Megjelent: 12 éve

Aki kérdez: Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit

HR Szubjektív rovatunkban Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon emberi erőforrás igazgatója válaszol Bohács Bernadette, az Ericsson Hungary HR igazgatójának kérdésére.

- Milyen programokkal, kezdeményezésekkel igyekeznek erősíteni a természettudományos képzés vonzóvá tételét és színvonalának megtartását?

- A természettudományos képzés vonzóvá tétele és színvonalának megtartása egy gyógyszergyár számára rendkívül fontos. Alapja annak, hogy a cég megfelelő szakképzettséggel, tudással rendelkezzen. Mit tehetünk mi? Például a Richter?

Támogathatjuk azokat az intézményeket, amelyek az ilyen típusú képzés területén működnek. Általános iskolákat, középiskolákat támogatunk, ha természettudományos versenyeket rendeznek, labort építenek. Jelentős mértékű támogatást nyújtunk a hazai orvosi és műszaki-természettudományos képzést folytató egyetemeknek. Plusz forrásként megemlíthetjük a szakképzési hozzájárulás terhére történő támogatást a szakképzést folytató közép- és felsőfokú oktatási intézmények számára, amennyiben a természettudományos-műszaki képzés területén működnek.

Létrehoztunk egy alapítványt, ez a Talentum Alapítvány, amelynek az a célja, hogy a természettudományos képzéssel és az orvos egyetemi képzéssel foglalkozó egyetemek tehetséges fiataljainak PhD tanulmányait támogassa. Nemcsak a fiatal PhD hallgató kapja meg a "Richter Gedeon PhD ösztöndíjat", amely a mindenkori állami PhD díjjal azonos, hanem az egyetem is kapja a PhD ösztöndíjak után járó támogatást. Továbbá a fiatal hallgató munkájához szükséges anyagokat, illetve konferencia részvételt fedeznek az ösztöndíjon felül járó plusz támogatásból. Egyre nő azoknak az egyetemeknek a száma, amelyekkel ilyen megállapodást kötünk, így a támogatott fiatalok száma is nő, kb. 50-60 fő várható.

A Talentum Alapítványon keresztül tehetséges középiskolásoknak is adunk ösztöndíjat, és ha természettudományos területen folytatják felsőfokú tanulmányaikat és jól is, akkor a támogatást is folytatjuk. Ezen támogatások mintegy 100 millió forintot tesznek ki évente.

Az intézmények és a tanulók támogatásán túl nagyon fontosnak tarjuk a tanárok elismerését is. Erre szolgál a "Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány" által adott "Rácz Tanár Úr Díj", mely életműdíjat a kémia és biológia területén a Richter finanszíroz. A cég által életre hívott alapítvány a "Magyar Kémia Oktatásért" pedig a kiemelkedő középiskolai kémia tanárokat honorálja.

Mit tehetünk még a természettudományos képzés vonzóvá tételéért és színvonalának megtartásáért? Számos egyetemmel az ő alapítványaikon keresztül állunk kapcsolatban. Mindent összevetve évente több száz millió forinttal segítjük a természettudományos oktatást-képzést. Az anyagi támogatáson túl más lehetőség is van; szakembereink előadóként vesznek részt konferenciákon, oktatnak egyetemeken. Nyári gyakorlati lehetőséget biztosítunk egyetemistáknak, rengeteg labor, illetve gyárlátogatást szervezünk az érdeklődők számára.

KÉRDÉS:

Király Józseftől, a MALÉV humánpolitikai igazgatójától kérdezem: "Milyen gyakorlati nehézségeket okozott az utóbbi években történt gyakori tulajdonosváltás? Hogyan lehet ilyen változó környezetben vállalati kultúrát fenntartani, az elkötelezettséget biztosítani?"
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan éljük túl lelkileg, ha elveszítjük a munkánkat?

Mit tehet az a munkavállaló, aki akár a covid idején, akár a gazdasági válságnak köszönhetően elvesztette munkahelyét és bár igyekszik mindent... Teljes cikk

Önközösségi gondoskodás, avagy hogyan tehet tagjaiért egy munkahelyi közösség

Brutális módon mennek fel az árak. A munkavállalók jó, ha néhány hónapra való megtakarítással rendelkeznek. Az elmúlt években a juttatások... Teljes cikk

Mindent vitt a bérinfláció idén - Ezt tegyük HR-esként 2023-ban

A bérinfláció forgószele idén sok mindent lesöpört a HR asztaláról. A kapkodó, elhamarkodott, sokszor hatástalan, de annál drágább azonnali... Teljes cikk