kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Álláskeresés élőben - a virtuális állásbörzéről jelentjük

Dress code: business casual. …Deréktől lefelé is. Vagyis így öltözz fel a JOB4me-re! -javasolják a csütörtökön indult virtuális állásbörze szervezői honlapjukon. Kipróbáltuk, hogy milyen. Regisztráltunk ingyenesen és belevetettük magunkat a forgatagba. Ma estig bárki megteheti, addig tart az élő karrierfórum.

images

34 kiállító, 33 program, 60 webcast, 702 nyitott pozíció és megszámlálhatatlan lelkes segítő várja a 18- 49 év közötti érdeklődőket a Job4Me.hu oldalon. A paletta olyannyira színes, hogy az autóbusz-vezetőtől, a karbantaró technikuson át, az IT, sales, controller, finance, projektmenedzser, brandmanager munkakörökön keresztül, az építőmérnök-szakaszmérnök, kereskedelmi logisztikai koordinátorig magyar és angol nyelvtudással is találhatunk érdeklődési területünknek megfelelő állást. A gyakornoki vagy teljesen kezdő pozícióktól, a 10-20-30 éves tapasztalatot igénylő állások széles kínálatából választhatnak a látogatók. Nemcsak budapesti munkakörök érhetők el, ugyanis az ország több pontjáról is vannak kiállítók, akik szeretnének minél több potenciális jelöltet megismerni.

Hogyan néz ki egy virtuális állásbörze? Első ránézésre rendkívül strukturáltan.
Hat év után újra virtuális állásbörze
Ugyan a Job4Me első alkalommal rendez interaktív, grafikus megoldásokkal tarkított virtuális állásbörzét, a műfaj mégsem új a piacon. A Monster és a Profession állásportálok 2011-2014 között már tartottak ilyen eseményeket (Monster Virtuális Állásexpo és Profession Virtuális Állásbörze néven). A Monster állásexpója mögött ugyanaz a szolgáltató állt, amely most a Job4Me börze informatikai hátterét is biztosítja (IMASTE). A mostani állásbörze szervezője a Frissdiplomás Kft., mely korábban sok éven át az offline HVG Állásbörzét is megtartotta. Hat évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a piacnak nincs igénye egy ilyen eseményre, a pénz és az érdeklődés maradt a személyes jelenléttel járó állásbörzéknél. Most a koronavírus új helyzetet és egyben kényszerhelyzetet teremtett az offline börzeszervezőknek. Kíváncsian várjuk, hogy a járvány elmúltával mi lesz ennek a műfajnak a jövője.

09:30
Miután jelszavunkkal belépünk a job4me.hu oldalon virtuális térbe, egy 3 dimenziós városi forgatagban találjuk magunkat a kezdőlapon. Tudjuk, hogy jó helyen járunk, hiszen az irodaház előtt szélfútta molinók hirdetik a munkaerőt kereső vállalatok logóit, és járókelők sokasága lepi el a teret. A zebrán átkelve, egy lefelé nyíl vezet a kiállítói belső térbe, ahol az egerünk segítségével lényeges információra lelünk: a kiállítók nevére, az általuk hirdetett nyitott pozíciók számára, valamint a zölden világító online pont jelzi, hogy kérdéseink megválaszolására a cég egyik képviselője rendelkezésünkre áll. Tekintetünket a monitor bal felső sarkára szegezve, a JOB4me honlapjának menüsora bontakozik ki. Itt már szembeötlő az oldal rendszerezettsége és felhasználóbarát felülete. Az Állások-ra kattintva, a 702 elérhető pozíciót szűkíteni lehet cégnév, illetve kulcsszavak alapján. A szektor vagy ágazat szerinti szűkítés lehetősége azonban nem opcionális, így a célirányos, gyorskeresés lehetősége kimarad.

A virtuális túra az állások feletti Kiállítótérben is folytatódhat. Abc-sorrendben haladva is feltérképezhető a kiállítók rövid bemutatkozója, álláshirdetései, videói, social elérhetőségei, linkjei, akár bannerei. Elmélyült érdeklődésünket, csak a felvillanó chatablak hívogató jelzése szakíthatja olykor félbe, ahol privát vagy mindenki számára elérhető információkat oszthatnak meg velünk a kiállítók kirendelt segítői, vagy esetleg a válaszokra szomjazó, lelkes álláskeresők. A segítők diplomatikus, chatbotokat megszégyenítő visszafogott kedvessége meglepő, olykor viszont nem célravezető. A metakommunikáció hiánya, sajnos, nem kedvez az online térben való információcserének, sőt félreértésekhez is vezethet.
Íme az állásbörze forgataga felülrőlÍme az állásbörze forgataga felülről

Az egyik külföldről hazatért vendéglátós nyilvános csoportos beszélgetésben érdeklődik, hogy milyen lehetőségeket tud kínálni a számára szimpatikus cég. A segítségére siető céges képviselő először próbálja a meghirdetett pozíciók átböngészésére buzdítani a kérdezőt, azonban az érdeklődő tántoríthatatlan és úgy vélem kissé elveszett. Nem tudja eldönteni, melyik pozíció lenne a képzettségének és tapasztalatának legmegfelelőbb. Kitartása célba ér és a segítő privát beszélgetésre invitálja a pályázót, a részletek pontosítása végett.

Előadás a pályamódosítás lépéseiről


10:30
A távmunka lehetőségeiről érdeklődve, személyes beszélgetést kezdeményeztem a Diageo egyik képviselőjével. Miért? A regisztrációkor kitöltött profiladatoknál eldönthetjük, hogy belföldön és/vagy külföldön keresünk állást. Miután a járvány miatti online munkavégzés távlati lehetőségeket nyitott meg, érdekelt, hogy mennyire nyitottak a vállalatok a Magyarországról végezhető, ámde külföldön bejelentett távmunkára. A Diageonál rábukkantam olyan pozícióra, amely bár a részletes munkaköri leírás hiányában sem érdeklődési területemnek megfelelő, azonban lokációt tekintve Afrika szerepelt a kiírásban. Mindezek ellenére roppant nyitott és érdeklődő hr-esre találtam a segítőmben. A távmunkához kapcsolódó bonyolult jogi kérdések felmerülése végett, szóbeli (video chat) kommunikáció lehetőségét kezdeményeztem, azonban csalódottan vettem tudomásul, hogy erre nincs lehetőség, majd gyorsan kiderült, hogy a meghirdetett pozíciók budapesti lokációt jelentenek, az afrikai régió támogatásával. Rövid eszmecserénk alatt azonban arra a közös nevezőre jutottunk, hogy a jövő munkavégzése meglehet, hamarosan átrendezi a távmunka szűkös kereteit.

11:00
A BT virtuális színpadán 60 kíváncsi, többnyire anonimitásba burkolózó, fekete Zoom-ablak hallgatta Bányai Nikoletta, PR menedzser, Frissdiplomás Kft./ a JOB4me szervezőjének 25 perces ismeretterjesztő előadását. Az biztos, hogy derűs útmutatásával ráerősített a többnyire a honlapon is megtalálható információáradatra. Ezeknek az infóknak a hasznossága azonban megkérdőjelezhetetlen:
- csak úgy lehet pozíciókra jelentkezni, ha regisztrálunk és bejelentkezünk a börzére
- egyetlen dokumentumot lehet csak feltölteni a profilunkhoz, így érdemes a magyar és angol nyelvű önéletrajzot összefésülni
- a privát chatek lementhetőek, még a kilépés előtt
- az előadások zoom, illetve teams platformon érhetőek el
- ha lemaradtunk valamelyik karriertervezési és önfejlesztési programról, akkor a későbbiekben megvásárolhatjuk annak visszanézési díját.
Így a JOB4me útikalauz (nem csak) álláskeresőknek, remélhetőleg tényleg a maximumot hozza ki a virtuális állásbörzéből.

...és egy virtuális stand...és egy virtuális stand


11:30
Közel 30 percnyi inaktivitás után az állásbörze talán bosszúból ( :) ) kidob a rendszerből, így bármennyire is hasznos tudással gyarapodunk az előadások alatt, az előzetes chatbeszélgetések már nem menthetőek le és javasolt újra bejelentkeznünk a virtuális térbe.

A következő pillanatban, pár másodperces különbséggel publikus chatablakok villannak fel, vagy 5-6 különböző cégnév alatt, ugyanazzal a bemutatkozó szöveggel. A szabadúszó fotográfus fiú mindent bevet, hogy a cégek érdeklődését felkeltse, és saját szolgáltatásait értékesítse. Önbizalommal teli, talán nem reménytelen manővere azonban diplomatikus válaszok falába ütközik.
A 15 különböző chatablak felbukkanása jelzi, hogy egyre több a látogató, keresztkérdések hadát állják a segítők olykor magyar, máskor angol nyelven. A legtöbb kérdés arra vonatkozik, hogy: Hova küldjem el az önéletrajzom?Milyen pozíciók vannak nálatok? Frissen végzett főiskolások és gyakorlati pozíció felől érdeklődő juniorok mutatkoznak be és szeretnének választ kapni a jövőjüket illetően.

A napnak még közel sincs vége, este 6 óráig még megtudhatjuk, hogy miből élnek a gamerek, hogy a TESCO - nekünk való munkahely-e, hogy hogyan kommunikáljunk karizmatikusan zoomon, vagy adjuk magunkat egy állásinterjún és irányítsuk annak kimenetelét, esetleg a win-win bértárgyalás trükkjeit is elsajátíthatjuk. Vagyis számtalan előadás, állásinterjúra való jelentkezés, önéletrajz csinosítás és a nyereményjátékra való jelentkezést még nem is említettem. Aki csütörtökön lemaradt, annak van egy jó hírem: november 13-án, péntek reggel 9 órakor a Virtuális Állásbörze újra nyitja kapuit.


Nyitókép: a Job4me virtuális állásbörze kezdőoldala
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hol vannak munkaerő-tartalékok Magyarországon?

2024-ben a munkáltatóknak nemcsak hogy meg kell küzdeniük a munkaerőpiac telítettségével, a gyártószektorokat érintő szakemberhiánnyal, de a... Teljes cikk

Hogyan alakítja át az MI a toborzók munkáját? Ezzel vár az idei recruiTECH

“A csapból is a mesterséges intelligencia folyik az üzleti közbeszédben. Mi az általánosságok szintjéről lehozzuk ezt a toborzók napi munkájába,... Teljes cikk

Öt kérdés és válasz a külföldi vendégmunkásokról

Miért jönnek? Miért nem magyarokat alkalmaznak a cégek? Leverik a béreket? Az utóbbi hónapok forró kérdése lett a magyar közéletben a külföldi... Teljes cikk