Megjelent: 13 éve

Az integrált szakképző központoké a jövő

A szakközépiskolák úgynevezett Térségi Integrált Szakképző Központokba csoportosulnak jövő szeptembertől, így a fővárosi diákok a következő tanévet egy teljesen új szakképzési struktúrában kezdhetik meg. Budapest vezetése szerint az új rendszer sokkal átláthatóbb és egységesebb lesz az eddiginél, nem lesz szükség további iskolabezárásokra.

A tervek szerint összesen 13 szakképző központ kezdi meg a működését jövő szeptembertől, ebből kettő - egy Belvárosi és egy Észak-Pesti - új épületben, amelyek uniós forrásból valósulnak meg - mondta Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának elnöke a Figyelőnetnek.
Az integrált központok létrehozásának egyrészt demográfiai okai vannak, vagyis a gyerekek egyre kisebb létszáma indokolja, másrészt a diákok érdeklődése is meglehetősen csökkent a korábbi évekhez képest.

"Eddig a szakközépiskoláknak azért is volt céljuk érettségi után ott tartani szakképzésen (plusz két év) a diákokat, mert szakképzési hozzájárulást kaptak az intézmények az államtól" - mondta John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, majd hozzátette "Az új rendszerben ezt a pénzt az önkormányzatok kapják majd és azok forgatják vissza az intézményeknek."
Az új szakképző központok abban az esetben lesznek jogosultak a támogatásra, amennyiben legalább 1500 diákjuk lesz, jelenleg 90-en helyen megközelítőleg 14 ezer diák tanul szakképzésben.

Az új központokban a tervek szerint szétválasztják az alapozó (pályaorientációs, szakmacsoportos alapozási) és a szakképző szakaszt. Az alapozó szakaszban tanulnak majd a kilenctől tizenkettedik osztályos tanulók, majd ezt követően részt vehetnek az egy vagy két éves szakképző szakaszban. Ehhez a modellhez csatlakozhatnak nem önkormányzati fenntartású-, esetleg felsőoktatási intézmények, valamint vállalkozások is.
Lesznek olyan TISZK-ek, amelyben csak alapozó képzés és lesznek olyanok, amelyekben szakképzés is folyik. A változás csak a szakképzést 2008-ban megkezdőkre vonatkozik. Akik tanulmányaikat már megkezdték, ők a mostani rendszerben is fejezhetik be.

A TISZK-ekbe integrált intézmények önállósága nem szűnik meg, az iskolákat nem kell bezárni, összevonni, az infrastruktúra viszont lényegesen hatékonyabb az új rendszerben - mondta John Emese. A frakcióvezető kitért arra, hogy a pedagógiai programokat is össze kell hangolniuk a intézményeknek a beszámíthatóság érdekében.

Vastag Györgyi a FigyelőNetnek elmondta: biztos abban, hogy egy rövid, átmeneti idő elteltével letisztul a kép, és sokkal egyértelműbb lesz a diákok továbblépési lehetősége, mint eddig volt.

FigyelőNet/edupress.hu

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy a baj, tényleg elfogynak a tanárok

Az elmúlt húsz évben soha nem volt olyan alacsony a főállásban foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a 2019-2020-as tanévben. Teljes cikk

Honvédkadétok képzése kezdődik jövőre Zalaegerszegen

A következő tanévtől honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen. A leendő diákok a gépjármű-mechatronikai technikusképzés keretében... Teljes cikk

Havi 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak a pedagógushallgatók

Idén már a tanító alapképzési szakon tanulók is pályázhatnak a Klebelsberg Ösztöndíj Programba - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és... Teljes cikk