térbe. Mentális támogatást is adunk a munkavállalóknak egy külső szolgáltatón keresztül, szakképzett pszichológusok, coachok segítségével, akikhez bármilyen problémával, akár személyes elakadással is lehet fordulni. Fontosnak tartjuk, hogy a testi mellett a lelki jólléttel is foglalkozzunk, szánjunk erre is időt, pénzt és energiát. Emellett az egészségbiztosítási csomagunkat kiegészítettük egy poszt-covid csomaggal, amit használni tud, akinek szüksége van rá. 

Szeptember, októberben felmérést tervezünk, hogy milyen újabb megoldásokra  van még igény, mit vezessünk be. A lényeg, hogy valóban segítő és hatékony eszköz legyen.

Azt tapasztaltuk, hogy bármelyik irányba is megyünk, akár a home office felé, akár vissza az irodába, a megszokást nehéz elhagyni. Így az átállás mindig feladatot jelent. Ilyenkor azt is fontos megvizsgálni, hogy esetleg mely munkafolyamatokat lehet tovább optimalizálni, mit kell esetleg elengedni vagy éppen többet foglalkozni vele. Nem meglepő módon az IT terület lett az egyik fókuszpont az elmúlt időszakban. 

Összességében a menedzsment jól működött a krízisben, jól reagált, megoldotta a hirtelen jött kihívásokat. A felsővezetőknek sem volt könnyű megszokni a home office-t, hogy kizárólag otthon dolgozzanak, és ők is örültek, amikor már be lehetett járni az irodába. Ugyanakkor az is kiderült, hogy szinte minden munkakör végezhető távolról, bizonyos munkafázisok kivételével, amelyek heti néhány nap bejárással meg lehet oldani.

Nyitóképen: Béres Eszter

 

  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tudatosan kellett megteremtenem a feltételeket a kikapcsolódáshoz

„A munkánkban sok évtizeden keresztül maratont futunk, de ezt nem lehet folyamatos sprinteléssel tenni.” Vagyis feltöltődésre, eltávolodásra... Teljes cikk

A rövidebb, fenntartható szabadságokban hiszek - Dr. Béres Eszter, Mercedes-Benz Hungária

Nem a nagy elvonulásokban, hanem a fenntartható több, rövidebb kikapcsolódásban és a work-life balance-ban hisz. “Stressz mindig van és lesz, ezt nem... Teljes cikk

A dolgozó érték - a vezető felelőssége, hogy ne csak szlogen legyen

Egy szervezet legfontosabb értéke az ember – különösen a járványhelyzet fennállása óta egyre többet hallani ezt az állítást, amely meglepő... Teljes cikk