kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Céges kerékpárflották elszámolása 2022

2022. január 1-től egyszerűbben vásárolhatnak a cégek kerékpárflottákat. Szatzger Ákos, az elektromos kerékpárokat forgalmazó Ebringa Zrt. vezérigazgatója összefoglalta, milyen formái lehetnek a vásárlásnak, melyik drágább, melyik kedvezőbb opció és milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni.

E-kerékpár kép-

Tételezzük fel – az egyszerű számítás érdekében- , hogy a céged havonta 1 millió Ft eredményt termel. A cégvezetőként pedig ezt az összeget szeretnéd kerékpár (vagy a mi esetünkben) pedelec vásárlásra fordítani. A kerékpárok vásárlását három féleképpen ejtheted meg.

    • A cégből bérként kiveszed az eredményt, és ebből magánszemélyként vásárolsz kerékpárt
    • Cégként vásárolsz kerékpárt az új jogszabályi kedvezmények igénybevételével
    • Cégként lízingelsz kerékpárt
Vegyük sorra az eshetőségeket.

1. Magánszemélyként vásárolsz kerékpárt

A HR-Portál bérkalkulátora szerint 1 millió forintos céges eredményből bruttó 885 000 Ft-os munkabért lehet adni (a maradék 115 000 Ft a munkaadó által befizetett járadék), ennek nettó bére 588 000 Ft. Ilyen bruttó áron vehetsz kerékpárt. Magánszemélyként 3 év jótállást kapsz (bár igaz, hogy menet közben ’elvesztettél’ több, mint 40%-ot a megtermelt eredményedből).

2. Cégként vásárolsz kerékpárt

    a) Beszerzés, TAO kedvezmény
Amennyiben céges kerékpárflottát vásárolsz, akkor a 1996. évi LXXXI törvény alapján a flotta árát elszámolhatod költségként, azaz a kirótt társasági adó alapját csökkentheted a teljes flotta bekerülési értékével. Ez úgy működik, hogy a céges számviteli politikában meghatározott leírási kulccsal veszed nyilvántartásba a flottát (általában 5 éves, azaz 20%-os leírási kulccsal), azaz mondjuk egy egymillió Ft-os bicaj esetében öt éven keresztül 200 ezer forinttal csökkentheted az adóalapod. Ha a Kisvállalati Adó (KIVA) alá tartozik a vállalkozásod, akkor rövidebb, akár 2 éves (50%)-os leírást is választhatsz, így éves 500 ezer forintos adóalap csökkentést érhetsz el.
Ezen kívül a flotta üzemeltetésével kapcsolatos minden fenntartási és üzemeltetési  költségedet is elszámolhatod.

    b) Használatra átadás
 A kerékpárokat (melyek hagyományos bicajok vagy legfeljebb 300W-os elektromos motorral segített kerékpárok) SZJA mentesen használatra átadhatod a következő munkatársaidnak:
    • munkaviszonyban álló munkatársak
    • a cég vezető tisztségviselője
    • a cég tevékenységében személyesen közreműködők
    • a cég korábbi munkaviszonyban álló saját nyugdíjasa
    • illetve a fenti személyek közeli hozzátartozója.

    c) Na de mi van az ÁFÁ-val?
Itt jön a csapda; a flotta ÁFÁ-ja csak akkor igényelhető vissza, ha a flotta a vállalkozás alapvető céljára lett vásárolva. Ha neked egy futárcéged van, vagy mondjuk egy hotelt üzemeltetsz és az ehhez tartozó bérkerékpár parkról van szó, akkor természetesen az ÁFÁ-t vissza tudod igényelni. Ha „vegyes” használatú a flottád (pl. a futásnak 60%-a magáncélú használat, de 40%-ban ezzel mész a könyvelődhöz, a bankba, a cég ügyvédjéhez), akkor a felhasználás módjának megfelelő mértékben igényelheted vissza az ÁFÁ-t (a példánkban az ÁFA 40%-át kaphatod vissza). De ember legyen a talpán, aki ezt úgy ledokumentálja, hogy az NAV ne köthessen bele…

    d) Jöjjön a matek!
Tegyük fel, hogy nem a szokásos tevékenységi körhöz csatolható a kerékpárbeszerzés. Ebben az esetben bruttó 1 mFt-os bicajt vásárolhatsz, a társasági adó alapját 1 millió Ft értékben, adóévente 200 eFt-tal csökkentheted (ezáltal összesen 90 eFt-tal kevesebb adót kell fizetned), és ami szép, hogy az összes karbantartási költségedet cégként elszámolhatod, ami egy pedelec kerékpár élettartama alatt azért jelentős összeg lehet.
Ha futárcéged van, akkor az ÁFÁ-t levonhatod, így 1.270.000 Ft értékben vehetsz kerékpárt, melyből 270 ezer forint ÁFÁ-t vissza tudsz igényelni és évente 200 ezer forintot tudsz leírni az adólapból és öt év alatt még a fenti társasági adó 90 ezer forintos kedvezményét is megkapod!

    e) Hogyan értékesítheted a használt kerékpárod?
A kerékpár értékesítésekor a piaci ár a meghatározó. Ez elég trükkös, de bizonyítanod kell, hogy nem játszod át a kerékpárt a vevő tulajdonába. A piaci ár elég nehezen meghatározható, de az ökölszabály nálunk az, hogy a kerékpár értéke az eredeti bekerülési értékhez képest évente így változik: -25%, -15%, -10%, 10%, 5% tehát teljesen más módon, mint a számvitelben alkalmazott lineáris 20%/év.
Ha piaci áron eladod a kerékpárt a dolgozódnak, akkor csak a kiadott számlád ÁFA tartalmát kell a költségvetésbe befizetned.
Ha azonban alacsonyabb áron adod el, mint a piaci ár, akkor a cégnek a különbözettel meg kell emelni a társasági adóalapját (és ennek megfelelően a különbözet 9%-ának megfelelő TAO-t becsengetni a költségvetésbe), a magánszemélynek pedig be kell vallania a természetbeni juttatást és 15%-kal leadózni a különbözetet. Nem érdemes tehát azon gondolkodni, hogy megveszem a bicajflottát, fiktív számlával alacsony áron gyorsan eladom a munkatársamnak, mert ez a cégnek és a kerékpár vásárlójának is fájni fog.

   f) Garancia
Jó, ha tudod, hogy céges vásárlás esetén csak 2 év jótállást kapsz a kerékpárokra.

3. Kerékpár lízing

A kerékpár lízing szépsége, hogy itt egy szolgáltatást vásárolsz. 0% önerővel a szolgáltató „meghitelezi" számodra a kerékpár vásárlását, köt rá egy biztosítást, így ez nehezen hasonlítható össze az előbb említett vásárlásokkal. A szolgáltatást havi díjjal fizeted ki és a futamidő végén a szolgáltató ad egy, a lízingelt kerékpárnak megfelelő hasonló kerékpárt. A lízingdíj ÁFÁ-ja teljes egészében visszaigényelhető (nincs magán és céges használat kérdés), a díj pedig költségként elszámolható.

A kalkulátorunk szerint, két éves futamidő esetén, ha összesen 1 millió forintit szeretnél kiadni, akkor egy bruttó 810 000 Ft-os kerékpárt tudsz megengedni magadnak (a különbözet a kamatból és a biztosítási és adminisztrációs díjakból jön majd ki). A társasági adó alapodat évente 500 ezer forinttal, azaz összesen 1 millió forinttal tudod csökkenteni, így a futamidő alatt itt is visszajön a 90 ezer forintos adócsökkentés.

g) Garancia
Az összes céges vásárlás esetén 2 év jótállást kapsz a kerékpárokra.

Összefoglalás

Ha tehát van a cégedben 1 millió Ft kerékpár vásárlásra, akkor bármilyen céges megoldás sokkal jobb, mintha magánszemélyként vásárolnál:

E-kerékpár számolás

Figyelj azonban a céges vásárlásnál a flotta eladási szabályaira, illetve arra, hogy bármilyen céges vásárlásnál a jótállás 2 év. A lízing konstrukció is jó lehet, ha nincs önerőd, és elfogadod azt, hogy ez egy értéknövelt szolgáltatás (finanszírozás, biztosítás) és ennek megfelelően drágább konstrukció.

Szatzger Ákos, ügyvezető, Ebringa Zrt.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek