kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Cégautó, mint juttatás? Így működik!

A cégautó az esetek jó részében nemcsak a munkáltató által biztosított munkaeszköz, hanem egyben juttatás is. A mostani chiphiány és a háború miatt egekbe szökött autó árak és a hosszú várakozási idők miatt a munkavállalók is egyre jobban értékelik ezt a juttatási formát. Hogyan működik ez a legnépszerűbb konstrukció, a tartós bérlet esetén?

Cégautó, mint juttatás? Így működik!-

Ideális megoldás a jelenlegi piaci környezetben

Az elmúlt évek autóipari és piaci változásai jelentősen megemelték a személygépjárművek árait, illetve a tartással járó költségeit. A még mindig kifejezetten magas üzemanyagárak szintén nem segítenek a helyzeten. Egy autó üzemeltetési költsége, beleértve a tankolást, több tízezer forintos tétel, amely időnként a százezres rémálomhatárt is meghaladhatja. 

A juttatásként biztosított, magáncélra is felhasználható cégautó nemhiába népszerű a munkavállalók körében. Nem csoda, hogy sok az autó flotta és a céges autók száma egyre nő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján 2016 és 2020 között 219 ezerről 266 ezerre növekedett a cégautók száma, és ez a szám azóta is emelkedik.

Ez jelentheti a különbséget

A növekvő tendenciát egyéb okok is alátámasztják. Jó munkaerőt találni nehéz, megtartani időnként pedig még nehezebb. Főleg akkor, ha az adott cég telephelye nehezebben megközelíthető. Ilyenkor egy céges autó biztosítása nagymértékben növelheti egy pozíció vonzerejét. Ha pedig végiggondoljuk, hogy az új munkaerő betanítása mennyire költséges dolog, érdemes minél több mindent megtenni a fluktuáció csökkentése érdekében.

Mindenkinek megéri

Az elmúlt egy-két év brutális inflációja a cégeket is bérfejlesztésre kényszerítette. A magas munkáltatói járulékok miatt azonban egy céges autó biztosítása is jelenthet költséghatékony megoldást az infláció lekövetésére. A cégautóra ugyanis nem kell járulékot fizetni, illetve a bérleti díj költségként elszámolható, így ami a munkavállaló oldalán egy akár százezres plusz megtakarítás, az kevesebbe fog kerülni a cégnek, mintha 100 000 Ft-tal emelné a nettó bért.

Cégautó, mint juttatás? Így működik!

Így működik a céges autó juttatás tartós bérlet esetén

Na de hogy is működik a céges autó, mint juttatás? Többféle konstrukció van, mi itt a legnépszerűbb megoldást, a tartós bérletet vagy operatív lízinget mutatjuk be.

A tartós bérlet lényege, hogy az autók a lízingbe adó cég tulajdonát képezik. A lízingbe vevő cég egy előre meghatározott bérleti díjat fizet csupán. A tartós bérlet előnyei:

 • Nem kell önrészt kifizetni, mint a hitelre vásárolt cégautó vagy egyéb lízingkonstrukciók esetén, és kamat sincsen.

 • A bérleti díj fix, így tervezhetők a költségek.

 • A gépjármű nem jelenik meg a vállalat könyveiben.

 • A bérleti díj költségként elszámolható.

 • A lízingbe adó cég általában minden adminisztratív terhet magára vállal, nekünk nem kell az adók fizetésével bajlódni.

 • Ha olyan konstrukciót választ az ügyfél, a bérleti díj magában foglalja a karbantartási költségeket is, így nekünk nem kell ezeket a feladatokkal foglalkoznunk.

 • A bérleti díj áfája részben vagy egészben visszaigényelhető.

Az áfa visszaigénylése során visszaigényelhetünk 50%-ot, ha a cégautót magáncélra is használják, ebben az esetben nem kell útnyilvántartást vezetni. Amennyiben a céges használat aránya nagyobb, mint 50%, az áfát ennek arányában is visszaigényelhetjük, ehhez viszont már szükségünk lesz útnyilvántartásra.

Cégre és személyre szabva

Az autólízing pontos feltételei nincsenek kőbe vésve. A lízingcégek érdeke, hogy megfelelően reagáljanak a cégautó-szolgáltatást igénybe vevő cégek igényeire, így a tárgyalási szakaszban minden fontos részlet átbeszélésre kerül, hogy valóban win-win üzlet születhessen.

A céges autó cégen belül is rugalmasan kezelhető. Megegyezés tárgya például, hogy a magáncélú használat során az üzemanyagot a cég vagy a munkavállaló fizeti. Az is előfordulhat, hogy egy magas beosztású munkavállaló pont nem szeretné igénybe venni ezt a lehetőséget. Vagy érdemes lehet megfontolni a kulcsos autó” opciót, amely értelmében a munkavállalók igény szerint lefoglalhatnak közösen használt autókat, esetenként a cafeteria keretből levonva a használat díját ez is nagy segítség lehet például ha valakinek elromlik a saját autója.

A tartós bérletbe adott céges autó tehát a cégek számára egy egyszerű, nagyon komfortos konstrukció, amelyet az egyéni igényeknek megfelelően lehet és érdemes kialakítani.

 

 • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk