Megjelent: 3 éve

Aki kérdez: Dienes Mirtill

HR Szubjektív rovatunkban Dienes Mirtill, az NP Hungária HR vezetője kérdez, miután válaszolt Gerőcs Krisztina, a Jopp Interior Hungary Kft. HR vezetője kérdésére, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a munkaerő megtartásáért.

Milyen erőfeszítéseket tesznek a munkaerő megtartásáért?

A kunszentmártoni NP Hungária Kft. TIER 2-es autóipari beszállító, emellett villamos-, és elektronikai termékek gyártásával is foglalkozik. Fő profilunk a műanyag alkatrészgyártás, összeszerelés, festés és tamponnyomat készítés.

Üzemünk jelenleg 360 főt foglalkoztat saját állományban. 2004 óta, a folyamatosan érkező projekteknek köszönhetően a dolgozói létszám állandó bővítése vált szükségessé, így cégünk, középvállalatból mára nagyvállalattá nőtte ki magát.

Kunszentmártoni lakosokon kívül munkát adunk a környező településeken élőknek is. Megközelítőleg létszámunk 35%-a áll vidékiekből, akiket céges járattal szállítunk be a munkahelyre.

A munkaerőpiaci változások, és más tényezők, mint például új gyárak létrejötte a régióban, a cég életére is hatással vannak. Ennek megfelelően HR stratégiánk jelenleg legfontosabb pillére a már meglévő dolgozók megtartása.


Munkavállalóink motiválására többféle módszert vezettünk be ebben az évben:Folyamatosan kapunk visszajelzéseket dolgozóink részéről, munkatársaink között az évek során személyesebb kapcsolatok is születtek, de átfogóbb képet szerettünk volna kapni a vállalaton belüli légkörről. Ezért augusztusban Elégedettségi felmérést végeztünk, melynek köszönhetően rengeteg információ gyűlt össze. A kérdőíveket névtelenül, de mégis szervezetenként elkülönített formában töltettük ki, mely reményeink szerint külön tájékoztatást nyújt a fejlesztendő műszakokról is. Feldolgozást követően az eredményeket elemezni fogjuk, és a vezetőséggel együttműködve különböző intézkedésekre kerül majd sor a közeljövőben.

Munkatársaink kisebb csapata már évek óta foglalkozik csapatépítő rendezvények, családi nap szervezésével, ahol játékos vetélkedőkön túl, fellépők, közös étkezés is színesítik a programot. A sporttevékenységekre is egyre nagyobb az igény: az NP Hungária színeiben több csapat indul futó-, sárkányhajó versenyeken. Ezek az események erősítik a csapatszellemet és a vállalat iránti elkötelezettséget.

A jó hangulaton kívül a munkatársaink egészsége is fontos számunkra, ezért indítottuk el tavaly, a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatónkkal együttműködve Egészségprogramunkat. Célunk elsődlegesen az volt, hogy helyben, szakorvosokkal biztosítsunk mindazok számára térítésmentes szűrővizsgálatokat, akik igénylik, hiszen gyakran a szabadnapok rovására kell utaznia dolgozóinknak Szolnokra vagy más városba szakorvosi ellátásra. Idén 200 vizsgálatra kerül sor, melyet 2 nap alatt, egy speciális szűrőkamion cégünkhöz szervezésével oldunk meg, melyben egyidejűleg 4 féle vizsgálatot tudnak elvégezni.


Másfelől időszerűvé vált a már létező folyamatok korszerűsítése:A belső kommunikáció fejlesztése érdekében új felületeket hozunk létre: saját Facebook oldal a céges események megosztására, és az információáramlás elősegítésére. Hirdetőfalunkat is megújítottuk a könnyebb átláthatőség miatt, elkülönítve a vezetőségi közleményeket az egyéb rendezvényektől.

Támogatjuk azokat a dolgozókat, akik belső pályázat útján szeretnének előre lépni, hiszen sok esetben jóval előnyösebb olyan embert választani, aki rendelkezik már termék- és rendszerismerettel. Betanítási folyamatban vesznek részt, mely alatt többször kapnak visszajelzést a területi vezetőtől. Új dolgozóink beillesztési tervét szintén átformáltuk, az operátor munkakörbe felvett dolgozók is nagyobb figyelmet kapnak a próbaidő alatt.

Manager és beosztott közötti megbeszélésekre is sor kerül egy éves tervezet alapján; a dolgozók képzési-, és eszköz igényeit is külön nyilvántartjuk, és fontolóra vesszük az oktatások, beszerzések megszervezésénél.

Kollégáink újítási javaslatait évek óta gyűjtjük és értékeljük. Szintén nemrég vezettünk be egy új rendszert: az elfogadott ötletekért magasabb jutalom jár, és negyedévente értékesebb ajándékot kap a legjobb javaslat benyújtója. Ezzel ösztönözni szeretnénk dolgozóinkat, hogy elgondolkodjanak a környezetük és a folyamatok fejlesztésén, mely számukra kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

Minden évben 40-50000 euros kerettel biztosítunk szakmai továbbképzéseket, kihelyezett nyelvtanfolyamokat, továbbá felsőfokú tanulmányok folyatatására tanulmányi szerződés megkötése mellett is van lehetőség. Például, területi felelőseink is részt vettek egy két lépcsős hatékányságfejlesztői workshopon, mellyel a régi és újonnan kinevezett vezetőket támogattunk, hogyan menedzseljék csapatukat pozitív kommunikációval.

És nem utolsó sorban bér-, és juttatási rendszerünk is átgondolásra került; tavaly szeptemberben első körben, idén szeptemberben második körben lesznek fejlesztések.

Mindezen intézkedésekkel célunk az, hogy munkavállalóink isa hosszú távon gondolkodjanak, jobban érezzék magukat a munkakörnyezetükben, „családiasabb” legyen a légkör.

Kérdésem Katona Szilviához, a Legrand Hungary HR igazgatójához szól:

Hogyan vonzza be a munkaerőt, milyen új eszközökkel igyekeznek vonzóvá tenni a céget?
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Endrei-Kiss Judit

HR Szubjektív rovatunkban Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdez, miután válaszolt Branyiczki Imre, az EPAM... Teljes cikk

Aki kérdez: Branyiczki Imre

HR Szubjektív rovatunkban Branyiczki Imre, az EPAM Systems Kft. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője... Teljes cikk

Aki kérdez: Szabó Zsuzsanna

HR Szubjektív rovatunkban Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője kérdez, miután válaszolt Hegedűs László, a BlackRock HR vezetőjének... Teljes cikk