Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Elhatárolódik a PTE a diákszövetkezeteket bíráló tanulmánytól

Tovább gyűrűzik a diákszövetkezetekről szóló tanulmány ügye. A Pécsi Tudományegyetem ugyanis közölte, hogy nem az ő megbízásából készült a kutatás és elhatárolódott a dokumentumtól.

images

images

Miként arról a HR Portal beszámolt (Dúl a harc a diákmunkásokért, 2007. október 2.), a közelmúltban nyilvánosságra hoztak egy - állítólagosan - Pécsi Tudományegyetem megbízásából készült tanulmányt, amely szerint a diákszövetkezetek rejtett munkaerő-kölcsönzést folytatnak azzal, hogy a velük tagsági viszonyban álló diákmunkásokkal munkaszerződést, illetve megbízási szerződést kötve egy másik munkáltatónál foglalkoztatják őket. A Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Diákész) az ügyről úgy vélekedett, hogy a tanulmány hátterében a munkaerő-kölcsönzők állnak, akik már hat éve próbálják megtörni az iskolaszövetkezetek egyeduralmát.

A Pécsi Tudományegyetem időközben a Jobpilot internetes újság érdeklődésére közölte: nem az intézmény megbízásából készült a tanulmány, és egyik tanulmányt jegyző kutató sem áll az egyetem alkalmazásában. Igaz, egyikük korábban valóban ott dolgozott, de június óta már nem tagja az egyetemnek. Ez pusztán csak azért lényeges, mert a tanulmány sajtóközleményében Vida Szabolcs a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar egyetemi oktatója megnevezést használta.

Elhatárolódik és tisztázna a PTE

A Pécsi Tudományegyetem később egy sajtóközleményben is felhívta a figyelmet, a kiadványban megjelentekkel ellentétben ugyanis a tanulmány készítését és nyomdai megjelentetését nem a PTE finanszírozta, így a kutatás módszertanáról, megállapításainak megalapozottságáról információval nem rendelkezik. Ennek fényében élésen elhatárolódik a tanulmánytól.

Az intézmény a helyzet tisztázása érdekében konferenciát szervez november 16-án a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés viszonyának, illetve hátterének bemutatása céljából.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A tisztességtelen kölcsönző cégek kikoptak a piacról, ma már nem éri meg kockáztatni

A munkaerő-kölcsönzés ma már transzparens és szigorúan szabályozott tevékenység, ahol nem éri meg trükközni, a korábbi negatív tapasztalatokból... Teljes cikk

Egyre többen dolgoznak kölcsönzött munkaerőként

A legutóbbi kötelező adatszolgáltatás szerint Magyarországon több mint 800 munkaerő-kölcsönző cég létezik és közel 150 ezer fő dolgozott... Teljes cikk

Nyugdíjasokat ültetnének a kormányablakokba

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elmondta felmerült, hogy a kormányablakoknál szeptembertől nyugdíjasokat... Teljes cikk