Megjelent: 5 éve

Amit a szépkártya egyenlegről érdemes tudni

Mielőtt beleugranék abba a témába, ami a cikk címe is nézzük meg magát a szép kártyát. A szép kártya ma már egy igen népszerű fizetési eszköz. Annak ellenére, hogy kézpénzt nem tudunk róla felvenni még is a legtöbb helyen, ahol csak lehet ezt a kártyát használjuk ki. Csak és kizárólag azokon a helyeken fogadják el, ahol a kártya kibocsájtó pénzintézetek szerződésben állnak a szolgáltatókkal. Természetesen erről könnyedén meg lehet győződni, hiszen a legtöbb helyen már a feltüntetett fizetési eszközök között szerepel, de ha nem vagyunk biztosak benne fel tudjuk venni a kapcsolatot bármelyik szolgáltatóval, hogy fizethetünk-e ezzel a módszerrel.

Ha megnézzük már a kereskedelemben számos helyen elfogadott ez a fizetőeszköz. Az igénylése egyszerű, nem jár költségekkel. Alapvetően erre a plasztik kártyára bizonyos rendszerességgel a munkáltató egyfajta béren kívüli juttatást utal. Három alszámlával rendelkezik, szállás, vendéglátás és szabadidő. Rendkívüli az, hogy idén, azaz 2021. december 31.-ig a zsebek között szabad átjárás lehetséges egy jogszabálymódosításnak köszönhetően ezzel is elősegítve a turizmust.

Hogy pontosan melyik alszámláról milyen szolgáltatásokért fizethetünk az a következőképpen néz ki. A szálláshely alszámláról fizethetünk olyan vendéglátó egységek felé, akik rendelkeznek szálláshely nyújtásával is tehát a fő tevékenységük közé tartozik a szállások kínálása. Teljesen mindegy, hogy falusi turizmusról vagy kisebb nagyobb apartmanról esetleg szállodáról beszélünk. Vásárolható továbbá belföldi utazási csomag, gyógyfürdő szolgáltatás és strandbelépő.

A vendéglátás zsebből történő fizetés kifejezetten a melegkonyhás vendéglátóhelyeken lehetséges. Például egy éttermi ebéd vagy vacsora, munkahelyi étkezés kifizetésére használható, továbbá fizethető vele még akár egy belföldi nyaralás szállásköltsége is.

A szabadidő alszámlával történő fizetés esetén olyan szolgáltatások ellenértékét egyenlíthetjük ki, amely például egy nyaralás vagy akar csak a hétköznapok szabadidejének tartalmas, egészséges eltöltéséhez szükséges. Vásárolható belőle fürdő- és strand belépő, színházjegy, múzeum-, koncert-, fesztivál vagy éppen állatkerti és kalandpark belépő. Továbbá uszoda- és fitnesz bérlet, horgászjegy, kölcsönözhető vele sporteszköz, de fizethető vele egy sporttanfolyam vagy akár egy balatoni hajós kirándulás is. A felsorolt szolgáltatások mellett szálláshelyeken és gyógyfürdőkben is használható így erről is kifizethető egy kellemes hosszú hétvége szinte mindegy egyes kellékével együtt. 

Az egyes alszámlákra utalható éves maximális keretösszeg a következőképpen néz ki. Szálláshely 400.000ft, vendéglátás 265.000ft, szabadidő 135.000ft. Az egyenleg lekérdezésének módjai pénzintézetenként majdnem egyformának mondható. Nézzük meg hogy hogyan működik az OTP, MKB és K&H bank esetében. 

Mint minden alapesetben úgy az OTP szépkártya portálján a leggyorsabb az egyenleg lekérdezése az otpportálok weboldalon. A lekérdezéshez szükség van a kártyaszám utolsó 8 számjegyére, valamint a telekódra. Ez első alkalommal a kártyaszám utolsó 3 számjegyét jelenti. A másik lehetőség az, ha regisztrálva vagyunk szép kártyánkkal és rendelkezünk saját fiókkal, ahol más lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak. A mobilapplikáció letöltésével és telepítésével egyszerűbb és mindig kéznél van minden egyes számlával, forgalommal fizetési hellyel kapcsolatos adat. Természetesen telefonon is lekérdezhetjük az egyenleget, valamint POS terminálon keresztüli fizetés esetén a bizonylaton szerepel a fennmaradó összeg a vásárlás után. 

Az MKB szépkártyához tartozó egyenleget háromféleképpen tudjuk lekérdezni. Lehet telefonon, online a mkbszépkártya oldalon, valamint az applikáción keresztül. A plasztikkártyára érkező jóváírásokról és vásárlásokról e-mail-ben értesítést is kérhetünk. 

A K&H szépkártyával kapcsolatos weboldalról a K&H szépkártyával rendelkezők tudják lekérdezni aktuális kártyaegyenlegüket. A kártyaszám és a jelszó megadása után tekinthetjük meg az egyenleget. Amennyiben ilyen módon nincs lehetőségünk úgy egyszerűen csak a K&H TeleCenter vonalát tárcsázzuk. Ezt megtehetjük a 06/1/20/30/70 335 3355-ös telefonszámokon kényelmesen.

Mindent összefoglalva elmondható, hogy a szépkártya igénylése, kezelése, és egyenleg lekérdezése egyszerű. Semmilyen költséggel nem jár az igénylése, valamint a használata sem. Habár készpénzt sajnos nem tudunk róla felvenni viszont, ha azt nézzük ténylegesen pénzt spórolunk meg a használatával. Tehát ha tisztában vagyunk az egyenleggel szinte bármire elkölthetjük annak érdekében, hogy kikapcsolódjunk.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Adómentes juttatásként is adható belépő a dolgozóknak az atlétikai vb-re

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges. Teljes cikk

Így csökkenthetők a munkába járás költségei

A kilométer költségtérítés mértéke még év elején a duplájára nőtt, így a munkáltatók idén 30 Ft/km térítést adhatnak az érintetteknek... Teljes cikk

Dohánygyári örömök: Több mint 200 millió forint jutalmat osztott szét a Continental

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10... Teljes cikk