Megjelent: 7 éve

Egy nap Maxwellel Budapesten

images

Szerencsémre testközelből - a szombat délelőtti előadást két méterről, míg a délutánt 12 méterről - élvezhettem, így teljesen beszippantott a guru aurája, megnyerő személyisége, magával ragadó és nagyon szórakoztató előadásmódja. Amint bejött azzal kezdte előadását, hogy rögtön átrendezte a színpadot, hogy közelebb kerülhessen hozzánk, a közönséghez. A gyönyörű, de őt a hallgatóságától elválasztó hatalmas virágdíszeket félretolta, az asztalt odébb húzta; testre szabta, közvetlenebbé varázsolta környezetét. Ezzel indult a program.

Maxwell 74 vezetésről szóló könyvet írt eddig, amelyek elmondása szerint 24 millió példányban keltek el világszerte. Közülük 16 magyar nyelven is elérhető, így a lefordított könyvei számában európai szinten vezetők vagyunk. Fejében és tervei között a folyamatos szereplések és előadások mellett még további 20 könyv szerepel - következő műve, melyen most dolgozik, a Good leaders ask great questions címet fogja viselni. Szónoki vénáját eddig több mint 12 000 alkalommal mutathatta meg. Nemcsak a világot utazza körbe előadó körútjai alkalmából, hanem fellép a Fortune 500 cégeinek rendezvényein is rendszeresen. A most 66 éves guru valamikor lelki pásztorként kezdte, és immár 40 éve áll a szónoki emelvényen. Egyelőre esze ágában sincs visszavonulni, így ezek a "maxwelli teljesítményt" mutató számok tovább fognak nőni. Lenyűgöző adatok! De volt kitől tanulnia, és van kit követnie; a napokban lesz 92 éves az édesapja, aki most is aktív: tanításaival embereket segítő sikeres ember.

Coachként szakmai szemmel nézve élvezettel fedeztem fel azokat a profi fogásokat, amelyek hatással voltak rám és minden jelenlévőre talán még akkor is, ha valahol messze a csarnok hátsó felében foglalt valaki helyet és csak kivetítőről tudta levenni gesztusait. Személyes családi sztorijait ügyesen vegyítette tanításaival, amelyek egy-egy könyvének lényegét mutatták be. Mesélt a feleségével eltöltött 47 évről, két gyermekéről és öt unokájáról. Így teljesen úgy éreztük, hogy beavat minket életébe. Barátok lettünk! És ezt ő akarta így. Többször is mondta, hogy "szólítsatok John, a barátomnak". És a szünetben minden eszerint működött. Bárki és mindenki számára elérhető volt az előadások közötti 30 perces pihenője alatt. Hosszú sorok kígyóztak dedikáló asztala előtt és addig nem tágított, míg az utolsó könyvet is alá nem írta, még ha ez procedúra az egész szünetét igénybe is vette.

Délelőtti két részes előadása alatt szó volt a vezetés különböző szintjeiről és több bibliai példával mutatta be a szolgáló vezetést.


Maxwell a délelőtti programja során vázolta a vezetés 5 szintjét:
1.

Amikor a vezetőt csak azért nevezik vezetőnek, mert az van a névjegyén és az emberek csak azért követik, mert kötelező.

2.

Ezen a szinten a vezetőt azért követik, mert követni akarják, mert figyel az embereire.
"Úgy kell embereket vezetni, ahogy nekik jó és ehhez előbb meg kell hallgatni őket."

3.

Itt a teljesítmény számít, a jó példa, amivel a vezető az élen jár. A vezető szavahihetősége az egyik fő erény. Úgy cselekszik, ahogy prédikál, azt teszi, amit kell, és tanítja követőit.

4.

Ezen szinten a vezetőt azért követik az emberei, amit értük tesz.

5.

Az 5. szinten azért követik ami, és amit képvisel.


A Maxwell-i vezetőképzés (EQUIP) 5 szintje:
1.

Én csinálom

2.

Én csinálom, de Te ott vagy velem és figyelsz.

3.

Te csinálod. Én ott vagyok melletted és mutatom, tanítom, hogyan csináld.

4.

Te csinálod egyedül.

5.

Te csinálod és közben tanítasz másokat, hogyan kell csinálni.

Az előadó délután a sikerről, a fejlődés és a fejlesztő környezet kritérium rendszeréről, erősségeinkről és a változáshoz való hozzáállásunkról szólt szintén két részben. Amerikai gyakorlat szerint minden tanítását számokkal foglalta össze: a vezetés 5 foka, a vezető képzés (Maxwell EQUIP programja) 5 szintje, a 3 dolog, amiből a siker áll, az 5 dolog, amit minden nap teszek, 3 erősséged és a növekedést támogató környezet 7 alapszabálya.

Ezekből ragadjunk ki egyet és nézzük meg, mi az, amit John Maxwell tesz minden nap: olvas (erre még édesapja szoktatta rá, aki már gyerekként is elvárta tőle, hogy napi fél órát olvasson) gondolkodik (sokan sokszor tesszük csak talán nem elég tudatosan és céltudatosan) kérdez (itt is talán a tudatosság szintje, ami megkülönböztet minket tőle) információkat és ismereteket rendez és rendszerez (ez talán nem mindenkinek fontos viszont Maxwell írói munkásságához elengedhetetlen) ír (ez szakma és ebben az esetben Maxwell specifikus).

De mindannyian megtalálhatjuk - és ő erre biztatott - találjuk is meg, hogy mi az, ami nekünk napi szinten kell a saját sikerünkhöz. Energizáló és inspiráló volt előadása és irigylésre méltóan laza lénye. Hosszú évek tapasztalata és bölcsessége jött ki belőle pazar egyszerűséggel.

Amikor kimondta annyira egyszerűnek és logikusnak tűnt minden, hogy azt mondtam én ezt már tudom. Aztán rájöttem, hogy csak úgy tudom és értem meg, ahogy ő összefoglalta és érthetővé tette számomra.

Más volt délelőtt és más volt délután. Másképpen élt a különböző tolmácsolás adta előadási lehetőségével. (Délelőtt a tolmács végig mellette állt és vele együtt játszotta el a "jeleneteket", a mondottakat, míg délután a tolmács a háttérben külön állva dolgozott, így Maxwell egyedül uralta a színpadot. Ebben az utóbbi felállásban gyakran elragadta a hév: nagy energiával és csak kis, rövid szünetekkel fűzte gondolatait egymás után az előadás során.) A délutáni nagyobb közönséget jobban élvezte. Szárnyalt és fürdőzött a nemzetközi hallgatóság rajongásában, mert buszokkal jöttek Szerbiából, Romániából, Macedóniából, Ukrajnából és Szlovákiából is. Hozta a videókról ismert maxwelli stílust, végig fenntartotta az érdeklődést, több ponton színészhez méltó előadást nyújtott, konkrét jeleneteket játszott el a "vezető" és saját maga életéből kész gyakorlott előadóművészként.

Szórakoztatott és tanított. Mindkettőre hangsúlyt helyezett és eltalálta a megfelelő arányt. Többször is órájára pillantva kerekítette profi módon a történeteket, betartva a megszabott időt szinte percnyi pontossággal. Hozott egy kis Amerikát, de nem volt giccsesen amerikai. Volt show műsor és volt tudásátadás. Volt "fordulj a szomszédodhoz és ismételd el neki a mondatot", vagy "mond el neki mit tanultál" és "vegyük át még egyszer mi maradt meg benned". Workshop megközelítések egy csarnokban, több ezres tömeg előtt. Tanultam és nevettem sztorijain és jegyzeteltem sokat okos mondásait, mosolyogtam színészi játékán - míg ő nézte az óráját, én sosem. Csak a legvégén, amikor szomorúan konstatáltam, hogy itt a vége és egy perc ráadás sem volt. Profizmusa most a pontos időtartásban mutatkozott meg. Olyan elegánsan távozott, ahogy jött, de elmondhatjuk, hogy végre itt volt Budapesten, Magyarországon. Mert a legjobbak nekünk is járnak!

Von Bartheldné Ábri Judit PCC
executive coach és kommunikációs tanácsadó
www.coachinghataroknelkul.hu
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyennek kell lennie egy HR vezetőnek? - kulcsképességek és post-covid stratégiák

Fejlődnie kell a HR-nek az adatok elemzési képességében, elengedhetetlen, hogy értse az üzletet és foglalkozzon a belső ügyfélélménnyel. Az... Teljes cikk

Keresik 2021 legjobb vállalati csapatait - kétnapos verseny Siófokon

Már lehet jelentkezni az Event Csoport ma bejelentett programjára. 2021. június 18-20-a között másfél napon át mérik össze három fős, vezetőkből... Teljes cikk

Segítség, a vírus megfertőzte a cégemet is!

A vírus okozta krízis megváltoztatta a munkaerő-piaci körülményeket és a munkáltatók prioritásait, a cégeket olyan változások bevezetésére... Teljes cikk