Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hete

Űrlények a konyhában - mentorok bevetésen

Bemenni egy gyárba, vagy egy irodaházba, ahol sosem jártunk még, belecsöppenni szokásokba, folyamatokba, szervezeti kultúrákba, csapatba, közösségbe. Nos, ez a helyzet kissé ahhoz hasonlít, amikor egy űrlakó először jár földi konyhában.

Hogy miért kerülnek űrlények a konyhába?

Több hatás vitt minket abba az irányba, hogy érkező új kollégáink jó eséllyel érkeznek akár szektoron kívülről, akár releváns tapasztalat nélkül. Hogy melyek lehetnek ezek?

• Attitűdöt keresünk és belépés után tanítjuk meg a szükséges szakmai ismereteket, mert a lojalitás, a megfelelő hozzáállás fontosabb a szervezet eredményességéhez.

• Egy másik létező ok, hogy egyes területeken a munkaerőhiány okán nem bővelkedünk megfelelő gyakorlatú lehetséges munkatársakban.

• Az is lehetséges, hogy merőben új tevékenységet végez a cégünk, éppen ezért nincs olyan "kész szakember", akinek megfelelő tudása/tapasztalata lehetne ebben.

• És végül az is elképzelhető, hogy hátrány számunkra a gyakorlat, mert olyan dolgok járnak vele (megszokások, berögződések, téves meggyőződések), amelyekre nem tartunk igényt.

A helyzet tehát adott. És abban is biztosak lehetünk, hogy az űrlények, akik most még kissé tanácstalanul nézelődnek a konyhában, nagyon fontosak és értékesek a szervezet számára. Bár lehet, hogy elsőre nem tudják, hogy a szülinapi torta nem a grillsütőn készül, vagy hogy nem tesszük a kuktát a mikróba és a sütőben nem tudunk hűteni... De szeretnék mindezt megtanulni.

Értékes UFO-k & Értékes idegenvezetők

Nagyszerűek lesznek és előnyeik is származnak majd abból, hogy képesek "külső szemmel" nézni. De ehhez támogatást kell adnunk. Ezért is lett 2017 a mentorprogramok tömeges indításának éve.

Nem mindegy tehát, hogy az űrlény egyedül csöppen a konyhába, vagy van vele egy idegenvezető, aki profi, aki motiváló és kedves támogatást ad, aki ideális menetrendet alakít ki, megfelelő tempót diktál és pozitív attitűddel kezeli, hogy helyenként igen messziről indulunk és nem kezdhetjük a tanulást a créme brulée készítésével, hisz legelőször a berendezést és a gépeket, eszközöket kell megismerni.


Azt már tudjuk, hogy a profi idegenvezetőre, mentorra szükségünk van. Nézzük meg azt is, hogy mi lesz a mentorunk feladata?

• Ő a cég arca, ő a cég hangja.
• Profi tudást ad át a tevékenységről, folyamatokról, felelősségi körökről és szervezetről.
• Motivál és segít a pozitív attitűdöt, innovatív szellemelt megtartani és még tovább fejleszteni.
• Segít elköteleződni és lojális csapattársá válni.

A tanítás, fejlesztés, támogatás pedig egy külön szakma. Mégis sok esetben kerültek a mentorok felkészítés és támogatás nélkül ebbe a feladatkörbe, mondván, hogy "ő már régen itt van, alkalmas lesz rá". De persze ez nem lesz elég. Fontos, hogy a program kereteit megfelelően alakítsuk ki és a résztvevő mentorokat is jól készítsük fel.

No nézzük, hogy mit NE TEGYÜNK

  • 1. Ne taszítsunk felkészítés nélkül kollégákat a mentori feladatkörbe.
  • 2. Ne felejtsük el, hogy a mentorálás időt és figyelmet kíván! A "majd megcsinálod a munkád mellett" hozzáállással frusztrált, kapkodó mentort fogunk eredményül kapni. Dedikáljunk időt a tanításra és csökkentsük a mentor leterheltségét.


  • 3. Ne hagyjuk figyelmen kívül a mentorok visszajelzéseit! Az ő tapasztalataik sok hasznos információt hoznak majd a konyhára, nem csupán a mentoráltakról, de a vezetőkről, szervezetről, belső kommunikációról egyaránt.
  • 4. Ne felejtsük el motiválni a mentorainkat, megmutatni, megünnepelni az eredményeket.

Sok sikert kívánunk a hatékony mentorprogram felépítéséhez és működtetéséhez!

Nagy Andrea
Szakmai Igazgató
Parrish & Crawler International

Follow hrportal_hu on Twitter

Új szereplők rúgták be munkaerőpiac ajtaját

Súlyos problémákkal kell szembenéznie a feldolgozóipari cégeknek. Tömegesen jelentek meg új, kvalifikálatlan munkavállalók a munkaerőpiacon, akik új problémákat hoztak magukkal: mindennapossá váltak a munkahelyi érdekkonfliktusok, a lopások, az agresszió. A helyzet felkészületlenül érte a vállalatokat, azonnali megoldásra van szükség.tovább..

További cikkek
A leggazdagabb nők ezeken az egyetemeken tanultak

A Forbes magazin listáján szereplő nők közül szemezgetett az eduline.hu, azt nézték meg melyik egyetemen és milyen szakon végeztek a leggazdagabb nők - írják. Teljes cikk

85 millió forintos bírság autóbuszos vállalkozásoknak

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangeways márkanév alatt... Teljes cikk

Rekordot döntött a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az euróövezetben

Tavaly október-decemberben már a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai... Teljes cikk

10 százalékos béremelés jön a szomszédos országban

Minden eddiginél súlyosabb a munkaerőhiány Lengyelországban, emiatt emelkedhetnek a bérek - írja a napi.hu oldal. Teljes cikk

Az IKEA alapítója a fejletlen Észak-Svédországra hagyta vagyona felét

Vagyona felének elajándékozásáról rendelkezett végakaratában Ingvar Kamprad, az IKEA cég idén januárban elhunyt alapítója. Az üzletember... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár