Megjelent: 13 éve

Az integrált szakképző központoké a jövő

A szakközépiskolák úgynevezett Térségi Integrált Szakképző Központokba csoportosulnak jövő szeptembertől, így a fővárosi diákok a következő tanévet egy teljesen új szakképzési struktúrában kezdhetik meg. Budapest vezetése szerint az új rendszer sokkal átláthatóbb és egységesebb lesz az eddiginél, nem lesz szükség további iskolabezárásokra.

A tervek szerint összesen 13 szakképző központ kezdi meg a működését jövő szeptembertől, ebből kettő - egy Belvárosi és egy Észak-Pesti - új épületben, amelyek uniós forrásból valósulnak meg - mondta Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának elnöke a Figyelőnetnek.
Az integrált központok létrehozásának egyrészt demográfiai okai vannak, vagyis a gyerekek egyre kisebb létszáma indokolja, másrészt a diákok érdeklődése is meglehetősen csökkent a korábbi évekhez képest.

"Eddig a szakközépiskoláknak azért is volt céljuk érettségi után ott tartani szakképzésen (plusz két év) a diákokat, mert szakképzési hozzájárulást kaptak az intézmények az államtól" - mondta John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, majd hozzátette "Az új rendszerben ezt a pénzt az önkormányzatok kapják majd és azok forgatják vissza az intézményeknek."
Az új szakképző központok abban az esetben lesznek jogosultak a támogatásra, amennyiben legalább 1500 diákjuk lesz, jelenleg 90-en helyen megközelítőleg 14 ezer diák tanul szakképzésben.

Az új központokban a tervek szerint szétválasztják az alapozó (pályaorientációs, szakmacsoportos alapozási) és a szakképző szakaszt. Az alapozó szakaszban tanulnak majd a kilenctől tizenkettedik osztályos tanulók, majd ezt követően részt vehetnek az egy vagy két éves szakképző szakaszban. Ehhez a modellhez csatlakozhatnak nem önkormányzati fenntartású-, esetleg felsőoktatási intézmények, valamint vállalkozások is.
Lesznek olyan TISZK-ek, amelyben csak alapozó képzés és lesznek olyanok, amelyekben szakképzés is folyik. A változás csak a szakképzést 2008-ban megkezdőkre vonatkozik. Akik tanulmányaikat már megkezdték, ők a mostani rendszerben is fejezhetik be.

A TISZK-ekbe integrált intézmények önállósága nem szűnik meg, az iskolákat nem kell bezárni, összevonni, az infrastruktúra viszont lényegesen hatékonyabb az új rendszerben - mondta John Emese. A frakcióvezető kitért arra, hogy a pedagógiai programokat is össze kell hangolniuk a intézményeknek a beszámíthatóság érdekében.

Vastag Györgyi a FigyelőNetnek elmondta: biztos abban, hogy egy rövid, átmeneti idő elteltével letisztul a kép, és sokkal egyértelműbb lesz a diákok továbblépési lehetősége, mint eddig volt.

FigyelőNet/edupress.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy hét alatt 37 ezren jelentkeztek elhelyezkedést segítő informatikai tanfolyamra

Egy hét alatt közel 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő informatikai alapozó online tanfolyamra - közölte Schanda Tamás, az Innovációs... Teljes cikk

Mi lesz a támogatott vállalati képzésekkel?

Sokáig váratott magára a vállalati képzések Európai Uniós támogatása. Abban sokak véleménye egyezik, hogy a vállalatokon belüli képzések... Teljes cikk

Júliustól ingyenes a nyelvvizsga és a KRESZ-tanfolyam a kisgyermekes anyáknak

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj... Teljes cikk