Megjelent: 13 éve

Családi adózás: erre fontos odafigyelni

Idén különösen fontos időszak a január a munkáltatóknak és munkavállalóknak, egy időben megtett nyilatkozattal ugyanis már az év első hónapjától érvényesíthető a családi adókedvezmény. Egy gyermek után is jár könnyítés, több utód esetén pedig nem árt odafigyelni a részletekre is - forintosítható lehet a szemfülesség.

Idén különösen fontos időszak a január a munkáltatók és munkavállalók számára, egy időben megtett nyilatkozattal ugyanis már az év első hónapjától érvényesíthető a családi adókedvezmény. Egy gyermek után is jár könnyítés, több utód esetén pedig nem árt odafigyelni a részletekre is – forintosítható lehet a szemfülesség. A kedvezmények nem automatikusan járnak, igényünkről nyilatkoznunk kell a munkaadónk felé a megfelelő űrlap kitöltésével. Ha munkáltatónktól nem kapunk ilyet, használhatjuk az adóhatóságét is. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt mindkét szülő és az ő munkáltatóik is aláírják.

Bár a törvény adóalap-kedvezményről beszél, a gyakorlatban arról van szó, hogy egy és két gyermek esetén gyermekenként tíz-, három vagy annál több gyermek után harmincháromezer forinttal kevesebb személyi jövedelemadót (szja) vonnak le a szülők bruttó keresetéből. (Másként megfogalmazva a szuperbruttó adóalap egy és két gyermek esetén 62 500, három vagy annál több gyermek után pedig 206 250 forinttal csökkenthető havonta és gyermekenként.) A nagycsaládosok egy része tehát akár teljesen „kiütheti” szja-ját.

Fő szabály szerint az után a gyerek után jár a családi kedvezmény, aki után családi pótlékot kap a szülő, és abban a hónapban jár a családi kedvezmény, amikor a pótlék is jár, de a magzat után (a fogantatástól számított 91. naptól kezdődően) is megilleti a leendő szülőt a családi kedvezmény. Ennek igénybevételéhez külön orvosi igazolás szükséges.

Néha a felnőtt is gyerek

Fontos, hogy ha egy gyermekünk után nem kapunk családi pótlékot, s így szja-kedvezményt sem, de egy háztartásban élünk vele, és nincs állandó – legalább három hónapon keresztül folyamatosan szerzett – jövedelme, akkor az eltartottak számába bele kell számítani! Tehát ha három gyerekünk közül csak kettő után jár családi pótlék, de a harmadik sem repült még ki a fészekből és első felsőfokú iskolai rendszerű képzését végzi, akkor a gyerekszám tekintetében kettővel, a kedvezmény mértéke szempontjából viszont hárommal kell számolni, vagyis kétszer harmincháromezer forintnyi kedvezményre vagyunk jogosultak.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem közös gyermekek esetén élettársi kapcsolatban nem lehet összeadni a gyerekeket a kedvezmény összegének megállapításakor. Ha például egy apának van egy gyereke, az élettársának pedig kettő, úgy, hogy egyik sem közös, akkor ez a család háromszor tízezer forint adómérséklést kaphat, míg ha közösek lennének a gyermekek, akkor háromszor harmincháromezer járna.

Érdemes számolni

A családi pótlékban részesülő szülő mellett házastársa vagy élettársa is kihasználhatja a kedvezményt. Ebből következik, hogy a gyerekek, vagy a forintosított kedvezmény tetszőleges arányban oszthatók a partnerek között, de egy eltartott után csak egyszer lehet igénybe venni a könnyítést. Egy kétgyermekes családban például járható út tehát, hogy az anya az egyik, az apa a másik utód után igényli a csökkentést, de az is, hogy az egyik szülő zsebeli be mindkét kedvezményt. Sőt, a gyerekek e tekintetben tetszőlegesen „darabolhatók”, vagyis a kétgyerekes szülők megtehetik, hogy az anya „fél gyerek”, az apa pedig „másfél gyerek” után igényli az adómérséklést.

Az adójóváírás főbb szabályai Az adójóváírás az adóévben megszerzett bér és az adóalap-kiegészítés együttes összegének 16 százaléka. Jogosultsági hónaponként legfeljebb 12 100 forint. Teljes egészében akkor érvényesíthető, ha nem haladja meg az összes jövedelem a 2 millió 750 ezer forintot. E fölött a meghaladó rész 12 százalékával csökkenteni kell a rendelkezésre álló éves keretet. Évi 3 millió 960 ezer fölött teljesen megszűnik.
Az adóelőleg-nyilatkozat készítése során mindenkinek érdemes egyedileg kalkulálnia a várható jövedelmek ismeretében, hogy a maximális előny kiaknázható legyen. Itt különösen arra fontos figyelni, hogy a családi kedvezmény és az adójóváírás együttes alkalmazásával akár kinullázható a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség a magánszemélynél, sőt akár mindkét házastársnál vagy élettársnál is. Érdemes tekintettel lenni arra is, hogy az adójóváírás csak megadott jövedelemig érvényesíthető. Ezzel a családi adókedvezmény megosztása során számolni kell!

A pontos számítás már csak azért is fontos, mert ha valaki jogosulatlanul érvényesít adójóváírást vagy családi kedvezményt és emiatt később a különbözet a 10 ezer forintot meghaladja, akkor a különbözet 12 százalékának megfelelő bírságot kell fizetni! A nyilatkozattól persze nem szabad megijedni, amennyiben valaki mégis elfelejt nyilatkozatot tenni, annak sem vész el a kedvezménye: nyilatkozat év közben is bármikor tehető, illetve év végével az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg is érvényesíthető utólag a részben, vagy teljesen kihasználatlan adócsökkentési lehetőség.

Lássunk néhány példát!

Bérkalkulátorunk segítségével bárki könnyen kiszámíthatja, hogyan változik havi (vagy éves) nettó keresete az új szabályoknak köszönhetően. Bruttó 200 000 forintos havi fizetés és egy gyerek mellett például éves szinten 120 ezerrel (12-szer tízezer) több marad a pénztárcánkban, havi nettónk pedig 143 480 forint lesz idén. Két gyermek esetén ez értelemszerűen tízezerrel több, vagyis 153 480 forint.

Három gyerekkel, illetve az utánuk járó kedvezménnyel egy bruttó 200 ezret kereső dolgozó teljesen lenullázza szja-fizetési kötelezettségét, a havi nettója pedig 165 ezer forintra módosul.

Ahhoz egyébként, hogy a három gyermekünk után járó adócsökkentést maradéktalanul kihasználhassuk, a család havi jövedelmének el kell érnie a bruttó 487 205 forintot, ennél kisebb összegből ugyanis nem lehet 99 ezer forintnyi személyi jövedelemadót levonni.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk