Megjelent: 4 hete

Egy elitgimnáziumban a pedagógusok 5 százaléka esett ki, mert nem vette fel az oltást

A győri Révai Miklós Gimnáziumban három tanár nem vette fel az oltást, de pótlásukat meg tudják oldani az igazgató elmondása szerint.

images

images

Hétfőn lépett életbe a kormány októberi rendelete, mely szerint január 3-tól az állami fenntartású intézményekben nem dolgozhatnak azok a tanárok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az állami fenntartású oktatási intézményekben dolgozó 78 ezer pedagógus 6 százaléka nem oltatta be magát. Az érintettek 5 százalékának egészségügyi ellenjavallat vagy miniszteri mentesítés birtokában nem kell felvenniük az oltást, a fennmaradó 1 százalék viszont csak akkor állhat újra munkába, ha beoltatja magát koronavírus ellen.

A Telex több középiskolát is megkérdezett, hogy milyen náluk az átoltottság, akad-e olyan pedagógus, aki nem tudja felvenni a munkát 2022 elején. A győri Révai Miklós Gimnáziumban egy matek, egy német és egy angol tanár kitartott amellett, hogy nem adatja be magának az oltást, korábban hatan voltak, de hárman meggondolták magukat, és mégis felvették az oltást. Az intézményben meg tudják oldani a kieső pedagógusok pótlását. A matematikánál a csoportok összevonásával oldják meg a problémát.

Ez annyit jelent, hogy az adott osztály eddig két csoportban tanult, most egyben teszi. Nyilván szerencsésebb a kisebb létszámú oktatás, a tanárra hárul a több feladat: a differenciálást megszervezni bonyolultabb, és több dolgozatot kell javítani… sorolhatnám.” - mesélte a portálnak Horváth Péter igazgató, aki úgy tudja, a helyi intézmények egyharmadánál hasonló a helyzet, mint náluk. Értesülései szerint más tankerületből van olyan iskola, ahol más intézményektől kérnek külsős segítséget a pótlásra. Az igazgató elmondta: az oltást fel nem vevő pedagógus kollégái szerinte később sem fogják meggondolni magukat. Három tapasztalt tanárról van szó, akik évtizedek óta a pályán vannak. Reméli, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévő tanárok bérét át tudják majd csoportosítani azok számára, akik pluszmunkát végeznek. 

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban már szeptember elsejére minden pedagógus be volt oltva, a legtöbben a harmadik oltást is megkapták. „Ez nálunk nem volt kérdés. Nekünk hinni kell a tudományban, az oltás az, amivel a rendes életet tovább tudjuk vinni” - mondta Nagy Anett igazgató a Telexnek. Teljes az átoltottság a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban és a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban is.

A Budapesti V. Kerületi Eötvös József Gimnáziumban a nyolcvannyolcból csak egy pedagógus nincs beoltva, ő nem is tud visszamenni tanítani. A Toldy Ferenc Gimnáziumban az igazgató elmondása szerint nem minden tanár oltatta be magát, de a hiányzók helyettesítését meg tudják oldani.

 

Telex

  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. VEZETŐI BEST PRACTICE FÓRUM ELKÖTELEZETT MUKAERŐ - MEGSZERZÉS, FEJLESZTÉS, MEGTARTÁS A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása. Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter