Megjelent: 11 éve

Beilleszkedési tippek új munkahelyen

A sikeres beilleszkedés mind a munkaadó, mind a munkavállaló érdeke: a cég pénzt, időt és energiát fektetett a legalkalmasabb munkatárs felkutatásába. A jelölt pedig átvergődte magát több interjúkörön, nyilván nem azért, hogy még a próbaidő előtt távoznia kelljen a cégtől.

A tapasztalatok szerint az első néhány hét viselkedése meghatározza céges karrierünket. Érdemes tisztázni néhány alapelvet és betartani néhány alapszabályt. "A munkahely célja a hatékony munkavégzés, a közösen kitűzött célok megvalósítása. Nem azért jöttünk, hogy itt szerezzünk szerelmeket, bizalmasokat, barátokat. A cél, hogy korrekt, kollegiális viszony jöjjön létre - azokkal is, akikkel a magánszféránkban nem okvetlenül terveznénk közös programokat"- mondja Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó.

A munkahelyen az első időszakban a "csendes szemlélődő" szerepe ajánlott. "Figyeljünk, hagyjuk, hogy bontakozzanak ki és mutatkozzanak meg a körülöttünk élők karakterei. Tanulságos tapasztalatokban lesz részünk és megtudhatjuk, kihez mi a kulcs, miként találhatjuk meg vele a közös hangot."


Alkalmazkodnunk kell a szokásokhozEgy újoncnak maximális rugalmasságot kell mutatnia. A csapatépítő tréningeket is rendszeresen tartó munkapszichológusnak, Szirmay Ágnesnek több munkahelyi csapat is panaszkodott alkalmazkodni képtelen kollégákra a közelmúltban. Egy nagyobb cég munkahelyi csapatánál az új kolléganő tette próbára a többiek idegeit. "Rendszeresen köszönés nélkül érkezett és távozott. Emellett a feladatok, a céges szokások sem túlzottan érdekelték, miközben negatív hozzáállásával sajnálatosan a csapatszellemet is bomlasztotta. A hölgy hamarosan önként távozott a cégtől."

Egy másik esetben a nemrég érkezett, diplomás szakember viselkedését kifogásolták a kollégák. Állításuk szerint a férfi félvállról vette a feladatait. "Látványosan nem érdekelte a munka, folyton felállt az asztaltól, minden folyamatot kritizált, miközben állandóan a kollégáinak kellett kijavítania a félresikerült feladatokat. A pohár akkor telt be, amikor ráadásként rosszindulatú pletykákat kezdett terjeszteni néhány kollégáról. Végül ő is távozott a cégtől" - említi az elrettentő példákat a szakember.


Parfümfelhő és izzadságszag: mindkettő károsBármilyen meglepő, a számos karriercikk és témába vágó jó tanács ellenére sokaknál a higiéniai követelmények be nem tartása, a jól ápoltság hiánya is feszültségeket generálhat. A mindent átható parfümfelhő sem tanácsos új dolgozóként, akárcsak az ellenkező véglet, az ápolatlanság. "Egy egyterű irodába, építészek közé érkezett új kolléganő. Sajnos olyan intenzív izzadtságszagot árasztott, hogy az egész iroda szenvedett tőle. "


Legyünk tekintettel a kollégák érzékenységérePersze korántsem mindig az új munkatárs "készülékében" kell keresni a hibát. Ideális esetben mindkét fél törekszik a korrekt magatartásra, de még így is bőven van hibalehetőség, ha nem elég körültekintő az új kolléga. Bármilyen otthonosan is kezdi például érezni magát új munkahelyén - ha csak nem bevett gyakorlat a cégnél - ne pakolja rögtön tele az íróasztalát személyes tárgyakkal, családi fotókkal. Nem tudhatjuk ugyanis, ki dolgozik a szomszédos asztalnál. "Egy pillanat alatt rendkívül kellemetlenné válhat a helyzet, ha a többgyermekes, a gyermekek képét állandóan az íróasztalon tartó, velük rendszeresen előhozakodó új munkatárs rendszeresen olyan kolléganőjének dicsekszik, aki 10 éve jár meddőségi kezelésekre, eredménytelenül. Hasonló a helyzet, ha az évek óta boldog párkapcsolatban élő új kolléga minden alkalmat megragad ennek hangsúlyozására olyan munkakörnyezetben, ahol a kollégák zöme jelenleg egyedülálló vagy válófélben van"- sorolja a buktatókat Pálfay Erzsébet.


Ne nyissuk ki magánéletünket az irodábanA kommunikációnak emellett több buktatója is lehet: a mindig csendes, visszahúzódó új munkatárs félszegnek, kevéssé életrevalónak tűnhet - viszont könnyen bajba kerülhetnek azok is, akik minden kártyájukat kiterítik, nagyhangúak és parttalanul ontják magukról a legbizalmasabb természetű információkat. Ezért bármennyire is érdeklődnek életünk részletei felől újdonsült kollégáink, legyünk együttműködők, barátságosak, de ne adjuk ki magunkat meggondolatlanul. Ráadásul nem kizárt, hogy csak egy vagy néhány taktikázó kolléga öncélú "adatgyűjtési akciójáról" van szó. Éljünk a gyanúperrel akkor is, ha önként jelentkező mentor túlságosan bizalmaskodik, indokolatlanul segítőkésznek tűnik. Lehet, hogy csupán egy magányos ember elkeseredett barátkozási kísérletéről vagy az irodai "pletykafészek" információgyűjtő hadjáratáról van szó. (Természetesen más a helyzet, ha a cég által hivatalosan kijelölt, beilleszkedést segítő mentorral kell együttműködni.)


Óvatosan a kollégák bírálatávalÚjként az is előfordulhat, hogy provokatív eszközökkel próbálnak állásfoglalásra késztetni egy-két kollégával kapcsolatban. A kezdeti időszakban ezért inkább tartsuk magunkban a véleményt, inkább kitérő válaszokkal és mosollyal reagáljunk.

Fontos tere az irodai közösségi életnek a kijelölt dohányzóhely. Tanácsos ezt akkor is látogatni, ha éppen nem dohányzunk, csak levegőzni mennénk. Ugyancsak kiemelt hely az étkező, így a kollégákkal való együtt ebédelés segítheti integrálódásunkat. Ráadásul olyan információk birtokába juthatunk, amihez az íróasztalnál ülve valószínűleg nem.


Tíz dolog, ami ellenszenvessé tehet a munkahelyen • Távozás és érkezés köszönés nélkül
 • Tudálékosság - újító elképzelések emlegetése az előző munkahelyről
 • Monológok a saját igényekről
 • Többször ugyanannak a problémának, munkafolyamatnak a megkérdezése
 • Néhány perces késés, hosszú ebédszünet, percre pontos távozás
 • Hosszúra nyúló privát telefonok - főleg egyterű irodában
 • Engedély nélküli irodahasználat - privát célú fax, nyomtatás, fénymásolás, telefonálás
 • Már a második munkanapon a szabadság tervezése
 • Parfümfelhő vagy izzadtságszag
 • Viccelődés a munkahelyről és a munkáról
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Szabadságvesztéssel is büntethető, aki bántalmazza vagy fenyegeti az útellenőröket

  Március elsejétől a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és... Teljes cikk

  Szervizes jelentése

  A szervizes feladata különböző gépek, eszközök (területtől függ) javítása, karbantartása. Teljes cikk

  Az iskolaőrök a távoktatás ideje alatt is dolgoznak

  Az iskolaőrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon... Teljes cikk