Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Elhatárolódik a PTE a diákszövetkezeteket bíráló tanulmánytól

Tovább gyűrűzik a diákszövetkezetekről szóló tanulmány ügye. A Pécsi Tudományegyetem ugyanis közölte, hogy nem az ő megbízásából készült a kutatás és elhatárolódott a dokumentumtól.

images

images

Miként arról a HR Portal beszámolt (Dúl a harc a diákmunkásokért, 2007. október 2.), a közelmúltban nyilvánosságra hoztak egy - állítólagosan - Pécsi Tudományegyetem megbízásából készült tanulmányt, amely szerint a diákszövetkezetek rejtett munkaerő-kölcsönzést folytatnak azzal, hogy a velük tagsági viszonyban álló diákmunkásokkal munkaszerződést, illetve megbízási szerződést kötve egy másik munkáltatónál foglalkoztatják őket. A Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Diákész) az ügyről úgy vélekedett, hogy a tanulmány hátterében a munkaerő-kölcsönzők állnak, akik már hat éve próbálják megtörni az iskolaszövetkezetek egyeduralmát.

A Pécsi Tudományegyetem időközben a Jobpilot internetes újság érdeklődésére közölte: nem az intézmény megbízásából készült a tanulmány, és egyik tanulmányt jegyző kutató sem áll az egyetem alkalmazásában. Igaz, egyikük korábban valóban ott dolgozott, de június óta már nem tagja az egyetemnek. Ez pusztán csak azért lényeges, mert a tanulmány sajtóközleményében Vida Szabolcs a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar egyetemi oktatója megnevezést használta.

Elhatárolódik és tisztázna a PTE

A Pécsi Tudományegyetem később egy sajtóközleményben is felhívta a figyelmet, a kiadványban megjelentekkel ellentétben ugyanis a tanulmány készítését és nyomdai megjelentetését nem a PTE finanszírozta, így a kutatás módszertanáról, megállapításainak megalapozottságáról információval nem rendelkezik. Ennek fényében élésen elhatárolódik a tanulmánytól.

Az intézmény a helyzet tisztázása érdekében konferenciát szervez november 16-án a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés viszonyának, illetve hátterének bemutatása céljából.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Végleges munkaerő-kölcsönzési engedélyt kapott a német hatóságtól a Pensum Group Zrt.

A Pensum Csoport legmagasabb árbevételű cége, a Pensum Group Zrt. 2019 áprilisában végleges munkaerő-kölcsönzési engedélyt kapott Németországban... Teljes cikk

Munkaerő-kölcsönzők a NAV célkeresztjében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január végén kezdte meg a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságok ellenőrzését. Az ellenőrzések... Teljes cikk

Az EU értesítésével lépett életbe a fordított adózás a munkaerő-kölcsönzésnél

A munkaerő-kölcsönzésnél a fordított adózás Magyarországon akkortól volt alkalmazható, amikor megérkezett az erre vonatkozó európai uniós (EU-s)... Teljes cikk