Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 4 éve

Az Ön cégénél van gasztro-koncepció? Mutatunk olyat, ahol van

A gasztro-koncepció a vállalati kultúra része

A Prezi ételprogramjának az ötlete az alapítóktól jött, a Google-modell alapján dolgozták ki. A cég alapelve az, hogy legyen egy olyan vonzó munkahely, ahova szívesen járnak a munkatársak. Magyarországon kevés a jó fejlesztő az informatikai szakmában, így a Prezinek az a célja, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat a cégnél. A cég szolgáltatását fel lehet fogni egyfajta cafeteria részeként, és ezen túl a vállalati kultúrának is a része.

A Hankook hagyományosan nagy figyelmet fordít a dolgozók étkeztetésére. A jelenleg a világon működő hét üzemükben mindenütt van ebédlő, a műszaknak megfelelő étkeztetéssel.
Mivel folyamatos munkarendben dolgoznak, mindenki a műszakja szerint kap napi egyszeri meleg ételt. Ez a cafeterián felüli, ingyenes juttatás.

Az étkezés helye szociális térként funkcionál

Közel négy éve a Prezi cégvezetői feladtak egy álláshirdetést, miszerint food managert keresnek. Ezt egy chilei munkavállaló nyerte el. Fél évvel később megkeresték Sárdi Dánielt – akire már az első körben is felfigyeltek –, mert sok volt a munka, és kellett még a jó munkaerő. A szakember addig egy lakáséttermet vezetett, így volt már némi tapasztalata, s ezen túl a gondolkodásmódja is megtetszett a cég vezetőinek. Innen már egyenes út vezetett odáig, hogy mára az övé lett a food manager pozíció.
A Prezi saját fűszerkertje

A munkatársak reggeltől estig dolgoznak, így nagyon fontos, hogy tudjanak töltekezni közben. Nemcsak kalóriával tudják ezt megtenni, hanem beszélgetéssel, egy kis pihenéssel munka közben. Mindenképpen egy szociális térként is funkcionál, amely összehozza a munkatársakat. Minden nap egy különlegességgel szolgál Sárdi Dani és csapata, amely még vonzóbbá teszi a közösségi teret. A minőségre is nagyon figyelnek, sok egészséges ételt is beraknak a kínálatba.

Egész napos, egészséges étkeztetés

Egész napos, huszonnégy órás kínálattal várja a csapat a munkatársakat. A reggeli hideg, meleg ételekből áll a legjobb pékárukkal, svédasztalos formában kínálják az ételeket. Délelőtt szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel kínálják őket. Az ebéd levesből, húsos főételből, köretből, több féle salátából áll. Délután édesség vagy gyümölcssaláta várja az éhes munkatársakat. Az állandó kínálatba még beletartozik az aszalt gyümölcs, snack, müzli, szendvics, joghurt.
A Prezi konyhája

Érdemes és fontos egy cégnek ételprogrammal, gasztro-koncepcióval foglalkozni, hiszen ezáltal hozzájárulunk az egészség megőrzéséhez – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. A rendszeres étkezés biztosítása azért is fontos, mert tapasztalataink szerint a munkavállalók, különösen a fiatalok, nem fordítanak erre kellő figyelmet. Van a cégnek gasztro-koncepciója, két jelentős szolgáltatóval is napi szinten kapcsolatban állnak. Egyik szolgáltatónkkal biztosítják a délelőttös műszakban dolgozó munkatársainknak a szendvicset (tízórai). Ezek a szendvicsek több (18 féle) ízben készülnek, így biztosítható a napi változatosság. Másik szolgáltatónkkal a napi egyszeri meleg étkeztetést biztosítjuk a hankookos dolgozóknak minden műszakban, hat hetes menü forgóban. Minden étkezéskor (reggeli, ebéd, vacsora, éjszakai vacsora) négy féle menüt kínálunk, kivéve a vacsorát, amikor három menüből lehet választani. Ezek a menük legalább olyan jó minőségűek, mint amit otthon is fogyasztunk. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy rendelkezésre álljon idény jellegű gyümölcs is, így például nyáron dinnyét szolgálnak fel, télen almát, banánt, mandarint. A nyári meleg idején a vízellátáson túl védőitalokat biztosítunk a délutáni műszakos kollégáinknak, hogy ezzel is elviselhetőbbé tegyük a hőséget. A menü különlegessége, hogy ebédnél koreai menü is választható.
Kávézni, teázni bármikor lehet a Prezinél

Sárdi Dani szerint az ételprogram legnagyobb előnye, hogy az alkalmazottaknak nem kell kitalálni, hol, mit egyenek, ez adott számukra. Sok munkahelyen egyáltalán nincs lehetőség az étkezésre, legfeljebb a környék gyorséttermei kínálnak számukra ételt, ami a legtöbbször, valljuk meg, rendkívül egészségtelen kínálatot mutat. Nagyon szeretik a Prezi alkalmazottai a konyhát, erre ügyel is Sárdi Dani és csapata. A kínálat elemeit folyton változtatják, hogy ne unják meg. Speciális, egyedi termékeket is beépítenek. Tejből például van laktózmentes, bio változat is.

A Hankooknál a dolgozók nagy része fizikai munkát végez, ezért ehhez jelentős energiabevitel szükséges. Ebből kifolyólag úgy alakították ki a napi menüket, hogy ennek az igénynek is megfeleljen. Így főleg tartalmas, húsosabb ételek kerülnek a tálaló pultokba.

Mit csinál egy food manager?

A food manager feladata elsősorban az, hogy az egész programot meg kell szervezni rövid és hosszú távon is – tette hozzá a Prezi szakembere. Ezen kívül két csapatot fog össze, az egyik egy két személyes, a másik egy három személyes kis team, utóbbi az étteremben dolgozik, melyet egy másik cégtől bérel az informatikai cég.
A Prezi étterme ebédidőn kívül

A vezetők szabad kezet adnak Sárdiéknak, bizonyos alapelveket és költségtervet kell betartani, de ezen túl a saját ötleteik alapján dolgoznak. A food manager mindig hangoztatja, hogy az alkalmazottak szóljanak, ha sajátos igényeik vannak, mert így tudják beépíteni a programjukba, és mégiscsak a ő jólétük a legfontosabb. Amikor a céghez például egyiptomi és török munkatársak jöttek, figyelni kellett, hogy másféle húst is kínáljanak, illetve jelezni kellett a termékeken, hogy pontosan mit tartalmaznak.

A menedzser még a praktikus, mindennapi feladatokat is ellátja. Ha kell, anyagbeszerzéssel, a beszállítással foglalkozik. Kimegy a piacra, a boltba alapanyagokért. Mindig tematikus dolgokat kell kitalálni, hogy színesebbé tegye a programot. Nemrégiben például szomáliai, afgán, eritreai, szír ételeket kínáltak. Hívtak már vendégszakácsokat is a céghez, rendeztek főzőtanfolyamot, ami nagyon népszerű volt.

Roy Katalin szerint a food manager feladata igen összetett, hiszen az áru beérkezésétől az étel asztalra kerüléséig minden feladatot kézben kell tartania. Mivel a Hankooknál külső cég végzi ezt a feladatot, így még nagyobb a felelőssége, de a Hankook részéről természetesen folyamatos a felügyelet. Az étkezéssel kapcsolatos feladatok szoros együttműködést követelnek meg. Így például folyamatos visszacsatolásra van szükség az ételek minőségével, a menü választék bővítésével, büfé választékkal és a folyamatos fejlesztésekkel kapcsolatban. Ezeket a szerződéskor lefektetett elvekkel összhangban működtetik.

A kiegyensúlyozott étrend a munkavállalók egészségi állapotát erősíti, így kevesebb munkavállaló betegszik meg – tette hozzá a Hankook Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. Egészségügyi szempontból koncentráló képességük fenntartásához is
hozzájárul, de az eltérő szociális háttér kiegyenlítéséhez is jó alapot ad. A konyha területéről havonta készítenek felmérést a Hankook szakképzett munkavállalói, így naprakész képet kapunk a higiéniai állapotokról, munkavédelmi szabályok betartásáról. Megbizonyosodva arról, hogy jó minőségű alapanyagokból a modern konyhatechnológia folyamatokon keresztül ízletes étel kerül az asztalra. Az étkezésnek a munkatársak kapcsolataira is hatása van, hiszen nemcsak a munkaterületen szövődnek barátságok, hanem az étkezések során is alakulnak ki beszélgetések és ebből jó kapcsolatok. Ezért fontos az étterem kialakítása is, hiszen egyfajta társasági térként is szolgál.

Egyre több cég használ gasztro-koncepciót

San Franciscoban a Facebooknál, a Dropboxnál találkozhatunk hasonló programmal. Magyarországon a startup cégekre jellemző ez a hozzáállás az alkalmazottakhoz, ami kifejezetten a vállalati kultúra részévé vált. Nem jár jelentős költséggel, mégis a munkatársak úgy érzik, hogy figyelnek rájuk. Ezen kívül nagy előnye, hogy összehozza, integrálja őket, ami a munkában is megmutatkozik. Valószínűleg nem kell sokat várnunk, hogy több cégnél is elterjedjen országunkban hasonló ételprogram.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tényleg munkaerőhiány van? Vagy elavultak a megoldásaink?

Alapvető változások tapasztalhatók a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói... Teljes cikk

Ezek a kifogások a munka és a felelősség hárításakor

Változatos kifogások születnek a munka és a felelősség hárítására. A rút kifogások mint Jancsira és Juliskára leselkedő vasorrú bába ugranak... Teljes cikk

Mérhető a pedagógiai munka változása

Az intézményválasztás az egyik legnagyobb dilemmája a gyereknevelésnek. Mikor-hova írassuk be a gyerekünket, ahol jó helyen lesz, és ami... Teljes cikk