Megjelent: 2 éve

Elindult a Veolia Akadémia: szakmai képzést és stabil munkahelyet kínál a Veolia Csoport

A folyamatosan növekvő szakemberhiány arra ösztönzi a vállalatokat, hogy egyre tudatosabban és kreatív módon tervezzék meg az utánpótlás biztosítását. A Veolia Csoport januárban indította el hiánypótló programját, amely oktatással egybekötött munkalehetőséget kínál. A Veolia Akadémián a vállalat már több évtizedes tapasztalattal rendelkező munkatársai ismertetik meg a résztvevőkkel a szakma rejtelmeit, a képzés egyben belépő is az energetika szektor világába. Dr. Juhász Krisztina, a Veolia Energia Magyarország Zrt. HR igazgatója számolt be a program hátteréről és az eddigi tapasztalatokról.

Veolia Akadémia, a Veolia Energia Magyarország szakmai utánpótlásprogramja

 

A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 30 éves szakmai tapasztalattal a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A vállalatcsoport több mint 3000 alkalmazottja számtalan település, intézmény és iparvállalat számára nyújt szolgáltatásokat. Víziközmű és távfűtési üzletágai pedig családok százezrei számára biztosítják az ivóvizet és a hőszolgáltatást.

Miért döntöttek a Veolia Akadémia indítása mellett, hogyan kapcsolódik a vállalat célkitűzéseihez?

J.K.: A szakmai képzésre régóta kiemelt figyelmet fektetünk, hiszen az energetika területén még megfelelő végzettség birtokában is minimum 1-2 évre tehető mire az újonnan érkező munkatárs elsajátítja a munkafolyamatokat, megismeri eszközeinket, gépparkunkat, valamint az üzemeltetés során felmerülő esetleges váratlan helyzetek kezelésének módját. 

A munkaerőpiacon jelentkező szakemberhiány miatt ráadásul mindez még nagyobb kihívást jelent.

Az elmúlt időszakban átlagosan 120 napot vett igénybe egy kazángépészi vagy villanyszerelői pozíció betöltése. Vállalatunk hosszú távú és hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy a rekrutációs folyamatainkat tudatosan koordináljuk, és időben biztosítsuk a nyugdíjba vonuló kollégák pótlását. Ennek megvalósítására indítottuk el a Veolia Akadémiát.

Honnan ered a program ötlete?

J.K.: A Budapesti Erőmű Zrt. 2020. december óta a Veolia Magyarország csoport tagja. Náluk már volt egy jól felépített és kipróbált képzési modell. Ezt emeltük át terjesztettük ki Veolia szintű programmá. A HR-es és a szakmai, műszaki kollégáink szoros együttműködéséből egy mini projekt team alakult, amely elszántan dolgozott a program további részletein, valamint annak megvalósításán.  A korábbi képzést kibővítettük és kiterjesztettük a vidéki telephelyeinkre is, igazodva a helyi igényekhez és körülményekhez.

Kiknek szól a képzés? Milyen előképzettség szükséges a jelentkezéshez? 

J.K.: A részvételhez nem volt szükség semmilyen szakmai előképzettségre, csupán érettségi bizonyítványra.

A lehetőség elsősorban olyan jelentkezőknek szólt, akik úgy érezték, hogy szívesen tanulnának meg egy ritka, ám keresett szakmát, illetve akik hosszú távra kerestek biztos munkahelyet, legyen az egy pályakezdő vagy egy másik szakmából érkező jelölt. 

Úgy gondoljuk, hogy a különböző korosztályú és hátterű kollégáknak mind megvan a saját erősségük, amelyek jól kiegészítik egymást. Vállalatunk kiemelt hangsúlyt fektet mind a fiatal generáció, mind pedig a tapasztaltabb munkatársak bevonására. 

Mekkora érdeklődést váltott ki a program? Milyen háttérrel érkeztek a jelentkezők?

J.K.: A program sikeresen indult, több mint 120 pályázó jelezte érdeklődését országszerte. Az új kollégákból álló csapat igazán sokszínű. 21 és 50 év közötti munkatársak dolgoznak együtt, és a korábbi foglalkozásuk, illetve végzettségük tekintetében is igen nagy változatosságot mutatnak. A résztvevők között van pincér, borász, villanyszerelő, kéményseprő, festő, nyomdai gépmester, karosszérialakatos, raktáros, sofőr, felsőfokú igazgatásszervező, de olyan is, aki a vendéglátásban dolgozott vagy éppen most tért haza külföldről, hogy itthon ismét új életet kezdjen.

Ugyanakkor közös a résztvevőkben, hogy mindannyian azért jelentkeztek erre a képzésre, mert stabil és tartós munkahelyet kerestek. Szimpatikus volt számukra, hogy a Veolia egy olyan környezettudatos vállalat, amely szintén hosszútávon tervez a munkavállalóival és ennek érdekében képzési lehetőséget is nyújt, sőt, már a betanulási idő alatt is bejelentett munkaviszonyt biztosít a résztvevőknek.

Hol és milyen formában működnek az Akadémia képzései és programjai? 

J.K.: Gondos és alapos kiválasztást követően januárban kezdte el tanulmányait 28 új munkavállaló a Veolia-csoport több telephelyén. A képzés egy belső képzési programmal indult. Közel egy hónapon keresztül készítettük fel az új kollégákat arra, hogy a korábbi műszaki ismereteik hiányában elsajátítsák azokat az alapokat, amelyek elősegítik az erőművi gépész vagy kazángépész végzettség megszerzését, valamint azt, hogy magabiztosabban vegyék a későbbi kihívásokat.  Bár az erőművi környezet szinte mindenkinek ismeretlen terep volt, a csapattagok már a belső képzés során kijártak az erőművekbe, és a gyakorlatban is megismerkedtek a berendezésekkel.

Ezt követően külsős oktatási partnereinkkel együttműködve a kollégák elkezdték tanulmányaikat az erőművi gépész képzésen. Ezután a 6-9 hónapos betanulási szakasz jön majd, amelynek során már mélyebb tudásra tesznek szert a résztvevők, a tapasztalt szakembereink pedig a mindennapos munkafolyamatokba is alaposan bevezetik az új csapattagokat. Az önálló munkavégzést kb. 1 év után kezdhetik majd meg. 

A szakmai tudáson és a munkalehetőségen túl mit kínál a program? 

J.K.:  A képzés kiváló alkalmat teremt a közösségépítésre. A csapattagok már a program indulása során jó kapcsolatot alakítottak ki egymással, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben beilleszkedjenek az új környezetbe. Emellett nagy szerepe van a mentorálásnak is. A résztvevők a belső képzést követően a tapasztalt kollégák szárnyai alatt sajátíthatják el a szakma gyakorlati fortélyait.

A stabil munkahely és a szakértelem átadása mellett az előrejutásban is teljes mértékben támogatjuk és ösztönözzük a kollégáinkat. A magasabb pozíciók betöltését elsősorban belső utánpótlásból igyekszünk biztosítani.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve a Programhoz kapcsolódóan?

J.K.: Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések is azt mutatják, hogy a képzést érdemes tovább vinni, illetve más területekre is kiterjeszteni, hiszen egy kölcsönös, a munkavállalók és a munkáltató számára egyaránt előnyös és hasznos programról van szó. Éppen ezért a jövőben hasonló feltételek mellett szeretnénk a villanyszerelő szakmára összpontosítva is elindítani egy újabb képzési programot.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
L-Soft Bérszámfejtés GDPR szolgáltatással

Miért éri meg kiszervezni hozzánk a bérszámfejtésedet? Nem tudod tartani a határidőket? A bérszámfejtő csapatban folyamatos a fluktuáció, ami... Teljes cikk

Felértékelődő értékesítők: verseny indult a legjobbakért

A nehéz gazdasági helyzet miatti nyomás hatására felértékelődik az értékesítők szerepe a vállalatoknál. A turbulens gazdasági helyzetre a cégek... Teljes cikk

Így alakult a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés 2024 első harmadában

A munkaerőpiac állandóan formálódó közeg, amelynek változásai a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területére is kihatnak. Az év első... Teljes cikk