Megjelent: 2 éve

Egyre kevesebb a közmunkás

Csaknem 120 ezerre apadt a közmunkások száma, az elsődleges munkaerőpiac pedig még ennek felét is felszívhatja a jövőben - ez utóbbit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára nyilatkozta az atv.hu-nak.

images

Jelentős részük az élőmunka-igényes ágazatokba „nyargal át”, de Dávid Ferenc úgy véli: a hazai beruházásoknak is - megemlítve a BMW-t - prioritásokként kellene kezelni a közfoglalkoztatottakat, mert a dolgos kezekre szükség van.

Eddig több mint 14 ezer közfoglalkoztatott került át a versenyszférába a "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" programmal, amely még 2017 márciusában indult és 2019 végéig tart - írta meg az atv.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium.

Ezzel együtt pedig a „mélybe zuhant” a közmunkások száma, a 2019 február és április közötti időszakban - a KSH adataira hivatkozva - már csak alig 120 ezren, egészen pontosan 117,5 ezren dolgoztak ebben a munkaformában.

Közben a napi.hu megírta, hogy bár 2017 óta változatlan a közmunkások bére, ez jövőre akár változhat is. A Belügyminisztérium jogalkotási terve szerint ugyanis szükséges lehet a közfoglalkoztatási bérek emelése 2020-ban. A kormány álláspontja ugyanakkor még nem ismert.

A VOSZ főtitkára szerint igaz, hogy rettentően alacsony az a bér, amit kézhez kapnak, viszont fontos, hogy kellő különbség legyen a bérük és a legalacsonyabban kapható minimális bér között. Ez fogja ugyanis a motivációt adni szerinte.

atv.hu

  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter