Megjelent: 9 hónapja

Egyre kevesebb a közmunkás

Csaknem 120 ezerre apadt a közmunkások száma, az elsődleges munkaerőpiac pedig még ennek felét is felszívhatja a jövőben - ez utóbbit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára nyilatkozta az atv.hu-nak.

images

Jelentős részük az élőmunka-igényes ágazatokba „nyargal át”, de Dávid Ferenc úgy véli: a hazai beruházásoknak is - megemlítve a BMW-t - prioritásokként kellene kezelni a közfoglalkoztatottakat, mert a dolgos kezekre szükség van.

Eddig több mint 14 ezer közfoglalkoztatott került át a versenyszférába a "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" programmal, amely még 2017 márciusában indult és 2019 végéig tart - írta meg az atv.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium.

Ezzel együtt pedig a „mélybe zuhant” a közmunkások száma, a 2019 február és április közötti időszakban - a KSH adataira hivatkozva - már csak alig 120 ezren, egészen pontosan 117,5 ezren dolgoztak ebben a munkaformában.

Közben a napi.hu megírta, hogy bár 2017 óta változatlan a közmunkások bére, ez jövőre akár változhat is. A Belügyminisztérium jogalkotási terve szerint ugyanis szükséges lehet a közfoglalkoztatási bérek emelése 2020-ban. A kormány álláspontja ugyanakkor még nem ismert.

A VOSZ főtitkára szerint igaz, hogy rettentően alacsony az a bér, amit kézhez kapnak, viszont fontos, hogy kellő különbség legyen a bérük és a legalacsonyabban kapható minimális bér között. Ez fogja ugyanis a motivációt adni szerinte.

atv.hu

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter