Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 hónapja

Űrlények a konyhában - mentorok bevetésen

Bemenni egy gyárba, vagy egy irodaházba, ahol sosem jártunk még, belecsöppenni szokásokba, folyamatokba, szervezeti kultúrákba, csapatba, közösségbe. Nos, ez a helyzet kissé ahhoz hasonlít, amikor egy űrlakó először jár földi konyhában.

Hogy miért kerülnek űrlények a konyhába?

Több hatás vitt minket abba az irányba, hogy érkező új kollégáink jó eséllyel érkeznek akár szektoron kívülről, akár releváns tapasztalat nélkül. Hogy melyek lehetnek ezek?

• Attitűdöt keresünk és belépés után tanítjuk meg a szükséges szakmai ismereteket, mert a lojalitás, a megfelelő hozzáállás fontosabb a szervezet eredményességéhez.

• Egy másik létező ok, hogy egyes területeken a munkaerőhiány okán nem bővelkedünk megfelelő gyakorlatú lehetséges munkatársakban.

• Az is lehetséges, hogy merőben új tevékenységet végez a cégünk, éppen ezért nincs olyan "kész szakember", akinek megfelelő tudása/tapasztalata lehetne ebben.

• És végül az is elképzelhető, hogy hátrány számunkra a gyakorlat, mert olyan dolgok járnak vele (megszokások, berögződések, téves meggyőződések), amelyekre nem tartunk igényt.

A helyzet tehát adott. És abban is biztosak lehetünk, hogy az űrlények, akik most még kissé tanácstalanul nézelődnek a konyhában, nagyon fontosak és értékesek a szervezet számára. Bár lehet, hogy elsőre nem tudják, hogy a szülinapi torta nem a grillsütőn készül, vagy hogy nem tesszük a kuktát a mikróba és a sütőben nem tudunk hűteni... De szeretnék mindezt megtanulni.

Értékes UFO-k & Értékes idegenvezetők

Nagyszerűek lesznek és előnyeik is származnak majd abból, hogy képesek "külső szemmel" nézni. De ehhez támogatást kell adnunk. Ezért is lett 2017 a mentorprogramok tömeges indításának éve.

Nem mindegy tehát, hogy az űrlény egyedül csöppen a konyhába, vagy van vele egy idegenvezető, aki profi, aki motiváló és kedves támogatást ad, aki ideális menetrendet alakít ki, megfelelő tempót diktál és pozitív attitűddel kezeli, hogy helyenként igen messziről indulunk és nem kezdhetjük a tanulást a créme brulée készítésével, hisz legelőször a berendezést és a gépeket, eszközöket kell megismerni.


Azt már tudjuk, hogy a profi idegenvezetőre, mentorra szükségünk van. Nézzük meg azt is, hogy mi lesz a mentorunk feladata?

• Ő a cég arca, ő a cég hangja.
• Profi tudást ad át a tevékenységről, folyamatokról, felelősségi körökről és szervezetről.
• Motivál és segít a pozitív attitűdöt, innovatív szellemelt megtartani és még tovább fejleszteni.
• Segít elköteleződni és lojális csapattársá válni.

A tanítás, fejlesztés, támogatás pedig egy külön szakma. Mégis sok esetben kerültek a mentorok felkészítés és támogatás nélkül ebbe a feladatkörbe, mondván, hogy "ő már régen itt van, alkalmas lesz rá". De persze ez nem lesz elég. Fontos, hogy a program kereteit megfelelően alakítsuk ki és a résztvevő mentorokat is jól készítsük fel.

No nézzük, hogy mit NE TEGYÜNK

  • 1. Ne taszítsunk felkészítés nélkül kollégákat a mentori feladatkörbe.
  • 2. Ne felejtsük el, hogy a mentorálás időt és figyelmet kíván! A "majd megcsinálod a munkád mellett" hozzáállással frusztrált, kapkodó mentort fogunk eredményül kapni. Dedikáljunk időt a tanításra és csökkentsük a mentor leterheltségét.


  • 3. Ne hagyjuk figyelmen kívül a mentorok visszajelzéseit! Az ő tapasztalataik sok hasznos információt hoznak majd a konyhára, nem csupán a mentoráltakról, de a vezetőkről, szervezetről, belső kommunikációról egyaránt.
  • 4. Ne felejtsük el motiválni a mentorainkat, megmutatni, megünnepelni az eredményeket.

Sok sikert kívánunk a hatékony mentorprogram felépítéséhez és működtetéséhez!

Nagy Andrea
Szakmai Igazgató
Parrish & Crawler International

Follow hrportal_hu on Twitter

Előbb futunk ki a munkaerőből, mint a munkahelyekből

Stratégiai munkaerő-tervezés nélkül nem lehet megúszni. Demográfiai okokból jön a munkaerőkrízis, ami 2030-ra szinte a világ minden nagy gazdaságát érinteni fogja, különböző mértékben. Lesz, ahol a szükséges munkaerő negyede hiányozni fog. Tehetségek hiányában pedig egyre jobban oda kell figyelni a szervezeti kultúrára, hogy a munkavállalók számára mi az, ami egy vállalatnál fontos: például a kapcsolat a kollégákkal, a vezetővel valamint a munka és magánélet egyensúlya. Minderről beszélgettünk Rainer Strackkal, a Boston Consulting Group (BCG) senior partnerével az EMEA régió People & Organization vezetőjével, annak kapcsán, hogy négy év után újra megjelent a cég Decoding Global Talent című tanulmánya, amelynek egyik fő szerzője. tovább..

További cikkek
Sztrájkok nehezítik Belgium közlekedését, de máshol sem vették fel a munkát

Sztrájkok nehezítik a helyközi tömegközlekedést, forgalomlassító demonstrációk okoznak torlódásokat, valamint kohászati üzemek, élelmiszer- és... Teljes cikk

A vállalatok megbecsülik saját dolgozóikat Palkovics László szerint

Elért a gazdaság egy plafont, így munkaerőhiány alakult ki, ezt pedig valahogyan pótolni kell az innovációs és technológiai miniszter szerint. Az... Teljes cikk

Nem fogják érezni a dolgozók a túlóratörvény változását

A Figyelő újságírója szerint nem lesz érezhető változás a túlóratörvény módosítását követően. Teljes cikk

Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozói és a nyugdíjak is emelkednek

Jelentősen emelkedik az ápolónők bére, akiknek a fizetése 2012-2019 megduplázódik, majd 2022-ig további csaknem 70 százalékkal emelkedik - mondta... Teljes cikk

Kirúgták a kukaholding vezetőit

Fél év késés után leadta 2017-es beszámolóját a a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A kukaholdingként is ismert... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár