Megjelent: 6 éve

Az elvárás: kreativitás - ez biztos?

A kreatív koponyákkal egyáltalán nem könnyű együtt dolgozni. Rugalmas vezetői hozzáállásra, a szokásostól eltérő teljesítményellenőrzés és motiváció szükséges ahhoz, hogy a cég kiaknázhassa a bennük rejlő lehetőségeket– állítja Tallér József, kreativitáskutató.

Az álláshirdetésekben az elvárt kompetenciák között ma már majd minden munkakör esetén szerepel a kreativitás. A kreatív embereknek azonban van néhány tulajdonságuk, ami nem feltétlen könnyíti a velük való közös munkát – figyelmeztet a szakember. A kreatív kolléga szétszórt. Folyton elkalandozik. Gyakran elkésik. Sok mindent elfelejt. A legegyszerűbb dolgokat is elrontja. A HR-esek ezért sokszor már jelentkezéskor kiszűrik az ilyen „szétcsúszott” alakokat.

Pedig amikor a link kolléga olyan feladatot kap, ami igazán érdekli, egyáltalán nem feledékeny. Nem kalandozik semerre, folyamatosan a megoldásra váró problémára koncentrál. Hajnaltól késő estig dolgozik. És akárhányszor elrontja, bármennyit is hibázik a megoldáshoz vezető úton, nem adja fel mindaddig, amíg el nem éri a kívánt eredményt. Nehéz ember, persze, eközben is.


Kit válasszunk: a szétszórt zsenit vagy fegyelmezett végrehajtót?Ki kell-e szűrnie a HR-esnek a szétszórt jelentkezőket? Ki – de nem azért, hogy el se fogadja a jelentkezésüket. Inkább azért, hogy tisztában legyen vele: a jelentkező intenzív kreatív személyiségjegyekkel rendelkezik.

Az igazán kreatív emberek képtelenek olyan fegyelmezett katonák lenni, ahogyan azt gyakran elvárják azoknál a multinacionális cégeknél, ahová keresik őket. Olyan munkakörökben viszont, ahol fontos, hogy az illető összetett problémákra is képes legyen eredeti és hatékony megoldásokat találni, ott tényleg alkotó emberekre van szükség. Őket pedig vezetőként is másképp kell kezelni, mint azokat, akik inkább a végrehajtásban erősek.


Honnan ismerszik meg a kreatív kolléga? • Sok ötletük van, gazdag a fantáziájuk – és nagyon el tudnak köteleződni az őket érdeklő tevékenységekhez.
 • Lázadó természetűek, elutasítják a konvenciókat, a szabályokat – így rendkívül eredetiek.
 • Kitartóak, célorientáltak, erős a teljesítményszükségletük – azaz motiváltak.
 • Erős az odafigyelés és az elismerés iráni igényük valamint a befolyásolási szükségletük – tehát ambiciózusak.
 • Képesek többféle megoldási ötlettel előállni, többféle szempontból megvizsgálni bármit – vagyis rugalmasak
 • Tapintatlanok – vagyis erős a hajlamuk a kritikus gondolkodásra.


  Mókuskerék helyett motiváló munkahely  A magyar munkavállalók 20 százaléka évente csak egyszer, vagy még ritkábban foglalkozik valódi kihívást jelentő, izgalmas, érdekes – azaz kreativitást igénylő - feladatokkal. A „Legjobb Munkahely” címet elért cégeknél a foglalkoztatottak 42 százaléka kap hetente új feladatokat, és ők ezt a lehetőséget jelölték meg munkahelyük egyik legfontosabb megtartó erejeként.

  Ezért fontos, hogy olyan kreatív munkahelyi környezetet teremtsünk, amelyben az ötletgazdag személyiségek kibontakozhatnak. Ez rugalmas vezetői hozzáállást igényel. A szokványostól eltérő teljesítményellenőrzés és motiváció szükséges, másfajta megbeszéléseket, csapatépítési programokat kell szerveznünk.

  A kreativitás nem csak adottság kérdése, hanem fejleszthető, előmozdítható. Ma már több kreativitásfejlesztő tréning is létezik a piacon. Ezeken a workshopokon a munkavállalók kiszabadulhatnak a hétköznapok adta keretekből, szokatlan feladatokkal, problémákkal találják szembe magukat, melyek megoldásához jobb agyféltekéjüket kell bevetniük.


  Mennyire vagy kreatív?  - Sorolj fel minél több sárga színű dolgot!
  - Mi lenne, ha
 • a Nap keringene a Föld körül?
 • a férfiak is szülnének gyermekeket?
 • értenénk az állatok nyelvén?
  - Találj ki minél több logikus következményt ezekhez a képtelen feltételezésekhez!
  - Mi ez? Mit ábrázolnak a rajzok?

  A pszichológia klasszikus kreativitástesztjei a fentiekhez hasonló feladatokat tartalmaznak.
  E feladatoknak nincs egyetlen helyes megoldásuk. A kérdésekre számtalan válasz adható - és ezek egyike sem hibás. Emiatt kreativitásod fejlettsége sem csupán abból mérhető le, hogy milyen megoldásokat adsz a feladatokra, hanem abból is, hogy törekedtél-e minél eredetibb megoldásokra, illetve hogy sokféle ötleted támadt-e egy-egy feladat kapcsán.

  Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor megvan a hajlamod a kreatív gondolkodásra - ám ezt célszerű folyamatosan fejleszteni.
  Mivel alapvetően gyakorlati képességről van szó, a kreativitás fejlesztésének módszere csakis a gyakoroltatás lehet. Azaz minél több agyalás megoldatlan problémákon – olyan kérdéseken, melyek fantáziát, ötletességet igényelnek, legyenek bármilyen légből kapottak, nyakatekertek vagy elrugaszkodottak.

  Tallér József – kreativitáskutató, tréner, a BrainTrain workshop kifejlesztője, Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Etikai ajánlás a munkaalkalmassági tesztekhez

  A pandémia hatására a jelenlétre épülő kiválasztási formák a magyar kommunikációs szakmában is átalakultak, a személyes interjúztatás helyett... Teljes cikk

  Hogyan változott a nemek közötti egyenlőség a technológiai területen dolgozó nők szerint?

  A technológiai területen dolgozó nők 70%-a szerint kiválasztásuk a készségeik, nem a nemük alapján történt. Teljes cikk

  Készségeket fejleszt és portfoliót épít az egyetem

  Míg régen az egyetemek jelentették a tudás egyetlen forrását, ez ma már nincs így - az információ napjainkban könnyedén hozzáférhető. Éppen... Teljes cikk