Megjelent: 3 éve

Elsősorban a tanulók írnak az ombudsmannak oktatási jogaik védelmében

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához több mint másfél ezer panasz érkezett be 2015-ben. A korábbi évekhez hasonlóan a közneveléshez kapcsolódott a legtöbb megkeresés. A beadványok közt volt olyan, amely sajátos nevelési igényű gyerekeket ért sérelemre hívta fel a figyelmet - írja a Magyar Idők.

Összesen 1648 panasz érkezett az oktatási jogok biztosához 2015-ben - derült ki a hivatal 2015-ös beszámolójából - írja a Magyar Idők.

Ez valamivel több, mint az azt megelőző évben, amikor 1503 ügy került Aáry-Tamás Lajos ombudsman asztalára.

A 2015-re vonatkozó beszámoló alapján a panaszokat főleg elektronikus úton nyújtják be, és a korábbi évekhez hasonlóan a közneveléshez kapcsolódik a legtöbb megkeresés. A cikk szerint elsősorban a tanulók fordulnak a biztoshoz (2015-ben összesen 706-an), e tekintetben a második helyen állnak a szülők, akik közül 534-en jelentkeztek megkereséssel.

Jellemző volt még, hogy pedagógus, intézményvezető, oktató kereste fel az ombudsmant - ők több mint kétszázan voltak -, a legkevesebb esetben pedig a fenntartó jelzett panaszt.

A közoktatáshoz kapcsolódó beadványok közt szerepelt olyan, amely a sajátos nevelési igényű fiatalok ellátásáról szólt. Ebben a panaszos 35, bentlakásos intézményben élő, 6-16 év közötti, többségében súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek ügyében élt jelzéssel. Az intézmény egyik dolgozója arról számolt be, hogy a szakemberhiány miatt az érintett fiatalok közt volt, aki minimális ellátást, míg mások semmilyet nem kaptak az iskolától.

Egy másik esetben egy pedagógiai szakértő az alkalmazott ültetési rend miatt kérte az ombudsmani állásfoglalást, mivel egy osztályban a tanulóknak a tanulmányi teljesítményük alapján kellett ülni a tanteremben.

Olyanra is volt példa, hogy egy iskola egyenruha bevezetését tervezte, amelyet az iskolai ünnepségeken kellett volna viselni. A döntést a szülői közösség vezetése is támogatta, de a szülők csak utólag értesültek erről. A hivatal szerint nem jogszerű egy, a külső megjelenésre, öltözködésre vonatkozó előírás, amely a tanulók „egyneműsítésére” irányul, és jogszerűtlennek minősül, ha az öltözködési szabályoknak mögöttes fegyelmezési célja van.

Magyar Idők
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter