Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Egyre nő a Stabilitás által kezelt nyugdíjvagyon

A Stabilitás 8 százalékkal növelte önkéntes nyugdíjpénztári vagyonát, a tagok száma ugyanakkor stagnált.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a múlt évben 8 százalékkal, 912 milliárd forintra növelték a vagyonukat - mondta Lehoczky László, a Stabilitás elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egy főre vetített vagyon viszont 12 százalékkal, 831 ezer forintra növekedett egy év alatt.

Az 1,1 milliós taglétszám stagnált tavaly.

A 2013-as átlaghozam 8 százalék, a 10 éves átlaghozam pedig 7,7 százalék volt, ez utóbbi, az inflációval korrigálva 2,8 százalékot tett ki - ismertette az adatokat az elnök.

A szövetséghez tartozó pénztárak a teljes szektor több mint 90 százalékát adják.

A tagok tavaly 50,8 milliárd forintot fizettek be az önkéntes nyugdíjpénztárakba, ez 16 százalékkal több, mint a 2012-es adat. A munkaadók ugyanakkor 17 százalékkal kevesebbet, 36,1 milliárdot fizettek be 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. Lehoczky László ezt azzal magyarázta, hogy a cafetérián belül a munkavállalók inkább választják az azonnal elkölthető pénzt, mintsem hogy hosszútávra megtakarítanának.

Ebben a szektorban a kifizetések 23,3 milliárd forintot tettek ki tavaly, ez lényegesen kevesebb a 2012. évi 54,8 milliárd forinthoz képest.

Az önkéntes egészségpénztáraknál a befizetéseket rendszerint fel is használják a tagok. Tavaly a 720 ezer tag és a munkaadóik 36,2 milliárd forintot fizetett be. Egy évvel korábban még 40,6 milliárd forint volt a befizetés. Itt is a munkaadók befizetései csökkentek, 14 százalékkal, 27,5 milliárd forintra. Ebben a szférában a Stabilitás részaránya mintegy 70 százalék.

A magán nyugdíjpénztárak egészében a Stabilitáshoz tartoznak. A taglétszámuk 62 ezer, a vagyonuk pedig 193 milliárd forint volt a múlt év végén, és alig változott 2012-höz képest. Az egy tagra jutó vagyon 3,1 millió forint ebben a szektorban.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter